Adam Tensta är Vi Föräldrars krönikör. Du kan läsa hans texter i varje nummer av tidningen Vi Föräldrar.

Vår dotter Valma äter i snitt varannan timme, under cirka 45 minuter åt gången. Två till tre gånger om dagen får hon ersättning på flaska. Det betyder att Jenny ammar henne minst tio gånger på ett dygn. Nästan 7,5 timmars amning varje dag, ett heltidsjobb i sig.

Jenny beskriver ­amningen som ”det oändliga ­ätandet”, och jag håller med, det känns som att ­Valma vill äta precis hela tiden.

I egenskap av man har jag haft lyxen att inte ens ­behöva reflektera över den tid och ork som läggs ner av en ­kvinna när hon ammar sitt barn. För oss män har debatten kring amning sällan kommit att ­handla om något annat än tabun kring att mata sitt barn ­offentligt, ­ungefär så långt sträcker sig vårt intresse generellt.

Jag vill skifta fokus och prata om ­välbefinnande.

Varje dag ser jag hur Jenny sliter sig ­igenom amningen, hur det tär på henne. Amningen är uttömmande, smärtsam och otroligt tidskrävande. Jag ­uppfattar det som att hon slits ­mellan en önskan att vara mer fri och inte sitta fast, och viljan att ”göra det bästa” för Valma. Men vad är egentligen det bästa för Valma?

Är det bästa verkligen att amma så länge som det går på bekostnad av Jennys väl­befinnande, eller är det bättre att via ersättning trappa ner på amningen, så Jenny kan må bättre och vara piggare?

När vår bvc-sköterska berättade att hon inte kan avgöra om ett barn har ammat i 3 månader eller i 6 månader när hon ­undersöker dem, och att det inte finns ­något som pekar på att barn som ­ammar fullt ut mår bättre än barn som äter både modersmjölk och ersättning, var det som att en sten släppte.

Vi hade pratat om det ett par gånger men känt oss osäkra på om det verkligen skulle vara bra att gå över till ersättning. Jag hade sett ­amningen och Jennys situation som ett nödvändigt ont, med tanken att Valma skulle få det allra bästa, och jag tror att ­Jenny hade känt sig låst av precis samma tanke.

Det var befriande att bvc-sköterskan tyckte att vi skulle prova att mata med ersättning och se hur det fungerade för oss.

Lyckligtvis så har det fungerat. Valma äter ersättning som om det vore modersmjölk och jag får möjlighet att mata henne också. Behållningen är dock främst att ­Jenny har mått bättre, dels för att hon får sova längre, och dels för att hon inte känner sig lika fängslad som förr. Friheten blir en annan när vi kan dela mer på ansvaret kring Valmas matning. Nu kan Jenny spendera egentid ifrån oss utan att känna att hon måste vara tillbaka om 1,5 timmar, och jag kan ansvara för Valma fullt ut utan att ­Jenny behöver vara i närheten.

Jag har lärt mig att amning inte bara är amning, utan det kan också vara en kamp. En kamp som är färgad av våra föreställningar kring skyldigheterna till våra barn. Jag har fått höra att amning är det allra bästa, men jag har lärt mig att det inte alltid behöver vara så.