Kristin Svensson, specialistbarnmorska i amning, berättar vad som är bra att veta inför amningen.

Barnets beteende vid bröstet

Ett friskt, fullgånget barn kan normalt söka sig till bröstet självt.

Nyfödda barn följer ofta samma mönster, har man sett. När de har legat och återhämtat sig en stund på mammas bröst så börjar de knyta händerna och treva runt med dem, ibland mot munnen. Så småningom lyfter de på huvudet, vrider det åt sidorna och gapar, större ju mer de vrider på huvudet.

Samtidigt börjar benen röra sig, nästan som om barnet är på väg att krypa i väg, och barnet kan börja låta. På detta vis kan det av egen kraft ”krypa” till bröstet, gapa stort, få ett bra tag och börja suga.

– I början handlar mycket om att inte vara för snabb och peta in bröstet i barnets mun, utan att i stället låta barnet leta och smacka och slicka tills det gapar så stort att det ser ut som om det ska gäspa eller bita i ett äpple. Genom att gapa så stort så får barnet ett stort och bra grepp om bröstet, säger Kristin Svensson.

Barnets dygnsrytm

Ibland suger nyfödda barn som iglar redan under det första dygnet. Men så behöver det inte vara.

– Friska, fullgångna barn vill ofta sova under det första dygnet, och det är helt okej. Det viktiga är att man har mycket hud-mot-hud-kontakt. Det blir både barn och föräldrar trygga av. Samtidigt lär man känna sitt barns signaler snabbare och riskerar inte att missa när barnet visar tecken på att vilja suga, säger Kristin Svensson.

Någon gång mellan andra och fjärde dygnet börjar många barn suga intensivt och vara som fastklistrade vid bröstet.

– Då ska man veta att det inte beror på att man har för lite mjölk eller att det är något ”fel” på brösten. I stället handlar det om att man har ett väldigt intelligent barn som vill få igång mjölkproduktionen, säger Kristin Svensson.

Ju mer barnet suger, desto mer mjölk bildas. I praktiken är det alltså barnets sugande som reglerar mjölkproduktionen.

Hur ofta barn vill amma

Under de första veckorna kan antalet amningstillfällen variera mycket, men ett riktmärke är att barnet bör ammas minst fem, sex gånger per dygn efter det andra dygnet. Blir det mer sällan kan barnet kläs av och ligga hud mot hud med mamma eller pappa – då stimuleras amningsreflexerna samtidigt som barnet kan bli mer alert och villigt att amma.

Barn som är mellan två veckor och sex månader gamla kan amma allt mellan fem och 15 gånger per dygn.

– Allt däremellan är normalt. Det kan till och med vara 20 gånger per dygn och det är fortfarande okej – under förutsättning att amningen känns bra för mamman, att det inte gör ont och att bröstvårtan inte ser klämd ut när barnet släpper den (då är det svårare för barnet att få ut mjölken effektivt, och det kan vara en orsak till att barnet i stället vill suga ofta och länge).

När ett barn vill suga ofta kan man bli helt överrumplad.

– En mycket vanlig kommentar hos nyblivna föräldrar är ”Varför har ingen berättat det här tidigare?” Många känner sig oförberedda på vad amningen innebär och att den tar så mycket tid de första månaderna. Ofta tror man att ”nu ska det vara så här i hela livet”, och man kanske känner sig helt fastlåst av att barnet nästan ständigt vill ha bröstet, säger Kristin Svensson.

Känslan av att inte ha tillräckligt med mjölk

De allra flesta mammor frågar sig någon gång om de har tillräckligt med mjölk för sitt barn.

– Och det har de! Att bilda mjölk är inget svårt, det är ungefär som att fylla urinblåsan – något som bara händer, säger Kristin

Däremot kan det ibland bli problem med att få ut mjölken. Den så kallade utdrivningsreflexen som gör att mjölken kommer ut kan krångla, och risken för det kan öka om man till exempel har ont, känner sig stressad eller är orolig för att mjölken inte ska räcka – och risken för det minskar i sin tur om man vet något om hur amning fungerar.

Till exempel är det bra att veta att barn växer ryckvis. Det gör att deras efterfrågan på mjölk kan variera kraftigt. Vissa dagar vill de helt enkelt suga mer än andra. Under de dagarna kan det vara som om de aldrig får nog av bröstet – och det är ofta då man som mamma kan tro att mjölken har sinat.

Så är det inte. Däremot kan barnet under ett eller ett par dygn behöva ammas oftare – ibland mycket oftare – än normalt. Det brukar göra att mjölkproduktionen ökar, och när den har anpassats till barnets behov blir barnet i regel nöjdare och behöver inte längre suga lika ofta.

– Men barn suger också för att de behöver närhet, lugn och tröst, och det behovet kan variera stort från barn till barn, säger Kristin Svensson.

Att alla säger så olika

”Gör si, gör så…” Alla säger olika, och egentligen är det inte konstigt att det är så.

För det första har amningsråden varierat under årens lopp.
För det andra har kvinnor så olika erfarenheter av amning – för att det går att amma på olika sätt, för att amningen kan se olika ut från en dag till en annan och för att barn är individer som beter sig olika.

För det tredje går det även att lösa amningsproblem på olika sätt.

Alla välmenande, men skiftande, råd kan upplevas som förvirrande. Det bästa man kan göra är att försöka sålla bland dem och lita på sin känsla av vem eller vilka man kan ha förtroende för.

– Och framför allt är det bra om man kan känna efter vad man själv vill och tror, och våga lita på det, säger Kristin Svensson.

Läs mer: Peppa dig inför amningen