Så här kan man öka mängden bröstmjölk

Det är aldrig för sent att återuppta amning. Brösten kan alltid börja göra mjölk igen, om de bara stimuleras av ett ammande barn eller en effektiv pump. Amningsrådgivaren Marit Olanders om hur du gör om du är orolig!

Vad gör man om bröstmjölken minskar eller tar slut?
Vad gör man om bröstmjölken minskar eller tar slut? Foto: Getty Images/iStockphoto

Min bröstmjölk är slut – efter två månader

Min pojke är snart fyra månader och jag har ammat honom i nästan två månader när min bröstmjölk minskade och sedan tog slut. Han får nu bröstmjölksersättning, men jag vill gärna fortsätta att amma honom om jag kan göra något för att sätta igång bröstmjölken igen?

Jag tycker att det är bättre med amning än ersättningen för hans hälsa, han är tidigt född och behöver bättre näring och bättre immunförsvar.

Jag försökte låta honom suga på mitt bröst i fall det skulle komma någon mjölk, men det fanns ingen.

Ska jag tappa hoppet eller finns det en chans?

Nybliven mamma

Amningsrådgivaren: Det är aldrig för sent att amma igen

Det är aldrig för sent att återuppta amning. Brösten kan alltid börja göra mjölk igen, om de bara stimuleras av ett ammande barn eller en effektiv pump.

Att återuppta amning kallas relaktation och består av två delar: dels att få ett barn som är van vid flaska att ta bröstet igen, dels att få igång mjölkproduktionen.

Jättebra om han tar bröstet och suger! Även om du inte ser någon mjölk, så finns det nog små mängder där. Lägg honom till bröstet så fort han ger minsta signal, om han så bara gapar. Försök inte att vyssja eller till exempel ge napp först utan lägg honom till bröstet även om det bara var en kvart sedan sist.

Nybildningen av mjölk går allra snabbast precis efter att den förra amningen avslutats. Ju oftare brösten stimuleras, desto mer mjölk gör du!

Ta gärna några dagar på er att ligga till sängs med gott om mat och dryck inom räckhåll och inga krav på hushållsarbete eller andra aktiviteter. Ligg hud mot hud, mys och amma och se till att ha någon förströelse så du inte får tråkigt, som tv, bra filmer, skön musik, något att läsa och telefonen inom räckhåll.

Lägg märke till hur han suger. En amning kan se ut så här: först några korta, snabba sugtag, paus, sug, paus och så efter en stund, från några sekunder till några minuter, kommer utdrivningsreflexen igång och barnet får en större mängd mjölk i munnen. Då börjar det suga med längre sugtag och sväljer på nästan varje sugtag. Därefter sväljer det mer sällan igen. Under amning på ett bröst kan det komma fler utdrivningsreflexer efter varandra.

Man kan öka på flödet i brösten genom att använda sig av bröstkompression. Håll din hand runt det bröst han ammar på, lillfingret mot dina revben och tummen ovanpå bröstet, långt ifrån vårtgården och sonens mun. I takt med att han suger, krama försiktigt ihop bröstet. Då ökar mjölkflödet och därmed blir också nyproduktionen av mjölk större.

Släpper barnet till slut bröstet kan man erbjuda det andra bröstet. Somnar han ifrån bröstet men du tror att han kan amma mer, så lägg honom från dig, lite lagom omysigt och ”rakt upp och ner” så vaknar han förhoppningsvis till igen och vill amma mer.

Det är bra om brösten stimuleras över så stor del av dygnet som möjligt, så om din pojke sover länge sammanhängande på natten kan det vara bra att pumpa ut mjölk mitt i natten, eller åtminstone det sista du gör på kvällen och det första du gör på morgonen. Se i första hand till att vara med din pojke och njuta av honom och låt eventuell pumpning komma i andra hand.

Trappa ut ersättningen långsamt, för att undvika bakslag och stress över matmängden. Att minska med 10 ml vid vartannat mål kan vara en ledstjärna. Lita på att din kropp fixar det här. Håll ett öga på honom så att han kissar ordentligt och verkar vara pigg och må bra.

Det är bra med både uthållighet och tilltro till sin egen förmåga att tillfredsställa sitt barn med sin kropp när man ska återuppta amningen. Det är bra om du har personer i din omgivning som också litar på din förmåga, som kan ge dig positivt stöd och inte ifrågasätter t ex din mjölktillgång eller hur du ammar.

Amning är inte bara ett visst antal milliliter bröstmjölk, utan också närhet, tröst och ett uttryck för kärlek. Även små mängder mjölk är bra. Låt amningen bli en skön stund tillsammans.

Marit Olanders, Amningshjälpen

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 2007.