Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amningen funkar inte – här finns hjälp mot amningsproblem!

Att amma är inte alltid lätt. Såriga bröstvårtor, mjölk som inte rinner till – eller för mycket mjölk – är bara något av vad som kan krångla till det. Barnmorskan och amningsrådgivaren Mia Westlund ger sina bästa tips.

Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Amning kan se så enkelt ut, men ibland strular det. Det kan handla om sår på bröstvårtorna, mjölkstockning, att bebisen inte går upp i vikt, att mjölken inte rinner till – eller att det kommer för mycket mjölk.

Här är tipsen som kan få amningen att funka.

Mjölken rinner inte till

Problem: Ibland har inte mjölken runnit till fast bebisen är 3–5 dygn gammal, eller äldre.

Varför? Oftast för att man inte har ­ammat så mycket. Mamman och barnet kanske har varit separerade. Mamman kanske har varit sjuk. Eller man kanske inte har trott att bebisen behöver suga så ofta för att få igång mjölkproduktionen. Men det behöver den. Andra till tredje dygnet brukar bebisar vilja suga i stort sett jämt. Man kan få byta från det ena till det andra bröstet mest hela tiden. Detta händer ofta samtidigt som mamman är trött och på väg hem från BB, så det är inte alltid så bra tajmning. Kanske har man dessutom börjat ge lite ersättning så att bebisen ska få i sig något. Det kan göra att bebisen inte är så sugen på bröstet.

Så här kan man göra: Brösten behöver stimulans, så låt bebisen suga så mycket som möjligt – om den vill. Man kan också pumpa och/eller handmjölka. Ett bra sätt att få bebisen att vilja suga är att vara hud mot hud. Det lockar fram bebisens medfödda instinkt att söka sig till bröstet. Men börja med att se till att bebisen är nöjd, annars är det svårt att amma.

Ibland räcker det att hålla, vagga, prata mjukt och vara nära för att lugna bebisen. Annars kan man ge lite urmjölkad mjölk, eller lite ersättning. Sedan kan hud-mot-hud-projektet börja.

Kvinnan kan ligga bekvämt och lite upprätt tillbakalutad med bebisen hud mot hud. Hon kan också bära bebisen hud mot hud i bärsjal.

Under de första dagarna brukar barn sova mycket. När bebisen börjar vakna till – kanske det rycker i ögonlocken, kanske munnen öppnas – kan man flytta den lite närmare bröstet och se om något händer. Kanske börjar bebisen hacka och picka med huvudet, öppna munnen eller vända och vrida på huvudet. Då vill den äta. Då kan man hjälpa bebisen lite närmare bröstet, om man vill. Det kan ta flera timmar, så ge inte upp för snabbt. Om det inte går vid första försöket kan man pröva igen – och igen.

Här är ett videoklipp som visar hur man kan börja.

Här finns bilder och info om hur ­bebisens amningssignaler kan se ut.

Om bebisen är så liten att den ännu inte har lärt sig något annat ätbeteende kan det räcka med några timmar eller något dygn för att få den att suga. Om man har flaskat så att bebisen har lärt sig ett annat ­ät­beteende kan den behöva lära om. Då är det bra att lägga upp en strategi tillsammans med någon amningskunnig, på bvc, en amningsmottagning (finns på en del sjukhus) eller med hjälp av amnings­hjalpen.se.

Bebisen går inte upp i vikt

Problem: Ibland ökar inte bebisens vikt som den ska, trots att mjölkproduktionen har kommit igång.

Varför? Ofta beror det på amningstekniken – att bebisen inte har ett tillräckligt stort tag om bröstet eller inte har ett bra läge vid bröstet. Då får den inte i sig tillräckligt med mjölk även om det finns och kanske fungerar via pumpning.

Så här kan man göra: Se till att bebisen har ett tillräckligt stort tag om bröstet. Överläppen ska nätt och jämt vara över bröstvårtan så att det blir mycket bröstvävnad i munnen via underkäken.

När man väl lyckas hitta ett bra läge och tillräckligt stort tag kan problemet vara åtgärdat på en halvtimme. Men det är inte alltid så lätt att förstå hur det ska vara och att uppnå det. Det handlar delvis om tajmning och att samspela med bebisen. När man ser att bebisen är redo att äta (kanske den gapar, vrider på huvudet eller pickar med huvudet) kan den behöva flyttas lite för att hamna rätt.

Här finns ett videoklipp som visar hur tillräckligt stort tag och bra läge kan se ut.

Eftersom bebisen ändå behöver mer mjölk i magen – passa gärna på att försöka få fler amningstillfällen. Det är ju dygnsmängden som räknas, och lite mjölk ofta är lika bra för tillväxten som större mängder mer sällan. Att amma ofta ger också brösten signaler om att producera mera mjölk.

Ta gärna hjälp från någon amningskunnig på bvc, en amningsmottagning (finns på en del sjukhus), eller hos amningshjalpen.se.

Läs också: Amning utan smärta och problem – 6 viktiga råd

Såriga bröstvårtor

Problem: Om det blir sår på bröstvårtorna gör det väldigt ont. Smärtan kan leda till stress som dessutom gör det svårt för ­bröstet att släppa ifrån sig mjölken.

Varför? Oftast uppstår sår för att bebisen inte har ett tillräckligt stort tag om bröstet. Ibland kan det uppstå på grund av en bakterieinfektion.

Så här kan man göra: Det är viktigt att göra något åt bebisens tag om bröstet (läs mer under rubriken ”Bebisen går inte upp i vikt” ovan), även om det inte får såren att läka direkt.

Om såren inte är på väg att läka efter fem–sju dagar behöver man göra något åt dem. Smärtstillande läkemedel som ibuprofen och paracetamol kan lindra och ge några dagars bättre amning. Att låta brösten vila genom att handmjölka under ett halvt eller ett dygn kan kännas bra.

Här finns info om hur man hand­mjölkar.

Någon amningskunnig på bvc, en ­amningsmottagning (finns på en del sjukhus), eller hos amningshjalpen.se kan hjälpa mer.

Mjölkstockning

Problem: Mjölkstockning kallas det när mjölken ”stockar sig” i en eller flera mjölkgångar i bröstet. Området kan då kännas ömt, spänt och kanske hårt och knöligt. Ofta går det över vid amning, men ibland pressas mjölk ut i vävnaden och det uppstår en inflammation eller infektion. Bröstet kan bli mycket ömt och man kan få frossa och hög feber.

Varför? Mjölkstockning kan bero på stress (stresshormoner gör att kroppen inte släpper ifrån sig mjölken så lätt), att det har gått för lång tid mellan amningarna eller att ett klädesplagg, till exempel en amningsbehå, klämmer åt. Ofta uppstår det när bebisen ammar mer sällan på grund av att den börjar sova längre stunder eller att den börjar få annan mat.

Så här kan man göra: Fortsätt amma så att det inte blir värre. Pröva att amma i olika ställningar för att tömma bröstet så bra som möjligt. Man kan till exempel behöva amma genom att stå på alla fyra över bebisen, som ligger på golvet eller en säng.

Ibland behövs smärtstillande läkemedel som ibuprofen eller paracetamol. Kontakta vården om febern inte har gått ner efter ett par dygn. Ibland behövs antibiotika.

Cottermans handgrepp – så funkar det

Det är inte alltid mjölkstockning när brösten är svullna och ömma. I början, när mjölken börjar rinna till, är det vanligt att brösten blir så svullna att det är svårt för barnet att få ett bra tag. Då kan man mjuka upp området runt bröstvårtan med Cottermans handgrepp. Det innebär att man, precis före amningen, försiktigt trycker med fingertopparna runt bröstvårtan i en minut eller mer. Här och här kan du läsa mer om Cottermans handgrepp, och här kan du se en film som visar hur man gör Cottermans handgrepp.

Läs också: D-MER – när amningen ger ångest

För mycket mjölk

Problem: Ibland sprutar mjölken så kraftigt och i så stor mängd att bebisen storknar, hostar och blir förtvivlad. Brösten kan vara svullna och läcka mest hela tiden.

Varför? En del kvinnor har en kraftig utdrivningsreflex. En del har också en överproduktion av mjölk.

Så här kan man göra: Om man upplever att man har en överproduktion av mjölk kan man pröva att blockamma, det vill säga låta ett bröst vara så fullt det går under en period. Anledningen är att ett fullt bröst inte producerar mjölk. På så sätt talar man alltså om för brösten att minska mjölkproduktionen. Ofta börjar man med att pumpa ur, så att det blir ett lite lugnare flöde och barnet kan äta sig mätt. Sedan ammar man på ett bröst i taget, kanske i tvåtimmarsblock, eller tre eller fyra timmar i ­taget. Någon amningskunnig kan ge mer individuella råd om hur länge det kan vara lämpligt att blockamma.

Om utdrivningsreflexen är kraftig kan det hjälpa att ligga på sidan och amma. Man kan också pröva andra amningsställningar, till exempel ­”laid-back breastfeeding” (tiny.cc/laidbackbreastfeeding) och ”tvillingamning” (tiny.cc/tvillingamning).

Här finns info om laid-back breastfeeding.

Här finns info om tvillingamning. 

När man ammar från ett sprängfyllt bröst kan det vara svårt för bebisen att få tag om det. Om man pumpar ur lite först brukar det bli lättare. ­Cottermans handgrepp kan också funka bra (se ovan).

Läs också: Amning passar inte alla

Artikeln publicerades i september 2017.