Hjälp mig att sluta amma

Hjälp mig att sluta amma

Fråga

Har en 2,5-årig dotter, som jag fortfarande ammar. Ibland kan det kännas tungt och det händer att jag får kommentarer från omgivningen, både positiva och negativa.

På senare tid pendlar mina känslor upp och ner. När min dotter var 1,5 år ammade jag henne öppet utan några som helst bekymmer. Nu får hon bara amma hemma. Men jag funderar starkt på att sluta. Men hur?

Har gjort försök tidigare utan varaktigt resultat. Det var för svårt att se henne gråta när hon inte fick amma. Under några dagar vägrade hon dessutom att äta mat och de ringde från dagis och sa att hon inte mådde bra. Efter det tog jag upp amningen igen. Hon är väldigt beroende av tutten och vill inte ta nappflaska eller välling.

 Glad för hjälp

Svar:

Den bästa hjälp kring detta kan du få genom Amningshjälpen. De är inte bara specialister på amning och amningsproblem, utan också på att sluta amma. Men eftersom ditt mejl kommit till mig, vill jag passa på att skriva ner några tankar.

Det är intressant att du slutade amma din dotter öppet när hon var ungefär 2 år. Det är nämligen också min erfarenhet, att vid den åldern blir amningen mer en angelägenhet mellan mor och barn i vår kultur. Och det är inte heller svårt för barnet att gå med på det.

Jag är tveksam till om det enbart är närhet och trygghet som gör att barn fortsätter att tutta. Jag tror att det också är näringen de vill ha. Den goda, söta och näringsriktiga mjölken, även om den inte är nödvändig i den här åldern.

Du har ju redan erfarenhet av att man kan göra uppehåll flera dagar och sedan fortsätta. Brösten anpassar sig. Men vi vet också att båda parter ska trivas med amningen. Om den ena inte tycker att det fungerar längre, så får den andra ge efter.

Och du, barn behöver inte nappflaska. Din dotter, hennes pappa och du själv kommer att hitta andra kvällsrutiner så att hon somnar. Barn brukar, tillsammans med oss föräldrar, vara bra på att hitta andra rutiner när de vet att de måste.

Ibland är det lättare att bryta vanor när man inte är hemma i sin invanda miljö. Men att hon kommer att sörja är oundvikligt, tror jag. Och det är ju inte konstigt. Vi måste få gråta när något underbart tar slut.

Malin Alfvén, psykolog