Borsta tänderna – 7 tips som gör det roligare

Så fort den första tanden tittar fram är det dags att börja borsta. Men hur får man en totalvägrare att bli kompis med tandborsten?

Vägrar ditt barn att öppna munnen när tandborsten kommer fram? Du är inte ensam. Men hur skaffar man en bra borstningsrutin utan att det blir en maktkamp? Vi bad Gunilla Klingberg, professor i pedodonti (barn- och ungdomstandvård) vid Tandvårdshögskolan i Malmö, att dela med sig av sina bästa tips.

gunilla-klingberg

Gunilla Klingberg, professor i pedodonti.

När första tänderna kommer

1. Börja borsta tidigt

Köp en tandborste att leka med när de första små risgrynen kikar fram i munnen. Busa, prutta på magen, kittla och passa på att borsta när barnet skrattar. Inför en bra busrutin så att tandborststunden förknippas med något kul.

– En mjuk tandborste är bra i början. Det finns flera ställen i munnen som är extra känsliga, bland annat vecket mellan kinden och käken. Det är viktigt att borsta försiktigt där så att man inte går hårt emot med tandborsten, säger Gunilla Klingberg.

LÄS OCKSÅ: Borsta tänder på barn – hur gör man?

2. Låt borstningen bli en del av vardagen

Låt ditt barn vara med när föräldrar och syskon borstar tänderna. Och gärna även när farfar och kusinen gör det, så att barnet lär sig att ALLA borstar morgon och kväll.

3. Låt alla hjälpas åt

Om ni är två föräldrar kan ni borsta på varandra. Det är ju naturligt att man behöver lite hjälp av någon som ser tandtrollen bra – eller hur? Låt också barnet hjälpa dig att borsta dina tänder.

– Barn behöver hjälp med tandborstningen av en vuxen länge, ända upp i 11-årsåldern, säger Gunilla Klingberg.

4. Ta hjälp av böcker och appar

Träffa kaninen som går till tandläkaren för att laga ett hål, krokodilen som behöver hjälp med att räkna sina tänder och barnet som ska borsta tänderna i boken Gapa stort! av Jens Peter De Pedro och Lotta Geffenblad (Bonnier Carlsen). I Bosse & Bella borstar tänder av Måns Gahrton och Amanda Eriksson (Berghs) visar Bosse och Bella alla sina tänder, bara inte när mamma kommer med tandborstarna. I appen Borsta Borsta guidar figuren Fluorian i hur tandborstningen ska gå till och kommer med glada heja-rop.

5. Hitta på en tandborstlek

Jaga tandtrollen som leker tittut bakom tänderna, eller turas om att öva på att göra monstervrål med stort gap (passa på att borsta några tag i vrålet). Ju fånigare och busigare desto bättre. Eller döp alla tänder efter personer som barnet tycker om. Kanske heter tänderna Svea, Ernst och Rocky? Sedan gäller det att hålla tungan rätt i mun för att hålla reda på alla namn när tänderna blir fler.

Om inget annat funkar

6. Ta ett steg tillbaka

Om alla försök misslyckats och tandborsten inte kommer förbi ditt barns hopknipna läppar – försök att ta ett steg tillbaka.

– Kanske räcker det att ni tar fighten på kvällen, då det finns mer tid, istället för mitt i morgonstressen? Oftast är det krångligt en kort period som sedan går över, säger Gunilla Klingberg.

I nödfall: Fördela lite tandkräm över tänderna och tuggytorna med ditt finger.

Från cirka 3 år

7. Locka med eltandborste

En eltandborste som blinkar och spelar musik kanske kan göra tandborstningen rolig. Många eltandborstar för barn rekommenderas från 3 år, men det viktiga är snarare att barnet har fått alla sina mjölktänder. Tandköttet kan vara känsligt och ömt där de nya tänderna bryter fram. Då kan det göra ont att borsta med en eltandborste, menar Gunilla Klingberg. Tänk på att en vuxen alltid behöver vara med och hjälpa till vid tandborstningen.

Källor: Gunilla Klingberg och Folktandvården.se

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.