Hej då, myten om amningshjärnan!

Psykologiforskaren Katherine Tombeu Cost tröttnade på att bli nervärderad pga "amningshjärna". Och stack hål på en av de mest efterhängsna myterna. 

Amningshjärnan är en myt. Det menar psykologiforskaren Katherine Tombeu Cost vid University of Toronto. När hon var gravid upplevde hon nämligen att hennes lärare förutsatte att hon inte skulle ha lika lätt att hänga med i studierna som sina kursare. Det fick henne att ifrågasätta hur man egentligen ser på gravida och mammor.

Man brukar ju snacka om ”amningshjärna” eller att nyblivna mammor lättare glömmer saker. Men att man kan känna sig mosig som småbarnsförälder har framför allt med sömnbristen att göra, ­menar Katherine Tombeu Cost.

Hon fördjupade sig nämligen i tidigare forskning och kunde inte hitta bevis för att graviditet eller barnafödande skulle försämra kognitiva förmågor hos kvinnor. Istället menar hon att föräldraskapet kan hjälpa till att vässa ens empati, förmåga att föra resonemang och förbättra omdömet. När barnet blir äldre är handlingskraften ytterligare en sida som man får utveckla som förälder.

Källa: Brittiska tidskriften New Scientist.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren