Är det fel på mig som inte vill amma?

Är det fel på mig som inte vill amma?

Fråga

Jag har kommit fram till att jag känner mig lite annorlunda. Jag vill nämligen inte amma mitt barn. Jag tycker att det känns så fel att ett litet barn ska ligga vid mitt bröst och suga på det.

Jag har försökt att läsa artiklar om amning och har fått en broschyr från min barnmorska att läsa, men jag känner mig bara avståndstagande mot det jag läser.

Jag har blivit kallad ”omogen”, ”dum i huvudet”  med mera när jag sagt att jag inte ska amma mitt barn. Jag har även fått lyssna på en massa övertalningsdiskussioner om varför jag ska amma. Jag orkar snart inte lyssna mer på alla som har fördomar mot mig. Jag kan tänka mig att pumpa ur bröst­mjölk om barnet är sjukt när det kommer eller föds för tidigt så att barnet får vad det behöver. Annars vill jag flaskmata.

Vilsen

Svar

Självklart ska du respekteras för ditt val att inte amma, utan ifrågasättande. De flesta vill amma, men inte alla. En del har en uppenbar anledning, men inte alla.

Det spelar ingen roll, och du har mitt fulla stöd hur du än gör. Det finns tabletter som tar bort mjölken. Fråga din barnmorska om det och skriv ner ditt ställningstagande i ett brev som du har med dig till förlossnings- och BB-personalen.

Det händer att kvinnor som har bestämt sig för att inte amma ändrar sig när barnet kommer, eller efter en tid. Blir det så för dig kan du ta ställning till det då.

Jag önskar dig lycka till.

Marit Olanders, amningsrådgivare

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.