Barnmorskan: ”Var stolt över den tid du ammat”

All amning är bra, även om den är kort, säger barnmorskan Kristin Svensson.

Alla kvinnor vill inte amma. De som inte vill amma är väldigt få, och för dem brukar inte amning bli en laddad fråga, enligt barnmorskan Kristin Svenssons erfarenhet.

– Det är för dem som vill men som har problem eller misslyckas som det blir laddat, och för dem kan det vara viktigt att veta att all amning är bra, oavsett om den är kort eller lång.

Det finns studier som visar att tre veckors amning ger ett bättre skydd än ingen amning alls, och även att delamning är bättre än ingen amning alls.

– Det är något som jag ofta informerar om när mammor sörjer sin avbrutna amning; att de kan titta på den tid de ammade och vara stolta och glada över den i stället för att titta på den tid de inte ammade, säger Kristin Svensson.

Just nu arbetar hon med en studie om hur man kan hjälpa kvinnor som vill amma, men som har barn som inte suger.

Det finns alltså barn som inte suger?
– De är få, men de finns. Och det går för det mesta att komma tillrätta med det om föräldrarna får stöd, säger hon.

Många nybörjarproblem löser sig med tiden om man får bra stöd av omgivningen och bvc, enligt Kristin Svensson.

– Ju mer motiverad mamman är och ju mer stöd hon har av pappan och omgivningen, desto lättare är det. Fast många tycker att ”Jag var jättemotiverad och det gick minsann inte ändå” – så det är inte lätt.

Lätt är det inte heller att hitta kvinnor som kan delta i forskningsprojektet om barn som inte suger. De som har deltagit i Kristin Svenssons studie har barn som är från sex dagar till tre månader gamla. Barnen har i princip varit helt flaskuppfödda.

– Men när vi träffas och har pratat om amning och barnets beteende vid bröstet och sedan gör ett amningsförsök, bara för att vi liksom ska ställa den slutliga diagnosen för att veta om de ska ingå i studien eller inte, så visar det sig väldigt ofta att de kan amma – för att de då får professionellt stöd för första gången.

De allra flesta kvinnor klarar av att amma själva, och är inställda på att det är en process som måste få ta lite tid, enligt Kristin Svensson. Omkring tio procent behöver specialiststöd, till exempel via en amningsmottagning.

– Och sådant specialiststöd finns inte i tillräcklig omfattning, så de flesta får inte den hjälp de behöver.

Personalens förhållningssätt, bemötande och amningskunskaper är många gånger helt avgörande för kvinnans amningsförmåga och upplevelse av amningen, menar hon – och kanske de som hörs mest i den kritiska amningsdebatten är just kvinnor som inte har fått det specialiststöd de hade behövt för att klara av sin amning, funderar hon.

– Man har bara förväntat sig att de ska kunna amma, och så blir inte förväntningarna uppfyllda. Det är klart att de är besvikna!

– Många har inte heller fått hjälp att hantera amningen eller sin sorg över den misslyckade amningen. De kan ha svårt att se andra kvinnor amma. Många som har upplevt en skräckfylld amning behöver bearbeta den, precis som man behöver bearbeta en skräckfylld förlossning, innan man går vidare till nästa.

Läs mer


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren