Guide: Hitta rätt nappflaska

Dags att köpa första nappflaskan eller att byta ut den gamla? Så hittar du en modell som funkar bäst för ditt barn.

Intresset för nappflaskor har enligt flera tillverkare ökat det senaste decenniet.

– Vår ökade försäljning kan förklaras med ökat barnafödande, att fler vill kombinera flaska och bröst och att det finns fler nischprodukter som leder till längre användning av nappflaskor. Medias larm om det hormonstörande ämnet bisfenol A har också fått många att byta ut sina gamla flaskor, säger Susanna Sjögren vid Bambino Mam AB.

I livsmedelsbutiker finns det oftast ett fåtal flaskmodeller att välja bland. I barnbutiker och på webben är utbudet desto större. Sedan några år tillbaka är det populärt med system som ska motverka magknip och kolik. Ibland består funktionen av en ventil i flaskan och ibland i dinappen.

– Luftventilen i botten av Mams First Bottle förhindrar att det uppstår ett vakuum i flaskan. Barnet kan äta som vid amning och får inte ner en massa luft i magen, säger Susanna Sjögren.

Nûbys flaskor har en liknande funktion med en ventil i dinappen som släpper in luft i flaskan för att motverka vakuum. Likartade funktioner återfinns hos många märken.

Kirsi Andersson, bvc-sjuksköterska vid Kirstens familjehälsa i Stockholm, varken råder eller avråder från speciella kolikflaskor.

– Vissa föräldrar tycker att det ger effekt och vissa inte. Jag har däremot inte fått uppfattningen att det skulle vara jätteffektivt. Jag har varit med om att barn skriker ändå.

Ibland är det andra faktorer, som färg och form, som avgör valet i butiken. Detta har flera tillverkare tagit fasta på. Många flaskor finns i en mängd glada färger. Flaskorna är ofta utformade för att vara så greppvänliga som möjligt för små barnahänder. De flesta modeller finns dessutom i olika storlekar. För en liten bebis räcker det kanske med en liten modell, men en större flaska redan från start kan hänga med längre.

Viktigast är att välja en flaska som är fri från det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA).(Från den 1 juni 2011 är det förbjudet att marknadsföra och sälja flaskor som innehåller bisfenol A inom EU, läs mer i rutan här nedan.)

Utöver det beror valet av flaskmodell främst på vilket syfte man har med flaskmatningen.

– Jag tycker att man ska välja flaska efter vad man ska använda den till. När jag är ute med min 2,5-åring fungerar det bra med en liten nappflaska. Man kan behöva växla med åldern, säger Fredrik Davidsson vid Merkotex, svensk distributör av Nûby.

Ska flaskan vara ett komplement till amningen kan det underlätta med en flaska som gör flaskmatningen så lik amningsprocessen som möjligt. Men ofta handlar det kanske mer om att välja rätt dinapp än om att välja en speciell flaska. Det finns dinappar i olika modeller. En del ska motverka kolik, andra massera barnets gom. Viktigast är att välja en dinapp där hålets storlek är anpassad efter vad barnet ska dricka. Ett för litet hål gör att barnet måste suga hårt. Ett för stort hål riskerar att ge ett för snabbt flöde.

Vissa dinappar är anpassade för små och ammande barn. En del kräver till exempel att barnet suger aktivt för att få i sig vätska, som vid amning. Är sugtekniken densamma kan det vara lättare att växla mellan bröstet och ­flaskan.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr 3, 2011.

Därför förbjuds bisfenol A i nappflaskor

Under flera år har det pågått en debatt om den hormonstörande kemikalien bisfenol A (BPA) i nappflaskor. Bisfenol A finns i polykarbonatplast och förekommer i mängder av plastprodukter. Alltmer forskning har antytt att även låga doser av bisfenol  kan vara skadliga, framför allt i kontakt med livsmedel.

Under 2010 intensifierades debatten, och i november tog Europeiska Kommissionen ett beslut att förbjuda bisfenol A i bland annat nappflaskor.

Från den 1 mars är det förbjudet att tillverka nappflaskor med BPA, och från den 1 juni är det förbjudet att marknadsföra och sälja flaskor som innehåller kemikalien inom EU. EU-parlamentarikern Åsa Westlund hör till dem som har arbetat för lagstiftningen.
– Det handlar om miljoner små barn som dricker välling och mjölk. Många aktiva föräldrar har redan valt bort flaskor med bisfenol A, men alla barn ska ha rätt till bisfenolfria flaskor.

Åsa Westlund säger att de BPA-fria alternativen har varit dyrare.

#br
Ica, Coop och Axfood, som omfattar Willys, Hemköp och PrisXtra, har samtliga slutat sälja nappflaskor med bisfenol A, och flera av de stora nappflasktillverkarna har haft BPa-fria alternativ sedan en tid tillbaka.
– Det fann inga entydiga belägg för att bisfenol A skulle vara hälsofarligt när vi slutade ta in nappflaskor med ämnet, men det är också viktigt att ta hänsyn till föräldrars oro. Dessutom jobbar vi enligt försiktighetsprincipen, säger Ingemar Kroon vid Axfood, som slutade med nappflaskor med bisfenol A i somras.

Danmark, Frankrike och Kanada är länder som redan tidigare har förbjudit bisfenol A i nappflaskor.