Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tidiga amningssignaler – därför är de viktiga att känna till

Bebisen skriker – den är hungrig! Men förmodligen har bebisen visat tecken på att vilja äta långt tidigare. Om man lär sig känna igen tidiga amningssignaler blir tillvaron med en nyfödd ofta enklare.

När bebisen skriker av hunger har den förmodligen visat långt tidigare att den vill amma eller ha flaska. Om man lär sig att tolka barnets amningssignaler är det lättare att få amningen att fungera – och dessutom slipper man en förtvivlad bebis.
När bebisen skriker av hunger har den förmodligen visat långt tidigare att den vill amma eller ha flaska. Om man lär sig att tolka barnets amningssignaler är det lättare att få amningen att fungera – och dessutom slipper man en förtvivlad bebis. Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Artikelns innehåll:

1. Därför är det viktigt att känna till de tidiga hungersignalerna Intervju med amningsrådgivare och sjuksköterska på bvc

2. Lista: Tidiga och sena amningssignaler

3. 5 viktiga saker att känna till om hungriga bebisar

4. Film som visar hur tidiga hungersignaler ser ut

Din nyfödda bebis börjar vrida på sig i sömnen. Sträcker ut armarna, öppnar ögonen, vaknar. En liten hand åker upp till munnen. När du tar upp barnet känner du att barnet söker med sin mun mot din hud. Barnet smackar och suger på sin hand.

Snart börjar barnet picka mot dig som en liten hackspett. Sedan kommer oroliga läten och till slut skrik. Barnet är hungrigt!

Tidiga amningssignaler – och sena

Att bebisen för sina händer till munnen är en tidig amningssignal. Börjar hon eller han suga på sina händer är det ytterligare tecken på hunger och betecknas som en medeltidig amningssignal.
Att bebisen för sina händer till munnen är en tidig amningssignal. Börjar hon eller han suga på sina händer är det ytterligare tecken på hunger och betecknas som en medeltidig amningssignal. Foto: Shutterstock

Det som hände fram till skriket är tidiga amningssignaler, eller hungersignaler som det också kallas. Skriket, däremot, är en sen hungersignal, barnets sista desperata rop på mat om inget annat hjälper.

Inte alla föräldrar känner till dessa signaler, men alla har glädje av att känna till dem. Att vara på hugget med bröstet eller flaskan innebär att man lättare undviker hungervrål och stresspåslag.

Kim Engqvist är distriktssköterska och jobbar på bvc i Stockholm.
Kim Engqvist är distriktssköterska och jobbar på bvc i Stockholm.

Viktigt både vid amning och flaskmatning

Att vara uppmärksam på barnets signaler  är relevant oavsett om man ammar eller ger flaska, säger distriktssköterskan Kim Engqvist som jobbar på bvc i Stockholm.

— Det bästa är att utgå från barnets signaler. Vi på bvc rekommenderar fri amning och fri flaskmatning. På ersättningspaketen finns tabeller där man föreslår matning 5–6 gånger per dygn för den som bara ger ersättning. Men man måste inte gå efter det. Man kan ge ersättning lite och ofta om barnet vill det, eller olika mycket per gång beroende på vad barnet visar att det vill ha, säger hon.

Läs mer om flaskmatning i faktarutan efter artikeln (eller klicka här om du vill hoppa direkt dit).

Mia Westlund, barnmorska, internationellt certifierad amningsrådgivare och hjälpmamma på Amningshjälpen.
Mia Westlund, barnmorska, internationellt certifierad amningsrådgivare och hjälpmamma på Amningshjälpen. Foto: Anna Nilsson

— Det är dygnsmängden som är det viktiga för god tillväxt och mängden som behövs varierar mellan olika barn, säger Mia Westlund, barnmorska, internationellt certifierad amningsrådgivare och hjälpmamma i den ideella organisationen Amningshjälpen.

Ett annat skäl att ha koll på de tidiga signalerna, förutom att slippa stressen vid skrik, är att det kan vara svårt för bebisar att äta om de är mycket upprörda. Man kan behöva ägna en stund åt trösta och lugna innan barnet kan ta bröstet eller flaskan.

Extra viktigt för den som ammar

Att bebisen gapar med munnen är en signal om att den är hungrig och vill amma eller ha flaska.
Att bebisen gapar med munnen är en signal om att den är hungrig och vill amma eller ha flaska. Foto: Shutterstock

De tidiga hungersignalerna är alltså bra saker att känna till oavsett hur barnet får mat. Men den vars barn ammas har lite extra nytta av att ha koll på dem. Här är två viktiga aspekter för ammande:

1. Mjölkproduktionen gynnas av att amma ofta

Det bästa sättet att få igång mjölken ordentligt är att amma så fort barnet visar tecken på att vilja komma till bröstet. Det gäller från dag ett. Och även om det bara var en liten stund sedan bebisen ammade sist.

– De första veckorna är jätteviktiga i det avseendet, säger distriktssköterskan Kim Engqvist.

– Många föräldrar tycker att nyfödda visar amningssignaler väldigt ofta, men det är helt normalt eftersom nyfödda gärna ammar väldigt ofta. För den som vill amma är det jättebra att vara snabb på bollen vid tidiga signaler på att barnet vill amma.

2. Mindre amningsstrul

En upprörd bebis kan som sagt ha svårt att äta. Men det som också kan hända är att den upprörda bebisen greppar bröstet och börjar amma — men gör det med lite fel teknik. Bebisen har kanske inte lugnat sig tillräckligt för att kunna öppna munnen rejält och ta ett riktigt stort tag om bröstet. Ett stort tag, eller grepp, behövs för att undvika smärta och sår på bröstvårtorna.

Den ammande känner om taget inte är stort nog, för det gör oftast ont. I så fall kan man med fördel stoppa in ett finger i barnets mungipa, lossa barnets grepp och försöka på nytt. Det brukar bli bra till slut. Amning är en läroprocess för ammande och barn — man övar sig och filar på tekniken ihop.

– Risken om det varit mycket skrik och stress innan barnet började suga är att man inte vågar avbryta och försöka på nytt om man känner att det blev fel. Man biter ihop, för man är så lättad över att bebisen slutat skrika, säger barnmorskan Mia Westlund.

Men att bita ihop i det läget är inte alltid det bästa, för det kan i värsta fall göra så att man får sår på bröstvårtorna. Sår kan förvisso läka på några dagar om barnet ammar med ett stort tag, men under tiden kan de göra rejält ont.

Poängen, menar Mia Westlund, är att det är lättare att få till amningstekniken om man försöker amma vid de allra tidigaste signalerna, innan bebisen har hunnit bli upprörd.

Det är inte alltid som det är möjligt, tillägger hon. Man kanske är ute, eller i bilen.

– Kan man inte så kan man inte, sådant är livet. Men försöker man amma vid de tidiga signalerna blir det mindre amningskrångel.

Öva på att liggamma

Men hur gör man på natten när man inte ser att bebisen viftar och vevar och vill suga på händerna? Mia Westlunds tips: Sov nära varandra. Då är det lättare att uppfatta förändringar i hur barnet andas och låter. Man kan höra att barnet rör sig, söker eller gör små puffande eller smackande ljud.

Att sova nära är bra oavsett om bebisen ammas eller matas med flaska. Flaskmatande föräldrar har glädje av att hinna värma maten innan bebisen blir jätteledsen. Och ammande föräldrar kan amma på natten utan att behöva flytta på sig själva eller barnet särskilt mycket. Smidigast är om man slipper gå upp varje gång det är dags att amma, säger Mia Westlund.

– Det ger mest vila om man ligger så nära att man märker de tidigaste signalerna och kan fösa barnet närmare sig och erbjuda bröstet. Då behöver barnet knappt vakna och det blir inga skrik. Ett tips är att öva på liggamning på dagen när man har mer ork och det är ljust.

Socialstyrelsen rekommenderar att inte samsova med bebisar under 3 månaders ålder; det är ett av råden för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

– En del har bebisen i en spjälsäng som har avtagbar långsida och som sitter ihop med vuxensängen. Det kan vara en bra lösning, säger Mia Westlund.

Visar alla nyfödda tidiga amningssignaler?

– Ja, förutsatt att de är friska. Signalerna kan vara mindre tydliga hos barn som är för tidigt födda, men man kan se dem hos de barnen också. Däremot har en del barn kortare stubin än andra. En del kan gå väldigt snabbt från att ge en liten diskret signal till att börja skrika, säger Mia Westlund.

Att möta barnets behov ger lugn i familjen

Att bära bebisen i famnen eller i en bärsjal, gärna hud mot hud, gör det lättare att lägga märke till tidiga amningstecken. Då går det snabbare att uppfatta en liten krafsande hand eller sökande mun än om barnet ligger för sig självt. Det gäller oavsett om barnet ammas eller får flaska.

Det finns bara fördelar med att snabbt svara på sitt barns behov av sådant som mat och närhet, säger Mia Westlund.

– Det blir mer ro i familjen och bygger relationer. Barnet vet att det inte behöver göra så mycket för att få vad det behöver. Det ger ett lugn hos barnet som i sin tur ger ett lugn hos föräldrarna. Det blir en god cirkel.

Tidiga och sena hungersignaler

Hungersignaler (eller amningssignaler som de också kallas) kan delas in i tidiga, medeltidiga och sena:

Tidiga amningssignaler:

Vrider huvudet åt sidorna

Verkar söka efter något

För en hand till munnen

Öppnar och stänger munnen

Smackar

Gör små ljud

Medeltidiga amningssignaler:

Suger på händerna

Viftar med armar och kropp

Verkar rastlös/orolig

Söker med munnen mot den vuxnes kropp

Söker sig mot bröstet

Piper, låter orolig

Pickar mot den vuxnes kropp

Sena amningssignaler:

Skriker, gråter

Källa: Amningshjälpen, Sagogrynet.se, m.fl.

Hungrig bebis – 5 viktiga saker att känna till om nyfödda

Bebisen pickar och söker med munnen mot den vuxne: ett tecken på att barnet är hungrigt.
Bebisen pickar och söker med munnen mot den vuxne: ett tecken på att barnet är hungrigt. Foto: Shutterstock

Barnmorskan och amningsrådgivaren Mia Westlund tipsar:

1. Alla bebisar visar inte att de är hungriga

Visste du att alla nyfödda inte alltid skriker när de är hungriga? Bebisar som är något eller bara några dygn gamla kan ibland visa väldigt diskreta hungersignaler. Får de inget gensvar kan de ge upp och somna fastän de hade behövt mat. Då missas ett amningstillfälle eller ett ersättningstillfälle som kan vara viktigt för att barnet inte ska få för långt mellan ”påfyllningarna” och för att dygnsmängden föda i magen ska bli tillräcklig. Hos den som vill amma missas dessutom ett tillfälle att stimulera mjölkproduktionen. Så håll extra utkik i början.

2. Hungersignalerna ändras med tiden

De tidiga signalerna vi talar om här gäller framför allt nyfödda. Bebisars tecken på att de är hungriga ändras delvis med tiden. Att barnet suger på en hand kan för en bebis på tre-fyra månader helt enkelt betyda att barnet har upptäckt sina händer!

3. Att svara på bebisens signaler är alltid rätt

Äldre generationer fick lära sig att amning skulle ske endast var tredje eller var fjärde timme och att det är dåligt att ”amma för ofta”. Numera vet vi att det är felaktiga råd. Små bebisar kan inte amma för ofta. Nyföddas magar är pyttesmå och täta amningstillfällen är bara bra för mjölkproduktionen om föräldern vill amma. Man kan alltid erbjuda bröstet — det finns inget skadligt i det. Bröstet är mer än mat för bebisar. Det ger också tröst, trygghet och hjälp med insomning.

4. Lär dig lyhörd flaskmatning

Läs på om ”lyhörd flaskmatning” eller ”flaskmatning i bebisens takt”. Här finns bra förklaringar av lyhörd flaskmatning med bilder. Lyhörd flaskmatning betyder att man är lyhörd för barnets signaler om både hunger och mättnad. Det tipsas om att ta det långsamt, inte truga med flaskan, ha mycket närhet och att ta pauser, särskilt om bebisen ger signaler om att maten kommer lite för fort.

5. Etablera amningen innan du ger flaska

För den som vill att barnet både ska ammas och flaskmatas är det bra att först se till att amningen är etablerad, som man brukar kalla det. Flödet från flaska och bröst är olika. En del bebisar vänjer sig snabbt vid det ofta lite snabbare och mer konstanta flödet från flaskan och börjar rata bröstet. För att etablera amningen kan man gärna enbart amma de första cirka tre veckorna och sedan, eller ännu senare, introducera flaskan. Fortsätt gärna att amma på minsta signal även sedan flaskan introducerats. Då grundlägger man en god mjölkproduktion och amningen blir inte lika lätt ”utkonkurrerad” av flaskan och ersättningen. Den som vill kombinera amning och modersmjölksersättning och löpa mindre risk att konkurrera ut amningen kan använda sig av koppmatning. Det innebär att bebisen matas med modersmjölksersättning från en liten kopp.

Så ser tidiga hungersignaler ut

Tidiga amningssignaler (film på 3 min).

Få rätt amningsteknik

Amningsteknik (film på 11 min). Ger tips om hur du hjälper bebisen att ta ett stort tag om bröstet.

Båda filmerna finns på engelska. Sök på Babybaby.se.

Fakta om reportern 

Denna artikel är skriven av Lisen Forsberg som är journalist och driver bloggen Babybaby.se samt podden Babybabypodden. Lisen Forsberg har ett stort intresse för amning och 2016 tilldelades hon Amningshjälpens kulturpris Bröstpriset. Filmerna vi länkar till ovan är producerade av Lisen Forsberg.