17 råd för en trygg sommar

Låt inte solskador och getingstick förstöra en sommar fylld av härlig sol och sand mellan tårna.

Förbered och förebygg, så att du har semesterkoll även om olyckan är framme.

 1. I skogen
  Lär barnen vad som är okej att äta i skogens skafferi. Om du misstänker att barnet har fått i sig något giftigt – ring Giftinformationscentralen. Du kan även ringa 112, Sjukvårdsrådgivningen eller närmaste sjukhus. Ofta är rådet att ge barnet medicinskt kol, som drar till sig giftiga ämnen och minskar kroppens upptag. Det är till exempel lämpligt om barnet har fått i sig svamp- och växtgifter, men också läkemedel. Medicinskt kol finns att köpa på apotek. På Giftinformationscentralens webbsida, giftinformationscentralen.se, kan du se bilder på och läsa om farliga växter, svampar och bär. På hemsidan finns också info om hur du kan köpa planschen ”Råd vid förgiftningstillbud”, som kan vara bra att ha hemma! Giftinformationscentralen: 08-33 12 31. Dygnet runt kan du ringa 112 och begära giftinformation.
 2. I solen
  I första hand ska alla typer av solskador undvikas. Om barnet har bränt sig bör det inte vara i solen förrän huden har läkt. Kallt vatten, kylbalsam, fuktighetskräm, receptfri hydrokortisonkräm och eventuellt en receptfri värktablett kan lindra om svedan är mycket smärtsam. Aloe vera-gelé som går att köpa i vissa hälsobutiker, sägs också lindra.
 3. I vattnet
  Tänk på hygienen vid bassängbad. Bakterier trivs särskilt bra i det varma sommarvattnet. Duscha före och efter, använd blöjbadbyxor, engångsbadblöjor eller en ren blöja för små barn. Byt vatten ofta i minipooler och baljor.
  Vid bad i sjö och hav kan giftalger ställa till problem. De blommar framför allt juli–september. Symtom på algförgiftning kan komma inom några timmar och pågå ett par dygn, och kan till exempel vara diarré, illamående, kräkningar, feber, muskelsmärtor, ledsmärtor, huvudvärk, irritation av övre luftvägar, rinnande näsa, ögonirritation, klåda och utslag. Skölj och tvätta kroppen i rent vatten om barnet har badat i vatten med algblomning. Kontakta sjukhus om barnet har svalt stora mängder vatten. På badplatsen.smittskyddsinstitutet.se kan du få information om läget vid just din badplats. Miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun kan också ge info.
 4. På resan
  Långa bilresor hör ofta semestertider till. Ha rätt babyskydd/bilbarnstol, överväg också att ta med eget babyskydd/bilbarnstol på utlandsresan. Pausa ofta vid långa bilturer. Barn är särskilt utsatta för värme och behöver extra vätska. Åksjuka kan avhjälpas med akupressur­armband eller åksjukemedel som finns att köpa på apotek.
  Se över vaccinationsskyddet vid utlandsresor. Rådgör med bvc eller vårdcentral.
  Kontrollera familjens försäkringsskydd innan ni reser utomlands, tänk på att gravida efter vecka 28 kan behöva en kompletterande försäkring. En del försäkringar täcker inte heller problem som kan uppstå i tidigt skede av graviditeten.
  Beställ EU-kortet från försäkringskassan, det ger rätt till vård i EU- och EES-länder. Varje familjemedlem behöver varsitt kort, även barnen.
 5. Magsjuka
  Vid kräkningar och diarré är det viktigast att barnet får i sig vätska. Om barnet ammas kan du behöva amma ofta och lite åt gången och eventuellt komplettera med vätskeersättning. Om barnet kräks mycket kan du behöva ge omkring två teskedar med vätskeersättning var femte minut.
  Vid utlandsresor är en bra regel att endast äta frukt som går att skala och mat som är upphettad.
 6. Pollenallergi
  Vädra och torka inte tvätt utomhus under pollensäsongen och undvik att sova med öppet fönster. Det finns receptfria läkemedel, men kontrollera från vilken ålder de är godkända att använda. Saltvattenlösning finns på apoteket och kan rensa näsan. Nässköljare finns på apotek och kan också hjälpa.  Kontakta vårdcentral om små barn har pollenproblem.
 7. Första förbandslådan
  Bra att ha i sommarapoteket:
  – Blodstillande vadd
  – Snabbförband (kompress och häfta i ett, bra för skrubbsår)
  – Plåster, sterila kompresser och kirurgtejp
  – Förband för brännskador
  – Skavsårsplåster
  – Elastisk binda
  – Sax, pincett och fästingplockare
  – Febertermometer
  – Handsprit
  – Solskyddskräm och myggmedel (kontrollera från vilken ålder det är godkänt)
  – Vätskeersättning
  – Värktabletter, bedövande hudsalva (xylocain, kan användas för barn från 18 månader), kylbalsam (lindrar sol­sveda), aloe vera-gelé (kan lindra solsveda, stick och bett)
  – Alsolsprit (lindrar klåda efter bett)
  – Medicinskt kol (vid förgiftning)
  – Åksjukemedel (kontrollera från vilken ålder det är godkänt), akupressur­armband (lindrar åksjuka och graviditetsillamående).
  Gravida kan utöver det vanliga reseapoteket behöva näsdroppar, medel mot halsbränna, smärtlindrande tabletter och myggmedel som är godkända för gravida, medel mot svampinfektion samt stödstrumpor vid långt stillasittande.
 8. Också bra att ha
  – Insektsnät till barnvagnen.
  – Solskydd till barnvagnen. Det finns parasoll eller speciella ”filtar” som är lätta att fästa på sufletten. Det  går även bra att knyta fast en sjal eller filt av tättvävt tyg, men se till att det kommer in tillräckligt med luft.
  – Flytväst till stora som små. Bada säkert – håll alltid uppsikt!
  – Badskor skyddar mot vassa stenar och föremål samt fjärsing (se nedan). Finns även med inbyggt solskydd.
 9. Myggor och knott
  Myggor dras till fuktiga, vindstilla och mörka platser. Ha insektsnät över barnvagnen. Sätt myggnät i fönster och ytterdörr. Kontrollera vilken ålder myggmedlet är godkänt för (en del medel får inte användas för barn under 3 år). Rökelse sägs hålla mygg och insekter på avstånd.
  Bvc-sjuksköterskan Karin Lindeberg råder att skydda barnen med heltäckade kläder för att undvika onödiga gifter som kan finnas i myggmedel. Hon säger också att en del barn kan få kraftiga reaktioner av myggbett. Då bör man kontakta sjukvården.
 10. Getingar, bin, humlor, bromsar
  Sätt lock på mat och dryck utomhus. Kontrollera att det inte har krupit ner någon insekt i glaset. Döda inte getingar i närheten av ett getingbo, den drar till sig fler.
  Vid stick – ta bort gadden om den sitter kvar. En sockerbit på sticket kan lindra. Sätt på ett plåster för att undvika att barnet kliar sönder bettet. Sök läkare om barn under 3 år får flera stick samtidigt. Det kan leda till allergichock. Liksom om barnet blir stucket i halsen eller munnen, blir slött, får yrsel, feber, illamående eller klåda på övriga kroppen.
 11. När barnet blir stucket och bitet
  Vid insektsbett kan is, bedövande salva som xylocain (får inte användas på barn under 18 månader) eller hydrokortisonkräm, alsolsprit eller en magnecyltablett upplöst i vatten att badda med, lindra svedan.
 12. Fästingbett
  De flesta fästingbett är ofarliga, men kan i värsta fall föra över borrelia- eller TBE-smitta. Fästingarna finns främst i högt gräs och i skogen. De är aktiva i mars–november. Bär gärna heltäckande för att undvika bett. Kontrollera kroppen regelbundet under sommaren. Håll även koll på husdjur som lätt drar in fästingar. Risken att smittas av borrelia eller TBE är störst längs kusterna och sydöstra delarna av syd- och mellansverige. För riskområden, se fasting.nu.
  Vid bett – ta bort fästingen så fort som möjligt. Ta tag om den, med en pincett eller fästingplockare, nära huden och dra rakt ut. Vrid inte. Tvätta med tvål och vatten efteråt. Håll koll på bettstället en månad efter bettet. Rodnad, ofta cirkelformad, kan vara tecken på borreliainfektion som ska behandlas med antibiotika. Feber, huvudvärk, onormal trötthet eller muskelvärk kan vara tecken på borrelia eller TBE-smitta. TBE är ett virus som kan leda till hjärnhinneinflammation, som inte går att behandla med antibiotika, men däremot att vaccinera sig mot.
  Här finns mer info om vaccination, symtom och behandling vid TBE hos barn.
 13. Fjärsing
  Fjärsing är en fisk med gifttaggar som lever nerbäddad i bottensanden. Den är vanligast vid västkusten. Håll den utsatta kroppsdelen i varmt vatten (40–45° C, men testa temperatuen ­på oskadad hud först) i 30–60 minuter. Försök ta bort taggen om den sitter kvar. Uppsök läkare vid tecken på infektion.
 14. Maneter
  I Sverige finns tre arter av maneter som kan orsaka brännskador: röd- och blå brännmanet samt kompassmanet. De finns främst vid västkusten och i södra Skåne. Om barnet bränner sig – skölj huden och skrapa bort eventuella rester. Gnugga inte. Som smärtlindring kan det hjälpa att hålla kropps­delen i varmt vatten (40–45° C, men testa temperaturen på oskadad hud först). Kortisonkräm kan också lindra.
 15. Ormbett
  I Sverige är endast huggormen giftig. Den har ofta en zicksacklinje på ryggen. Lär barnen att aldrig ta i en orm. Använd gummistövlar ute i skog och mark. Kontakta alltid sjukvården vid huggormsbett. Kroppsvikt och ålder påverkar hur stark reaktionen blir. Barn, gravida och äldre personer bör få kontakt med sjukvården särskilt fort. Den som har blivit biten ska vara lugn, hålla den utsatta kroppsdelen stilla och gärna högt. Ta av kläder, skor och annat som sitter åt. Lämna bettet ifred. Försök inte suga ut giftet.
 16. Kolla stelkrampsskyddet
  Stelkrampsbakterier finns i bland annat jord och utgör en risk vid djurbett eller andra sår. Stelkrampsvaccin ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och första sprutan ges vid 3 månader. Vuxna som inte har fyllt på sitt skydd på 20 år kan behöva förnya det.
  – Jag råder föräldrar att vaccinera sina barn mot stelkramp. Är inte barnet vaccinerat och får ett sår eller bett ska man uppsöka sjukvård direkt, säger bvc-sjuksköterskanKarin Lindeberg.
  Stelkramp är i Sverige en mycket ovanlig sårinfektion, med enstaka eller inga fall varje år. De drabbade är i första hand ovaccinerade äldre.
 17. Vid sår och infektioner
  Rengör i första hand med tvål och rinnande vatten för att undvika infektion. Tvätta först dina egna händer, sedan runt såret och slutligen själva såret.
  Borsta försiktigt rent skrubbsår med en ren och mjuk tandborste om det är svårt att få bort sten och grus. Såret är automatiskt bedövat några minuter, men du kan även använda en bedövande salva (till exempel xylocain, till barn över 18 månader). Det kan också hjälpa att först blötlägga såret med en kompress och spola rent. Asfaltsrester kan ge fula ärr – sök hjälp på vårdcentral om det är svårt att rengöra. Lufttorka innan plåstret sätts på.
  Låt mindre skärsår blöda en stund så att smutsen rensas bort. Skölj med rinnande vatten. Låt en läkare titta på skärsår som är större än en centimeter eller som glipar mer än ett par millimeter.
  Sticksår måste rengöras noga. Stoppa blödningen genom tryck. Kontakta läkare om barnet fått ett djupare sticksår (särskilt på ett jordigt föremål) eller stuckit sig i huvudet, händer eller fötter.

OBS: Oavsett skada eller händelse, kontakta alltid sjukvården om ditt barn är medvetslöst, slött, svårt att få kontakt med eller har ett påverkat allmäntillstånd.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.