Ska man få lämna på förskolan och ha ”egentid”?

Just nu pratar vi om: ifall det är okej att till exempel träna eller ta en fika på stan, medan ungarna är på förskolan? Vi lät två föräldrabloggare tycka till.

JA!

Namn: David Sundin
Ålder: 36.
Familj: Sambon Klara Svensson, 27, och Betty, 7 månader.
Bor: Stockholm.
Gör: Föräldraledig just nu, jobbar annars i reklambranschen.
Aktuell med: Pappabloggen Knaspalatset och boken Fantasinyheter (på eget förlag).
Bloggar på: david.cafe.se.

”Ja, jag tycker att man ska få ha barnen på dagis och göra lite vad man vill. Statens lagar och regler säger att man bara får lämna barn på förskolan när man ska jobba, plugga eller om man är sjuk (då efter diskussion och i samförstånd med förskolepersonalen). Det går självklart även bra när man ska på sina fackliga eller politiska aktiviteter.
Så här är det på grund av att staten går in och pröjsar en del av förskoleavgiften och staten vill inte vara med och betala för att du ska få plantera vårlökar i lugn och ro eller äntligen kunna få ett par timmar att städa undan lite hemma eller bara sitta och stirra in i en vägg ett tag för att du inte ska bli helt jävla skogstokig.
Låt oss nu leka med tanken att man skulle få bestämma själv.
Blir det någon skillnad för mitt barn om jag går till jobbet eller om jag går och ser Die Hard 4? Nej. Blir det någon skillnad för förskolan om jag går till jobbet eller om jag går raka vägen hem igen och spelar Tomb Raider? Nix. Blir det någon skillnad för staten om jag går till jobbet eller om jag glider runt bland olika leksaksaffärer och letar sällsynta Skylanders? Nope.
Så. Om jag vill lämna mitt barn på förskolan för att kunna få lite egentid – för att hinna med saker, för att rensa hjärnan, för att bli en bättre förälder, partner – då tycker jag faktiskt att man ska få det. Hör du det, staten?”

NEJ!

Namn: Anna Åberg
Ålder: 36.
Familj: Maken Jens Larsson, 40, Maximilian, 2,5, och  Céline, 2 månader.
Bor: Enskede.
Gör: Föräldraledig just nu, jobbar annars som skaderevisor.
Aktuell med: Bloggen Starwoman.
Bloggar på: femme.se/starwoman.

”Nej, mitt samvete skulle aldrig tillåta att jag lämnade mina barn på förskolan för att sedan gå och sätta mig och fika, gå till frisören eller pyssla med något som inte har med arbetet att göra. Jag vill ta vara på tiden tillsammans med mina barn, det är en så kort period de är små.
Om jag eller barnens pappa behöver egentid så löser vi detta, antingen med barnvakt eller genom att någon av oss är med barnen när den andre gör det den behöver göra. Det är inget vi skulle utnyttja förskolan till.
Den senaste tiden tycks trenden vara att vi föräldrar behöver egentid på ett sätt som förut inte alls har varit lika självklart!
Men att skaffa barn är en stor förändring i livet, vilket medför att egentiden ibland kommer i sista hand. Att lämna på förskolan för egentid tycker jag inte alls är okej. Det är inte meningen att skattebetalarna ska belastas av att föräldrar behöver egentid. Jag kan ibland undra vart föräldrars ansvar tagit vägen; plötsligt har barnen blivit samhällets ansvar och föräldrar pratar om sina ”rättigheter” att få lämna sina barn. Ska man inte istället fokusera på sina skyldigheter och sitt ansvar som man tar den dag man bestämmer sig för att skaffa barn?”


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Ska man få lämna på förskolan och ha ”egentid”?
NÄSTA Fredrik Backman: Pappapocalypse now. Uppföljaren.