Bröstmjölk – hjälper det verkligen?

Meningarna om bröstmjölk som universalmedel är delade. Förespråkarna säger att den fungerar mot allt från narig bebishud och såriga bröstvårtor till täppta näsor, men än har vetenskapen inga säkra svar.

Nyblivna föräldrar talar ibland om att bröstmjölk är rena rama mirakelmedicinen – den ultimata salvan för narig bebishud och röda blöjstjärtar, de bästa näsdropparna för täppta bebisnäsor och det enda som får sönderammade bröstvårtor att läka ordentligt.

– Jag håller med, säger bvc-sjuksköterskan Marianne Rydin. Naturen är vis, mamman har vad hon behöver till sig själv och sitt nyfödda barn. Som jag ser det är bröstmjölk ett förstahandsval för ammande mammor när det gäller deras barns hudvård. Jag vet inte om det finns några studier som visar det, men erfarenhetsmässigt fungerar bröstmjölk bra både mot röda stjärtar, lindriga eksem och torr hud – och även om mammorna själva har problem med såriga bröstvårtor. Dessutom kan man ha det till näsdroppar.

Annette Gromell, hudsjuksköterska på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm, har en mer skeptisk inställning:

– Jag har aldrig sett att hudproblem har förbättrats av bröstmjölk, men då ska man i och för sig veta att de barn vi möter har allvarligare problem än de som går till bvc. Har man bara någon lite prick då och då kanske det kan fungera.

Såriga bröstvårtor och täppt näsa

Kristin Svensson är specialistbarnmorska i amning. Enligt hennes erfarenhet upplever många mammor att bröstmjölk hjälper mot såriga bröstvårtor, irriterad hud och täppta näsor.

– Vi har inte tittat på det systematiskt, men man kan alltid pröva och se om det fungerar, tycker jag. Jag har aldrig hört talas om att det har blivit värre av bröstmjölk. Huden kan bli rödare just när man smörjer på, men den bleknar efter en kort stund.

Hon påpekar dock att hygienen är viktig: bröstmjölk ska alltid hanteras och strykas på huden med rena händer.

– Ofta finns det bröstmjölk kvar på bröstvårtan när mamman har ammat och släpper bröstet. Den kan mamman låta torka in, så behöver såret inte vidröras med fingrarna.

Vetenskapen ger inga säkra svar

Ur ett vetenskapligt perspektiv finns egentligen ingen kunskap om huruvuda bröstmjölk har de sårläkande egenskaper som den ibland tillskrivs, säger Lars Å Hanson, barnläkare, professor emeritus i klinisk immunologi och författare till boken Immunobiology of Human Milk: How Breastfeeding Protects Babies.

– Själv säger jag så här: det kan ligga något i att bröstmjölk är bra mot till exempel torr hud, men vi vet inte. Om det har någon effekt skulle jag förvänta mig att det är en positiv sådan, eftersom bröstmjölk innehåller komponenter som både motverkar inflammation och infektion. Men vi kan inte veta, för det kan också växa bakterier i bröstmjölk. Därför skulle jag inte våga säga att det är bra att ha bröstmjölk på eksem, till exempel. Jag tror inte att det är farligt, men för att få säkrare svar på frågan måste vi göra noga kontrollerade studier.

En del tror så mycket på bröstmjölkens läkande egenskaper att de hoppas kunna utveckla läkemedel baserade på bröstmjölk.
Inger Mattsby-Baltzer, forskare vid avdelningen för klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är delägare till ett företag med detta syfte.

– Tanken är att utveckla läkemedel som ska kunna hjälpa till vid sårläkning, inte minst i samband med kirurgi, förklarar hon.

Molekyl i bröstmjölk kan hjälpa mot mycket

Egentligen är det inte bröstmjölken i sig utan laktoferrin, en av huvudkomponenterna i bröstmjölk, som är det intressanta i sammanhanget.

Att laktoferrin, men även mindre delar  av laktoferrinmolekylen, kan motverka urinvägsinfektioner och inflammation i tjocktarmen, har Inger Mattsby-Baltzer sett i djurförsök.

Nu pågår studier där man undersöker om en sådan mindre del av laktoferrinmolekylen kan förhindra sammanväxningar vid kirurgi, ett problem som berör många typer av kirurgiska ingrepp. I USA prövar man att använda laktoferrin i cancerbehandling samt vid blodförgiftning och svårläkta sår hos diabetespatienter.

– Laktoferrin är en riktigt bra molekyl som tycks kunna hjälpa mot mycket. Med tanke på att bröstmjölk dessutom innehåller en mängd andra ämnen som fett och antikroppar kan det nog ligga en del i att det fungerar mot torr spädbarnshud, såriga bröstvårtor och täppta näsor. Jag tycker inte att det låter konstigt på något sätt. Bröstmjölk är fascinerande – egentligen förstår jag inte varför vi vuxna inte skulle ta oss en slurk då och då, det skulle vi behöva, säger Inger Mattsby-Baltzer med ett skratt.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas bröstmjölken av det man äter

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren