Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svinkoppor (impetigo) – så här gör du om barnet smittas

Svinkoppor, som också kallas impetigo, är en smittsam hudinfektion som ger såriga utslag.

Svinkoppor visar sig som små utslag, som blir till blåsor med vätska och, så småningom, gult var.
Svinkoppor visar sig som små utslag, som blir till blåsor med vätska och, så småningom, gult var. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Svinkoppor (impetigo) hos barn – det här behöver du veta

Symtom

Hur smittar svinkoppor?

Inkubationstid

Behandling av svinkoppor

Komplikationer

Behandling hemma?

Guide: 3 steg till att behandla svinkoppor

Svinkoppor/impetigo – symtom

Huden rodnar och bildar blåsor, ofta kring näsa, mun och öron, men även på andra ställen. När blåsorna går sönder bildas en gulaktig sårskorpa. Ofta bildas nya blåsor runt de gamla.

Så smittar impetigo/svinkoppor

Impetigo orsakas av bakterierna streptokocker eller stafylokocker och är mycket smittsam. Sjukdomen sprids vid direktkontakt, till exempel när man tar i hand eller pussas. För att begränsa smittan är handhygienen viktig. Det är också bra att byta kläder och örngott varje dag. Barnet smittar tills sårskorporna har läkt.

Läs också: Vattkoppor – vår enda stora barnsjukdom

Inkubationstid*

2–3 dygn.

* Inkubationstid = den tid det tar från det att barnet har blivit smittat tills sjukdomen bryter ut eller symtomen kommer.

Behandling 

Utslagen tvättas med tvål och vatten tills sårskorpan försvinner.

Komplikationer vid impetigo?

Om utslagen inte har läkt eller om de fortsätter att spridas efter en vecka bör man kontakta sjukvården. Detsamma gäller om barnet får feber.

Texten ovan har faktagranskats av Inge Axelsson, barnläkare och professor emeritus i medicinsk vetenskap vid Mittuniversitetet.

Svinkoppor – behandling hemma

Svinkoppor läker oftast av sig själv – om man som förälder tar hand om den smittade huden noga, säger barnläkaren Cecilia Chrapkowska.

Små utslag, som blir till varfyllda blåsor, som blir till gula, smetiga sårskorpor … Svinkoppor kan nog se lite äckligt ut, säger Cecilia Chrapkowska.

– Och sjukdomen kan vara svår att bli av med. Det krävs att man som förälder sköter om huden varje dag för att hjälpa läkningen på traven.

Det är vanligt att svinkoppor börjar vid näsan, ofta när barnet är förkylt och huden runt näsan är fuktig och extra ömtålig. När barnet har fått svinkoppor vid näsan sprider det sig lätt vidare till området runt munnen – och om barnet tar på svinkopporna underlättas spridningen ytterligare.

– Smittan tar sig gärna in i små sår, till exempel sönderkliande vattkoppor – eller så bildar sjukdomen sår av sig själv, säger Cecilia Chrapkowska.

Behandling – så här gör man

Hur tar man hand om ett barn med svinkoppor?

Cecilia Chrapkowska rekommenderar att man som förälder, varje morgon och kväll:

tvättar rent med tvål och vatten

baddar med desinfektionsmedlet klorhexidin

och gärna också lägga om såren, för att förhindra att smittan sprider sig alltför lätt

Om föräldrarna är noga med egenvården brukar svinkoppor oftast läka av sig själv. Om sjukdomen inte läker inom en vecka, eller om den efter en vecka fortsätter att sprida sig, är det bra att kontakta sjukvården. Ibland behövs antibiotika för att sjukdomen ska ge med sig.

Man blir inte immun mot svinkoppor. Man kan alltså få infektionen flera gånger.