Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Borde mitt barn ha skärmtid?

När bvc ska prata skärmar och små barn i föräldragrupperna kommer det inte nämnas någon särskild skärmtid. Däremot ska det få föräldrar att fundera mer på medievanorna hemma.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hej Helena Dal, verksamhetsansvarig på Statens Medieråd! Ni har tagit fram nytt material som heter Familjeliv, små barn och medier. Berätta om det!

– Det är ett diskussionsunderlag som riktar sig till föräldrar till barn 0–5 år. Materialet består av illustrationer som visar vanliga situationer när barn och föräldrar använder olika typer av skärmar. Vi har märkt att det finns ett stort behov av stöd till föräldrar när det gäller medieanvändningen hemma.

Hur kan jag som förälder tänka kring skärmtiden? Hur många timmar är okej?

– Tidigare har man pratat mycket om skärmtid. Men vi har kommit fram till att det är bättre att uppmuntra föräldrar att reflektera över och diskutera medieanvändningen – både hos sig själv och inom familjen. Det som ansågs vara extrem skärmanvändning för några år sedan, är helt normalt nu. Därför är det bättre att komma fram till hur man själv vill ha det.

Om jag känner att vi tittar för mycket och vill ta tag i familjens skärmvanor – hur börjar jag?

– Gör en kartläggning där du skriver ner medievanorna under en vecka. Skriv ner vid vilka tillfällen ni använder skärmar och fundera över om det stämmer överens med hur du vill ha det. Kanske visar det sig att barnen tittar på plattan varje dag när ni äter. Då kan du ta ställning till det; ”Varje dag när vi äter, vill jag ha det så? Ska vi kanske ha 1–2 dagar i veckan när den inte är med vid bordet? Vad vinner vi då?”.

Vad tänker du när du ser det här? Illustrationerna används som diskussionsunderlag på bvc-mottagningar i Stockholms län under våren, med förhoppning om att de sedan ska spridas över landet. Bilderna kan laddas ner gratis på Statensmedierad.se.

Kan inte det här ge dåligt samvete också, att man blir för hård mot sig själv i hur duktig man ska vara på att inte "skärma" i familjen? 

– Det handlar om att varje familj måste hitta sina vanor. Gör man något för mycket och för extremt kan det få negativa konsekvenser. Syftet med att diskutera det här i föräldragrupper är att man ska bli mer trygg, och till exempel kunna tänka: ”jag går här med mobilen i handen när jag kör barnvagnen, men det är helt okej för att jag vet att jag inte gör det jämt”. Genom att reflektera över medieanvändningen kan man också känna sig stärkt i sin föräldraroll när det gäller lagom mycket gränssättning – och bli tryggare i eventuella konflikter om skärmarna med sitt barn.

Artikeln publicerades i mars 2016.

Syftet med att diskutera det här i

föräldragrupper är också att ventilera och känna sig trygg i sitt föräldraskap. Till