2-åringen äter mer än storasyster

2-åringen äter mer än storasyster

Fråga

Jag har två barn, en 2-åring och en 4-åring. 4-åringen har alltid varit smal, rent av spinkig när hon var yngre.

2-åringen, däremot, är riktigt knubbig, trots att vi ger dem samma mat. 2-åringen är mer matglad och vill ofta ha en portion till. Däremot får de ingen läsk, saft, kakor eller godis annat än på helgerna. Jag tycker att vi ger bra mat, lagad från grunden och med mycket frukt och grönsaker.

Ska vi begränsa 2-åringens matintag för att undvika att hon blir överviktig, eller förstör vi hennes positiva inställning till mat då? När ska man börja tänka på barnets vikt? Hon är ju naturligtvis fortfarande lite bebisknubbig, men faktum är att hon ofta äter mer än sin storasyster.

Till saken hör att jag själv lidit av ätstörningar i många år, men idag har en bra inställning till mat. Jag tror att min oro handlar mycket om en rädsla för att de också ska drabbas.

Tvåbarnsmamma

Svar

Dina barn är små levande bevis på att människors förhållande till mat inte bara styrs av miljön, utan även av generna. Vissa föds matglada och nyfikna på mat, medan andra inte alls är lika intresserade. Precis som att vi är olika intresserade av musik eller sport.

Jag tycker att det låter som att ni har väldigt bra matvanor där hemma, med mycket frukt och grönt och med godis, saft och kakor begränsat till helgen. Det är bra för båda barnen. Generellt tycker jag inte att man ska begränsa matintaget för en 2-åring, särskilt inte om måltiden också innehåller grön­saker och frukt. På så sätt vänjer sig barnet vid att äta och tycka om den sortens livsmedel också, vilket kommer att vara en tillgång senare i livet.

Försök att inte jämföra barnens portioner – 2-åringen växer antagligen snabbare, och leker kanske dessutom livligare, och det behöver inte alls vara konstigt att hon äter mer. Dessutom hör det snarast till vanligheterna att 2-åringar fortfarande är just lite bebisknubbiga, medan äldre barn successivt smalnar av. Barn som inte smalnat av i 4-årsåldern fångas upp av bvc för att få hjälp att inte öka så snabbt i vikt.

Jag tror liksom du att dina funderingar i mångt och mycket bottnar i din historia av ätstörningar. Mitt råd är att försöka lita på barnens aptit och på att ni ger dem bra mat och bra matvanor. Fortsätter ni så värnar ni på bästa sätt om barnens matglädje. Lycka till!

Sara Ask, dietist