Hon är 6 år och har hemska raseriutbrott

Fråga: Hon är 6 år och har hemska raseriutbrott

Min snart 6-åriga tjej får fruktansvärda raseriutbrott för minsta lilla, jag kan säga nej eller bara titta fel på henne… så skriker hon att hon ska flytta hemifrån eller att hon inte vill finnas längre.

Hur ska vi hantera detta? Är det normalt eller håller hon på att bli deprimerad, eller gör vi något fel? Hon är nästan alltid tvär och ilsk, inget passar henne, inte maten, inte saker vi gör tillsammans och så vidare.

Orolig

Linda Ulfsdotter, kognitiv terapeut och skolkurator, svarar:

6-årsåldern kallas ibland för lilla tonåren. Barnet utvecklas mycket i den åldern, både fysiskt och psykiskt. Känslorna svallar och det är mycket vanligt med raseriutbrott.

Ibland uttrycker sig barnet väldigt kraftfullt och säger att det vill rymma eller dö när saker går det emot. Kroppen växer också mycket och det är vanligt att barnet blir lite klumpigt. Kanske snubblar det ofta eller välter ut glaset vid matbordet.

På din beskrivning av din flicka så tror jag att hon är i en helt normal utvecklingsfas. Prata mycket med henne, berätta gärna om allt som händer i kroppen när man är 6 år och bekräfta att det kan vara jobbigt. Försök att säga ”Gör så här”, i stället för ”Gör inte så”. Och var noga med att bara avvisa hennes beteende när hon beter sig dåligt, inte henne som person.

Lycka till!

 

NUVARANDE Hon är 6 år och har hemska raseriutbrott
NÄSTA Min son hatar min nya pojkvän