Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pollenallergi hos små barn? Ja, det finns faktiskt

Pollenallergi: Snuva, nysningar, klåda. Länge trodde läkarna att småbarn var förskonade, men nu vet man: även barn mellan 1 och 2 år kan ha pollenallergi. Allergiprofessorn berättar.

Snuva, nysningar och klåda är säkra vårtecken för alla pollenallergiker. Länge trodde läkarna att småbarn var förskonade, men nu vet man att pollenallergin går allt längre ner i åldrarna. "Vi möter barn mellan 1 och 2 år med klara symtom", säger allergiläkaren Magnus Wickman.
Snuva, nysningar och klåda är säkra vårtecken för alla pollenallergiker. Länge trodde läkarna att småbarn var förskonade, men nu vet man att pollenallergin går allt längre ner i åldrarna. "Vi möter barn mellan 1 och 2 år med klara symtom", säger allergiläkaren Magnus Wickman. Foto: Shutterstock

Snuva, nysningar och klåda i ögon och näsa är säkra vårtecken för alla pollenallergiker. Många av oss reagerar på de stigande pollenhalterna av framför allt lövträd och olika grässorter, när träd, buskar och andra växter slår ut och sprider sitt frömjöl i luften.

Men kan barn ha pollenallergi?

För inte så länge sedan trodde man att pollenallergi i huvudsak drabbade barn från skolåldern och uppåt, men idag vet forskarna att även småbarn är en riskgrupp.

– Vi ser det på sjukhusen och i studier. Även riktigt små barn kan utveckla pollen­allergi, säger Magnus Wickman, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet och verksam som allergiläkare vid Barn- och ungdomskliniken, Region Sörmland.

Läs också: Kan allergi växa bort? Plus 12 andra frågor om barn och allergi

Vid vilken ålder kan barn få pollenallergi?

Redan i Bamse-studien, en undersökning om barn och allergi som startade 1994, såg man att några barn i 1–2-årsåldern hade symtom som snuva, nysningar och klåda utan att ha någon infektion. När barnen sedan följdes upp vid 4 och 8 års ålder kunde man via tester konstatera att de hade utvecklat pollenallergi.

– Detta förvånade oss som höll på med studien. Skolmedicinen sa ju att pollenallergi debuterar först i skolåldern. Även andra studier bekräftar att pollenallergi har krupit ner i åldrarna.

Det märks inte minst på sjukhusen.

– På Mälarsjukhuset i Eskilstuna, där jag arbetar, möter vi ibland barn mellan 1 och 2 år med klara symtom på pollenallergi, säger Magnus Wickman.

Hur visar sig pollenallergi hos små barn?

Att allt yngre barn drabbas av pollenallergi kan enligt en del forskare förklaras med den så kallade hygienhypotesen, att vi i västvärlden lever i en alltför hygienisk miljö.

– Detta tros leda till en ökad känslighet, att immunsystemet inte mognar som det gjorde förr, säger Magnus Wickman.

Verkar barnet ha långdragna förkylningar under pollensäsong ska man som förälder börja fundera, tycker han.

– Vanliga symtom på pollenallergi är klar rinnsnuva, nysningar, klåda och röda ögon utan att barnet har någon infektion. Även trötthet är ett vanligt symtom.

Äpple och persika kan "klia"

Om barnet har björkpollenallergi kan det klia i munnen när det äter kärn- och stenfrukter som äpple och persika.
Om barnet har björkpollenallergi kan det klia i munnen när det äter kärn- och stenfrukter som äpple och persika. Foto: Shutterstock

Många barn med björkpollenallergi reagerar med klåda i munnen när de äter kärn- och stenfrukter som äpple, persika, körsbär, hasselnöt, mandel eller kiwi, och även rå morot.

– Detta kan vara en pusselbit när man försöker ta reda på om ens barn är allergiskt eller inte. Att lägga ett ”allergipussel” är inte så lätt, säger Magnus Wickman.

LÄS OCKSÅ: Låt bebisen smaka på allt – och förebygg allergi

Hur vet man om barnet har pollenallergi?

Misstänker man att barnet har drabbats av pollenallergi kan man vända sig till vårdcentralen eller en barnläkare i öppenvården.

– Är symtomen klassiska och förekommer under pollensäsongen behövs egentligen inte allergitestning. Men ett allergitest, som kan bestå av ett blodprov eller ett pricktest, där allergiframkallande ämnen droppas på huden, kan vägleda vid osäkerhet.

Om allergimisstankarna bekräftas skriver läkaren för det mesta ut en medicin med antihistamin. Vid mer uttalade besvär tillkommer ögondroppar och nässprej.

– De moderna allergimedicinerna är effektiva och har inte alls samma biverkningar som de gamla, som ofta gjorde barnet trött, säger ­Magnus Wickman.

Läs också: Alla våra artiklar om corona, barn och graviditet