8 tips för en bra inskolning på förskolan

Och så kommer dagen då det är dags att knalla iväg till förskolan för första gången. Stort, skrämmande och spännande. Så här blir inskolningen lättare för dig och ditt barn.

1. Besök olika förskolor innan ni väljer, om det är möjligt. Då får ni åtminstone en känsla av hur förskolan är. Prata med personalen och iaktta hur personal och barn samspelar.

2. Förbered barnet hemma. Berätta om vad som ska hända, ta en sväng förbi förskolan och kika. Det är också bra om barnet äter vanlig mat och inte bara burkmat före förskolestarten.

3.  Presentera ditt barn. Det är viktigt att personalen får veta så mycket som möjligt om hur just ditt barn är och fungerar.

4. Våga fråga! Om ditt barn ska kunna känna sig tryggt måste du känna dig lugn. Var inte rädd för att vara besvärlig, de allra flesta som jobbar i förskolan uppskattar föräldraengagemang.

Fler tips på nästa sida

#br

5. Behåll ditt lugn. Prata med personalen om du känner oro, eller kanske med vänner som är/har varit i samma situation.

6. Ordentligt avsked. Smyg aldrig iväg utan var noga med att alltid säga tydligt hej-då. Då slipper barnet hålla koll på dig och kan istället komma igång ordentligt med leken.

7. Avsätt ordentligt med tid. Inskolningen kanske går precis som planerat – men den kan också dra ut på tiden. Större marginaler ger mindre stress.

8. Om möjligt – börja med korta dagar. Max 6 timmar/dag är en bra utgångspunkt den första tiden.

Läs mer om att börja förskolan i Vi Föräldrar nr. 10, 2011.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren