Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barn som inte äter grönsaker – inget att oroa sig för

Kan barn få vitaminbrist eller näringsbrist för att de inte äter grönsaker? Nej, säger dietisten Mahnoush Malek. Men det finns andra skäl till varför grönsaker är viktiga.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Det kan kännas stressande om man har ett barn som inte vill äta grönsaker. Missar inte barnet en massa viktiga näringsämnen?

Nej, faktiskt inte, säger Mahnoush Malek, dietist som arbetar på Karolinska Institutet. .

Mahnoush Malek är dietist på Karolinska Institutet.
Mahnoush Malek är dietist på Karolinska Institutet.

Tvärtemot vad man kan tro är det inte vitaminerna som gör grönsaker unika. Mat som mjölk, ägg, kött och fisk ger, med några få undantag, faktiskt betydligt mer vitaminer och mineralämnen än grönsaker. 

Har du träffat barn som fått näringsbrist av för lite grönsaker?
– Nej, om man inte äter en alltför ensidig kost får man i sig tillräckligt med näring ändå, säger Mahnoush Malek. 

Varför är det bra att barn äter grönsaker?
– Vi vet att barn som äter mycket grönsaker och frukt äter mindre söta och feta produkter. Grönsakerna ger alltså kosten en bra balans, säger Mahnoush Malek.

Grönsakerna hjälper oss att äta lagom mycket av annat; det blir helt enkelt mindre plats i magen för annan (kanske inte så nyttig) mat och för sötsaker. 

– Dessutom innehåller grönsaker fibrer som håller magen igång, fortsätter hon. Något som är intressant med tanke på att förstoppning är ganska vanligt bland barn. 

Men det är inte bara för magen som fibrerna är bra. Fibrer ger också ett jämnare blodsocker, bättre miljö i blodkärlen och kanske rentav friskare barn. I vissa grönsaker, som jordärtskocka och lök, finns nämligen särskilda fibrer som fungerar som mat för de ”snälla” bakterierna i magen, de som utgör en del av immunförsvaret. 

– Men förstås innehåller grönsaker vitaminer, mineraler och andra skyddande ämnen. Grova grönsaker som broccoli, ärter och morötter innehåller mer näring och fibrer än till exempel gurka, tomat och sallad, säger Mahnoush Malek. 

Men det är alltså inte främst för näringens skull som grönsakerna är viktiga, och det är en vetskap som kanske kan ge en förälder ro att luta sig tillbaka något och låta barnet upptäcka grönsaksvärlden i sin egen takt.

Läs också: 10 matvanor som är nyttiga på riktigt

Är det farligt om barnet vägrar äta grönsaker helt?
– Nej, det är ingen risk att barnet ska få näringsbrist, men eftersom grunden för matvanorna anläggs tidigt finns det risk att barnet inte får med sig den goda vanan att äta grönsaker senare i livet, säger Mahnoush Malek. 

Forskning visar nämligen att vuxna som äter mycket grönsaker löper mindre risk för hjärtkärlsjukdom, övervikt och cancer. Anledningen tros vara grönsakernas antioxidanter och skyddande ämnen, som är viktiga för kroppen på sikt, samt faktumet att grönsaker tar plats från annan, onyttig mat. Det finns alltså vinster för hela familjen i att få till det här med grönsaker.

Hur kan man uppmuntra sitt barn att smaka på grönsakerna?
– Ge dem alternativ! Servera grönsaker i olika former, färska eller tillagade, gärna i olika färger. Ät själv och visa att det är gott – som förälder är du den viktigaste förebilden, säger Mahnoush Malek.

Hur får man barn att äta grönsaker? 12 tips 

Barn får inte näringsbrist av att vägra grönsakerna.
Barn får inte näringsbrist av att vägra grönsakerna. Foto: Shutterstock

1. Passa på att introducera så många olika ­grönsaker som möjligt när­ barnet är litet.

2. Prova mindre typiska barnsmaker, som oliver och mjölksyrade grönsaker.

3. Om något inte funkar, ge inte upp utan prova igen, en annan gång.

4. Ställ fram en skål grönsaker före­ maten för hungern är bästa­ kryddan.

5. Många föredrar separata grön­saker framför blandade, gärna i ­färgglada skålar.

6. Uppmuntra istället för att tjata – det är roligare för alla.

7. Kom överens med barnet om att grönsaken bara ska ligga på tallriken, som ”tittmat” (efter tionde gången som tittmat, kanske ärtan slinker ner?).

8. Testa kikärter, kidneybönor och stora vita bönor. Roliga former och färger kan locka barnets nyfikenhet.

9. Frukt i en grönsakssallad kan fungera som ”smakbrygga”.

10. Smyg ner grönsakerna i maten (om det accepteras av barnet): Tomatkross i köttfärssåsen, rivna morötter i ­våffelsmeten eller rotfrukter i potatis­moset.

11. Visa att grönsaker är gott genom att äta dem själv!

12. Fryst är bra! Grönsaker innehåller mest näring när de är färska och nyskördade. Men också frysta produkter har den mesta näringen kvar, medan konserverade har förlorat en del av sina näringsämnen.

 Läs också: Bebisar kan vara vegetarianer och veganer – men det här är bra att känna till