Med pulka i Alperna

Inte måste man sluta åka skidor när man har fått barn? Joakim och Malin Syrstad tog med sin 1-åring till franska Chamonix och tillbringade två månader av föräldraledigheten i några av Europas bästa backar.
 

Chamonix – skidorten med de brantaste bergen och svåraste åken. Javisst. Men också med skojiga barnpister och sköna pulka­backar. Och massor av annat kul för barn.
Vi tog med vår son Tom till hans första vinter som ski-bum. Och upptäckte att alperna absolut är för barn!

Första morgonen fyllde Tom 1 år. Med sömnsmå ögon och rufs i håret ägnade han all uppmärksamhet åt paketens papper och snören. Men vad gjorde det? För oss var den viktigaste presenten den han skulle få senare, en pulka.

Skidtokiga som vi är bestämde vi oss tidigt för att ta två månader av föräldraledigheten i Alperna. Chamonix på grund av skidåkningen, men också för att det är en riktig stad med så mycket annat att göra. För vi tänkte som så många andra småbarnsföräldrar i Alperna tillämpa ”varannandags-principen” – varannan dag i backen, varannan dag förälder på stan. Då är det bra med tillgång till pulkabackar, shopping, caféer och lekplatser fulla med barn.
På morgonen, när mamma eller pappa gett sig av med skidorna på axeln, började övriga familjens dag oftast med en promenad. Målet var pulkabacken men vägen dit längs huvudgatan Rue Paccard var nästan lika spännande. Tom satt blixtstilla i pulkan och bara sög in alla intryck.

SOM I TINTIN
Att gå genom Chamonix är lite som att stiga in i Tintins värld. Atmosfären har något mytiskt över sig med de gamla höga vackra husen, folkmyllret på uteserveringarna som befolkas sommar som vinter, bagerierna med sina oemotståndliga bakverk och charkbutikerna fyllda med knubbiga korvar. Allt inramat av de spetsiga bergen och linbanorna inpå knuten. Här möts alla –från japanska turister i lågskor till seriösa alpinister på väg upp i bergen med isyxa och rep på ryggsäcken, till massor av sådana som vi – barnfamiljer med pulka.

Vi som tidigare varit här bara för att åka skidor förvånades över hur mycket folk som faktiskt rör sig nere i stan på dagen. Och hur barnvänliga alla var, vi hörde ”cou-cou” överallt – fransosernas version av ”titt-ut” – och till skillnad från när vi varit i Chamonix utan Tom, ville nu alla prata med oss.
Väl i pulkabacken konstaterade vi nöjt att även Tom troligtvis skulle bli lika snö- och skidbiten som vi. Pulkan lärde han sig snart att ta fart på själv genom att vicka överkroppen fram och tillbaka, och snabbt skulle det gå.

I pauserna hängde han på staketet in till Pandaklubben, skidskolan för de allra minsta. Han tittade längtansfullt efter barnen med sina knatteskidor som kryssade mellan färgglada sagofigurer och åkte genom tunnlar.

Det finns fyra skidområden i Chamonix för de mindre barnen och två av dem ligger på gång­avstånd från staden. Skidskolan är för barn från 3 år och man kan välja timmesvis, halvdag eller heldag med barnpassning och filmvisning.

LÖRDAG I BADHUSET
En fredagkväll blev pappa Joakim tillfrågad om han ville följa med på skidtur. En heldag i solen utförsåkning i pudersnö lockade, men Joakim tackade nej. För en alp­semester ska vara för alla, och lördagarna var Toms. Då var det badhusets ”Jardin d’eau”, vattenparken, som gällde för hela familjen.

Varje lördagförmiddag är badhuset reserverat för barn mellan 6 månader och 4 år. Tom älskade den tropiska jättepoolen, rutschbanorna, vattenfallen, bubbelbaden, de färgglada fiskarna och leksakerna. För 8,40 euro badar ett barn och två vuxna. För ytterligare en peng kan pappan hyra tajta badbyxor, shortsmodellen duger nämligen inte.

MARKNAD PÅ LÖRDAG
Tom lyste av lycka även denna lördag, och somnade som vanligt i selen på pappas rygg på väg hem. För honom var timmen i badet lika utmattande som en heldag i skidbacken för oss. När Tom sov strosade vi genom marknaden som hålls varje lördag. Här säljs lokalt producerade grönsaker, ost och charkuterier och allt det där andra som brukar finnas på marknader.
Till påsk kom mormor på besök. Då testade vi ett av utflyktsmålen i närheten och tog det gamla slingrande bergståget upp till Montenvers.

Från nästan 2 000 meters höjd är utsikten fantastisk över byn, bergen och glaciären Mer de Glace som slingrar sig rakt nedanför. Varje år gräver man ut en glaciärgrotta som man kan gå in i, och så finns här en kristallutställning.

Andra barnfamiljer vi träffade berättade om fler utflykter, till exempel till de gulliga Sankt Bernhardsvalparna på hunduppfödningen i grannbyn Les Houches och till de varma termal­baden i schweiziska byn Valais. Vill man göra saker på närmare håll kan man till exempel åka hundsläde, skridskor, spela bowling eller gå på bio. Och shoppa.

ÅKNING I VÄRLDSKLASS
Chamonix kallas inte för intet Alpernas huvudstad. Skidåkningen är i världsklass, och när det dessutom är en säsong med massor av nysnö kan man som skidfrälst inte annat än att le. Varannandagsprincipen visade sig vara helt rätt. Vi föräldrar fick åka mycket skidor, betydligt mer än om vi istället delat upp dagen i för- eller eftermiddag.

Om man har barn med sig i Alperna blir after-skin inte riktigt det man brukar tänka sig: en stimmig pub med öl och pjäxdisco. Vi hade det betydligt mysigare än så. Ofta var det pulkabacken som gällde igen, nu med möjlighet att åka ännu mer och fortare, när både mamma och pappa var med. Senare på säsongen, när snön tunnat ut, gick vi istället till stans största lekplats och träffade barn från alla länder. Inte sällan stötte vi på andra svenskar som antingen var där som veckoturister eller, som vi, under längre tid.

Hem strosade vi genom stan igen med den obligatoriska baguetten under armen. Hem till vår 28 kvadratmeter lilla lägenhet för middag och kvällsmys. Utanför fönstret kunde vi se solen gå ner över Alpernas högsta berg.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 2 2009.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren