Amning skyddar även i rika länder

Sex månaders helamning har klara fördelar även för barn - och mammor - i västerländska länder, enligt holländska forskare.

Läs också:

 >> Vad är amning bra för?

Sex månaders helamning har klara fördelar även för barn – och mammor – i västerländska länder, enligt holländska forskare .

Enligt forskarnas litteraturgenomgång finns det övertygande bevis för att amning ger barn ett skydd mot mag-tarminfektioner inklusive diarré, öroninflammation, fetma och högt blodtryck.
Man har också sett ett troligt skydd mot astma, pipande andning och eksem, samt bedömt det som troligt att ammade barn har bättre kognitiv och/eller motorisk utveckling.
Dessutom talar man om en möjligen skyddande effekt mot Chrons sjukdom, atopi, typ 1-diabetes och leukemi.
Översatt till den holländska verkligheten skulle detta, om alla nyfödda helammades i sex månader, betyda 49 färre fall av öroninflammation, 46 färre fall av mag-tarmsjukdom, 131 färre fall av infektioner i luftvägarna samt 26 färre fall av eksem per 1 000 personer och år.
Chrons sjukdom skulle kunna förebyggas med 26 fall per 100 000 personer och år, leukemi med 4 fall per 100 000 personer och år och fetma med 27 fall per 100 000 personer och år.
För de ammande mammornas del menar forskarna att det finns övertyganded bevis för att amning skyddar mot reumatisk artrit, samt en möjligen skyddande effekt mot bröstcancer före klimakteriet och äggstockscancer.
Miljögifter som utsöndras med bröstmjölken listas som en tänkbar negativ effekt av amning, men fördelarana överväger, enligt forskarna, som därmed betecknar främjandet av amning på en nationell nivå som hälsoförebyggande arbete.
Lars Å Hanson, barnläkare och professor emeritus i klinisk immunologi, betecknar den holländska studien som ”välgjord och klart intressant”, men poängterar också att det är svårt att göra evidensbaserade studier om amningens effekter.

Fotnot: I dag helammas 18 procent av de holländska barnen vid sex månaders ålder. I Sverige är motsvarande andel 19 procent.

Källa: Amningsnytt


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren