Ger modersmjölkersättningen gaser?

Fråga: Jag har en son som är 4 månader men född tre månader för tidigt. Han får modersmjölksersättning men är väldigt lös i magen och gasig och verkar ofta ha ont i magen. Jag undrar om jag ska fortsätta med den modersmjölksersättningen jag ger eller om det är bäst att byta? Och till vad ska jag byta i sådana fall?
/Undrande mamma

Svar:

Mitt råd är att ta upp din sons magproblem med hans bvc­sköterska. Det finns barn som reagerar olika på olika modersmjölksersättningar och det är möjligt att det räcker att byta till någon av de andra producenter­ nas, men det skulle också kunna vara så att din son är känslig för mjölkprotein. Det kan ge den typen av besvär som du beskriver och om så är fallet behövs en särskild modersmjölksersättning. Man bör inte laborera med det på egen hand utan få vägledning av bvc.
En annan möjlighet är att din sons tarm är lite ”omogen” och då kan till exempel Semper magdrop­par (finns på apoteket) i vissa fall hjälpa. Men som sagt, fråga er bvc-­sköterska för individanpassade råd. Det är extra viktigt för en liten som är för tidigt född.

/Sara Ask, barndietist med lång erfarenhet från Karolinska universitets- sjukhuset Huddinge.