Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så binder du en midsommarkrans: Steg-för-steg-guide

Sugen på att binda en midsommarkrans till barnen? Steg-för-steg med bilder till en proffsig och vacker krans. 

Ju fler blommor, desto fler kransar!
Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar. 

Under midsommarhelgen är det väldigt vanligt att binda midsommarkransar – och det är särskilt uppskattat av barn i alla åldrar (kanske även bland de "vuxna barnen"?). Så här gör du en fin midsommarkrans!

Så gör du en egen midsommarkrans

Material du behöver

• Järntråd eller annan stadig men böjlig metalltråd till stommen (finns i hobbybutiker).

• Tunn tråd att binda med (till exempel grön blomstertråd, finns i hobby­butiker).

• Olika sorters bladgrönt.

• Massor av blommor!

Börja med att göra kransens stomme av en böjlig metalltråd. Därefter fäster du den tråd du tänker använda för att binda fast dina blommor och blad med.
Börja med att göra kransens stomme av en böjlig metalltråd. Därefter fäster du den tråd du tänker använda för att binda fast dina blommor och blad med. Foto: Karin Söderlund Leifler

1. Gör en stomme

Börja med ditt första knippe "bladgrönt". Låt stjälkarna vara 4–5 centimeter långa och vira några varv med tråden runt stjälkarna.
Börja med ditt första knippe "bladgrönt". Låt stjälkarna vara 4–5 centimeter långa och vira några varv med tråden runt stjälkarna. Foto: Karin Söderlund Leifler

2. Fäst stjälkarna med tråd

Fortsätt bygga din krans med knippe efter knippe och vinkla blommorna snett utåt. Lämna insidan utan växter men glöm inte sidorna.
Fortsätt bygga din krans med knippe efter knippe och vinkla blommorna snett utåt. Lämna insidan utan växter men glöm inte sidorna. Foto: Karin Söderlund Leifler

3. Vinkla blommorna utåt

När du har kommit hela varvet runt lyfter du på knippet som du började med och petar in stjälkarna på ditt sista knippe där under. Dölj skarven med en blomma eller ett sidenband!
När du har kommit hela varvet runt lyfter du på knippet som du började med och petar in stjälkarna på ditt sista knippe där under. Dölj skarven med en blomma eller ett sidenband! Foto: Karin Söderlund Leifler

4. Fäst tråden och dölj skarven

Vår krans är bunden av en florist men den blir lika fin med ängsblommor som prästkragar, blåklockor och ringblommor!
Vår krans är bunden av en florist men den blir lika fin med ängsblommor som prästkragar, blåklockor och ringblommor! Foto: Karin Söderlund Leifler

5. Nu är midsommarkransen klar!

Om det dröjer innan kransen ska användas kan du förvara den i en plastpåse i kylen. Duscha lätt med en blomspruta i påsen. Vår krans är bunden av en florist, men den blir lika fin med ängsblommor som prästkragar, blåklockor och ringblommor!

 

10 tips för en vacker midsommarkrans

1. En midsommarkrans får gärna vara lite yvig och vild. Ta vad du har, det är charmigt!

2. Stjälkarna bör vara stadiga men böjliga.

3. Mycket bladgrönt är en bra bas, det ger en fyllig krans. Björk funkar bra.

4. Blanda gärna olika sorters bladgrönt. Välj ljusa, fräscha gröna nyanser.

5. Det är fint med knoppar; alla blommor måste inte vara utslagna.

6. Du kan blanda vilda blommor, odlade blommor och krukväxter. Pelargoner är till exempel bra till kransar. Tänk på att inte välja giftiga blommor.

7. Om du köper blommor i butik, välj gärna ­blommor på kvist, till exempel kvistrosor eller krysantemum. Då får du många blommor.

8. Plocka helst blommorna på morgonen. Om du väntar tills solen gassar har växterna mindre vätska i sig och håller sämre.

9. Ju tätare du binder kransen, desto mindre syns det om växterna slokar lite.

10. Om du väljer hållbara växter kan du göra kransen kvällen före. Förvara kransen i plastpåse i kylskåp. Duscha lätt med blomspruta i påsen.

Källa: Makalösa blommor

Vilda ängsblommor är fina i midsommarkransen.
Vilda ängsblommor är fina i midsommarkransen. Foto: Getty Images

Varför är blomsterkransar kopplade till midsommar?

Förr i tiden kopplades midsommarnatten samman med magiska föreställningar. Eftersom blommor och annan växtlighet ansågs som del av de magiska krafterna så ansågs de vara särskilt aktiva under just den här helgen.

Då samlade in man in växter som kunde användas för medicin, men också för att försöka förutse framtiden. Det är därför många fortfarande lägger sju eller nio sorters blommor under huvudkudden för att drömma om sin framtida livspartner.