För sent att börja amma?

Fråga:

Jag blev mamma för 2 månader sedan. Jag fick inte igång mjölken ordentligt så min dotter fick ersätt­ning redan på BB. Men jag ammar innan jag ger ersättning.

När jag läste artikeln i Vi Föräldrar 6/2012 om att både amma och ge ersättning blev jag nyfiken på om jag kan få igång mjölken så att min dotter klarar sig bara på den – eller är det för sent?

Min dotter har börjat förstå att ersättningen kommer snabbare, och ibland gråter hon när hon ska ta bröstet. Då ger jag henne ersättning så att hon blir mätt, men man känner sig som en dålig mamma när man inte kan få sitt barn att ta bröstet.

Ulrika

Barnmorskan Kristin Svensson svarar:

Många mammor har en känsla av att vara ”dåliga” när barnet inte tar bröstet. Det är vanligt att förknippa amning med ”den goda modern”, men ofta dömer man sig själv hårdast. Att amma är inte att vara en bättre mamma, men om man känner så kan det underlätta att fokusera på allt bra man gör för sitt barn och att prata med någon man känner förtroende för.

Oftast är det inte för sent att få ett barn att klara sig på enbart mjölk i fall som ert – men det kan kräva att du har stark motivation att lyckas och stöd från omgivningen.

Din situation är mycket vanlig. När nyfödda barn behöver tillägg kan mjölkproduktionen komma lite på efterkälken. Brösten kan då helt enkelt inte ställa in sig på den mängd mjölk barnet behöver. Det går att stimulera brösten med urmjölkning, men det görs inte alltid.

Barnet kan vänja sig vid att maten kommer direkt med flaskan, medan det vid amning tar några minuter innan utdrivningsreflexen är igång. Det gör att barnet ibland föredrar flaskan och blir oroligt vid bröstet, allt mer ju mer tiden går.

Rent teoretiskt går det att stimulera igång mer mjölk. Principen är att ju oftare barnet ammar, desto mer mjölk bildas. Tänk vad fantastiskt att brösten fungerar så! Detta gäller för de allra flesta mammor, men ju längre tid det har gått efter förlossningen, desto mer motivation kan behövas.

Om barnet glatt suger i sig från flaskan eller blir oroligt när bröstet erbjuds, kan det vara lätt att ge upp, men många mammor har goda erfarenheter av att öka mjölkproduktionen. Hur lång tid det tar varierar beroende på hur mycket tillägg barnet får och vilket utgångsläge man har.

Du har ett barn som vill amma. Det förenklar betydligt, även om hon nu har börjat protestera vid bröstet. Ibland kan det hjälpa att ta henne till bröstet tidigt, innan hon har blivit för hungrig, och att låta henne suga varje gång hon vill.

Man kan också försöka mjölka igång utdrivningen för hand, men ofta behöver man träna på det innan det ger resultat. Passa också på att ha mycket hud- mot-hud-kontakt när ni är hemma och har tid att vila. Det hjälper till att slappna av och stimulera till utdrivning av mjölken.

Om det ändå skulle vara svårt kan man försöka undvika sådant som stressar, eftersom det kan göra det svårare att få ut större mängder mjölk. Om barnet börjar skrika vid bröstet varje gång är det lätt att hamna i en ond cirkel av stress. Fundera över vad du behöver för att få lugn och må bra, och försök skapa sådana situationer vid amningen. Se till att äta och dricka regelbundet (hunger kan också skapa stress).

Planera gärna för några dagar med tid att amma oftare. Passa på att amma varje gång din dotter visar tecken på att vilja suga, även om det ”bara” är för tröst och närhet. Amma även när hon vaknar på natten. Se till att din partner och/eller din omgivning förstår att det här är viktigt för dig och ditt/ert barn, och att du behöver stöd och uppmuntran.

Om inte ökad amning ger resultat kan man fundera över om man har det stöd man behöver från sin omgivning. Om inte – be om det. Det finns också amningsmottagningar på många orter, och många bvc kan stötta. Dessutom finns den frivilliga organisationen Amningshjälpen, läs mer här: amningshjälpen.se.