”Fri amning kan ge fetma”

Kostexpert tror att fri amning kan bli inkörsport till fetma.

… men kostexperten får inte stöd för sin tes

Spädbarn ska få bröstet när de vill, inte på bestämda tider som man sa förr.

Denna rekommendation om fri amning har vi haft sedan början av 90-talet. Nu hävdar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, att fri amning kan leda till fetma.

– Man vänjer sig vid att äta för ofta. Det är ingenting man klarar av senare i livet. Och nu ser jag att hela 80-talistgenerationen går och småäter hela dagen, säger hon.

Charlotte Erlanson-Albertsson menar att den feta och söta modersmjölken aktiverar kroppens belöningssystem, och att man genom att amma så fort barnet skriker sätter funktionerna kring mättnad och aptit ur spel.

Hon fick dock inte något medhåll i tisdagens radioprogram Kropp och själ.

– Jag tycker inte att det finns något stöd för det i de studier och observationer som är gjorda. Den ökning av fetma som vi i dag ser hos barn och vuxna har andra orsaker, sade till exempel Mikael Norman, docent och sektionschef för nyföddhetsvården på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som också påpekade att det faktum att barnläkare är för fri amninge inte betyder att de rekommenderar ett ständigt småätande när barnen blir äldre.

Charlotte Erlanson-Albertsson fick frågan om hon hade något stöd för sin tes.

– Detta är naturligtvis bara en hypotes. Ökningen av fetma har skett samtidigt som vi har haft denna rekommendation om fri amning, svarade hon.

Källa: Vetenskapsradions hemsida och radioprogrammet Kropp och själ