Snoriga barn på förskolan – är det okej?

Snoriga barn på förskolan är inte ovanligt. Hur vet man när man ska vabba? Och ska barnet vara hemma från förskolan om snoret är gult – även om barnet verkar vara pigg?

Snoriga barn på förskolan – är det okej?

– Det här med snuva är jättesvårt, men ­barnet ska vara feberfritt, såklart, och orka vara på förskolan, säger Hanna Bevanda, förskolechef på Kryddgårdens förskola i Malmö, med nästan 40 år i yrket.

Orken är viktigast

Det är stor skillnad på att vara på förskolan, med 17 barn runt omkring, och att vara hemma med pappa eller mamma. Man får tänka på hur man själv vill ha det när man känner sig hängig, tycker Hanna Bevanda. Att föräldrar kommer till förskolan med barn som egentligen borde vara hemma är inte ­ovanligt.

– Jag förstår att det blir så, det är mänskligt. Man har kanske en pressad jobbsituation eller en tenta och ingen som kan se efter barnet. Men vi har en skyldighet att se till att de andra barnen får vistas i en bra miljö och inte smittas av andra, säger hon.

Hur vet man om barnet borde vara hemma?

Är man osäker på morgonen tycker hon att man ska ta det säkra före det osäkra och stanna hemma.

– Men om man har något som man absolut inte kan missa på jobbet, då tycker jag att man ska komma och lämna barnet men vara ärlig mot personalen. Säg: ”Jag är ­osäker på om Kalle håller på att bli sjuk, han verkar lite trött och hängig, men jag har det här mötet på jobbet.” Då kan vi vara extra observanta på hur Kalle mår och kanske ringa föräldern lite snabbare, säger hon.

När är flest sjuka på förskolan?

– Det börjar i november, med en topp i februari. Det var därför man en gång i tiden införde sportlov! Och så tredje veckan efter inskolningen, då blir de små barnen sjuka, säger Hanna Bevanda.

Det finns en spridd uppfattning att barnet är mer ”sjukt” om snoret är tjockt och gult.

Ska man stanna hemma om snoret är gult, barnläkare Inge Axelsson?

– Ofta börjar infektionen med genomskinligt snor som med tiden kan bli gult oavsett orsak. Barnet är mest smittsamt i början av en infektion – när snoret är ­genomskinligt – och då är det bra om ­barnet är hemma. Efter några dagar kan det gå till förskolan om det orkar, även om snoret börjar bli gult. Så regeln att stanna hemma för att snoret är gult är fel, säger han.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren