Vill du dra ut på föräldraledigheten, unna dig och barnet extra långa sommarlov eller vara ledig tillsammans med din partner? Varsågod, här är tipsen på hur du får ut mer av föräldradagarna.

Maxa pappaledigheten eller mammaledigheten – här är tre sätt att få ut det mesta av föräldradagarna:

1. Vara föräldraledig så länge som möjligt

Under barnets första år får man ta ut så mycket eller lite föräldrapenning man vill utan att ens SGI (sjuk­penninggrundande inkomst) påverkas. Vad man har för SGI bestämmer hur mycket man får i ­föräldrapenning och beror på vad man har för inkomst (läs vad vi har utgått ifrån längst ner på sidan). Om ekonomin tillåter kan man alltså i princip helt låta bli att ta ut föräldrapenning det första året för  att spara dagar till senare.

Sannolikheten att ekonomin ska klara det är kanske inte så stor, men ta en seriös funderare på hur lite pengar det faktiskt går att leva på. Har man möjlighet att lägga undan pengar innan man går på för­äldraledighet kan man spara många dagar under det första året.

Första året:
Om man tar ut 3 dagar/vecka får man ut 5 148 kr/månad efter skatt (detta beror på vad man har för SGI, se vad vi har utgått ifrån i vårt räkneexempel längst ner på sidan). Då har man förbrukat 156 ­dagar av totalt 390 på sjuk­penningnivå under det första året och har alltså kvar 234 dagar på ­sjuk­penningnivå.

Läs också: Dela lika? Här är 44 skäl

Andra året:
Om man vill behålla sin SGI måste man från barnets 1-årsdag ta ut föräldra­penning minst fem hela dagar per vecka om man avstår helt från arbete. Ett alternativ är att ta ut några dagar i veckan med ersättning på sjuk­penningnivå och resten på ­lägstanivå. För att få börja ta ut lägstanivådagar måste du dock ha tagit ut 180 dagar på sjukpenningnivå på barnet. Det innebär att du måste inleda ditt andra år som föräldra­ledig med att ta ut 24 dagar på sjukpenning­nivå. De räcker i nästan fem veckor, och under den tiden får du 8 713 kronor i månaden

Efter de fem veckorna kan du börja ta ut exempelvis 3 dagar/vecka på sjukpenningnivå och 2 dagar på ­lägstanivå, vilket ger 6 265 kr/månad

FILM: Spara föräldradagar 
(Artikeln fortsätter under filmen)

Få föräldradagarna att räcka länge med hjälp av vårt räkneexempel.

Efter 45 veckor är lägstanivådagarna slut, men du har fortfarande 75 dagar på sjukpenningnivå kvar. Ska du då ta ut 5 dagar/vecka räcker dagarna till ytterligare 15 veckors ­ledighet, med en ersättning på 8 713 kr/månad

Det ger en total ledighet i 2 år och 13 veckor.

Läs också: Föräldrapenning – så funkar det

2. Vara föräldraledig tillsammans

Vill du vara hemma med ditt barn så länge som möjligt? Kolla vårt räkneexempel.

Om man är två föräldrar har båda ­föräldrarna möjlighet att ta ut ­föräldrapenning samtidigt i högst 30 dagar under ­barnets första levnadsår. De dagarna kallas för dubbeldagar. Om båda vill vara föräldralediga under samma period utöver de 30 dubbel­dagarna finns tre alternativ:

 1. Ni turas om att vara ­hemma med barnet. Det vill säga att båda tar ut halvdagar och jobbar ­resten av tiden, men då är ni inte lediga tillsammans.

2. Ni är ­lediga tillsammans och tar ut varsin halvdag (det får inte vara samma). Om båda föräldrarna tar ut en halv dag var så räknas en hel dag bort från de totalt 480 dagar som föräldrarna har ­sammanlagt. Enligt föräldra­ledig­hets­­lagen har båda föräldrarna rätt att vara lediga tills barnet är 1,5 år, ­oavsett om man tar ut föräldra­penning eller inte.

3. Om ni har fler barn kan ni ta ut föräldrapenning för varsitt barn samtidigt.

Första året:
Om man tar ut totalt 5 dagar/vecka på sjukpenningnivå har man 130 dagar på sjukpenningnivå kvar att ta ut när barnet fyller 1 år.

Andra året:
Nu kan man ta ut halva dagarna var och jobba resterande tid, vilket innebär att man i ytterligare 26 veckor, eller drygt 6 månader, får ut 8 317 kronor i ­föräldrapenning (räknat på 21 dagar/månad) plus den lön man plockar ut. Då är man dock inte lediga samtidigt.Vill man vara det och ta ut halva dagar var är detta möjligt tills barnet blir 1,5 år. Enda alternativet för att vara lediga tillsammans efter att barnet fyllt 1,5 år är om man har två (eller flera) barn och har sparat dagar, så att man kan ta ut för varsitt barn. 

Vill man i så fall åka bort ­till­sammans kan man kanske spara sina lägstanivådagar för det första ­barnet samtidigt som man tar ut full föräldrapenning för det andra. ­Beräknat på medelinkomsten ger det, enligt vårt räkneexpempel, 8 317 kronor i månaden efter skatt vid motsvarande heltidsuttag (räknat på 21 dagar/månad). 

Då har man förbrukat 260 dagar efter första året.

Läs också: Bruksanvisning för nyblivna föräldrar

3. Spara föräldradagar till framtida semester

Sparade föräldradagar kan användas för att låta barnet ha kortare dagar på förskolan eller för att vara lediga ­tillsammans vid till exempel storhelger eller skollov. Föräldra­penn­ing­dagar kan plockas ut som halvdagar, trefjärdedelsdagar, fjärde­delsdagar eller ­åttondelsdagar.

Pappa på semester med nyfiket barn

Spara föräldradagar för att vara långledig i solen?

Första året:
Om barnet ska börja förskolan när hen är 1 år och man tar ut 5 dagar i veckan av dagarna på sjukpenningnivå ger det 8 317 kr/månad efter skatt (se vårt ­räkneexempel på ­föregående sida). Då har man använt 260 dagar efter det första året.

Andra året:
Kvar har man 130 dagar på sjuk­penningnivå, vilket vid ett heltids­uttag på 7 dagar i veckan innebär att man har cirka 18 veckor kvar att ta ut. De dagarna kan man till exempel ­använda till en månads extra sommarlov i fyra år framöver. De månaderna blir ersättningen, enligt vårt räkneexempel, 8 317 ­kronor. Dessutom har man 90 lägsta­nivådagar som berättigar till ledighet från jobbet. Ersättningen är dock bara 180 kronor om dagen, ­vilket kan göra de här dagarna mer lämpliga att plocka ut i små doser, ­kanske som klämdagar i samband med helger.

Observera att när man har barn som är födda eller adopterade 2014 och senare kan man, när barnet fyller 4, bara spara 96 dagar av sina föräldrapenningdagar. Men man kan ta ut föräldrapenning­dagar tills barnet är 12 år.

Läs också: Ditt barns utveckling från nyfödd till 6 år

Så här har vi räknat

Våra räkneexempel baseras på SCB:s statistik över sammanräknad förvärvsinkomst 2015 och en skattesats på 31 procent. Snittet är ett sammanräknat medel för kvinnor och män 20–64 år och utan hänsyn taget till födelseland. Medelinkomsten är då 270 000 kronor/år, eller 22 500 kronor/månad. Vi har utgått ifrån att familjen, i de fall man är två föräldrar som ska dela på föräldrapenningen, tar ut 240 dagar var (läs mer om delad föräldraledighet här).

Två nyfödda bebisar

Vara föräldraledig med tvillingar = dubbla dagar i början.

Föräldraledig med tvillingar

Som förälder till tvillingar har du rätt till 480 ­dagar på ­sjukpenningnivå och 180 dagar på ­lägstanivå. Då har du alltså 180 dagar extra att ­fördela. Den eventuella partnern får också dubbelt så många ­dagar i anslutning till ­förlossningen: 20 istället för 10. När man har ­tvillingar har man rätt till 60 dubbeldagar (30 för vaje barn). Men ­eftersom man också kan välja att ta ut ­föräldra­ledighet för varsitt barn, ­betyder det att man kan välja att vara hemma tillsammans med ­tvillingarna längre ändå, om man är två föräldrar.

Artikeln är faktagranskad av Pia Tegnér, Försäkringskassan.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren