När är bäst att börja förskolan?

Vid vilken ålder är det bäst för barn att börja förskolan? Vi ställde frågan till barnpsykolog Jenny Klefbom och förskolläraren Hans Mellin.

Bra ålder för att börja förskolan – finns det vetenskapligt stöd för att peka ut när det är?

Som förälder kan förskolestarten – som så många andra saker i föräldraskapet – innebära dubbla känslor. Å ena sidan brukar den sista tiden av föräldraledigheten vara väldigt intensiv; barnet är rörligt och energiskt och kan vara i behov av mycket stimulans. Å andra sidan kan tanken på att lämna sin ögonsten till någon annan kännas hisnande – hur ska personalen på förskolan kunna se mitt barns behov, vem ska hjälpa henne att äta, hur ska han kunna somna utan att jag finns där?

Läs mer: Allt om förskolestarten och inskolningen

Porträttbild på barnpsykolog Jenny Klefbom.

Jenny Klefbom, barnpsykolog.

En annan aspekt av förskolestarten är att man i många större städer behöver söka förskoleplats och ange önskad förskolestart så fort som möjligt. Om man har en 6-månadersbebis nu, hur ska man kunna veta vad som kommer att bli bäst för henne eller honom?

– Det är givetvis omöjligt att se in i framtiden och veta när det är dags att börja och hur ens barn ska fungera i förskolan. Det beror på barnets personlighet men har också att göra med att barnet bara är en kugge i maskineriet: Förskolan, förskolepedagogen och de andra barnen är också viktiga faktorer för hur väl det faller ut, säger barnpsykolog Jenny Klefbom.

När ska barn börja på förskolan?

Förskolläraren Hans Mellin, Karlavagnens förskola

Hans Mellin är förskollärare på förskolan Karlavagnen i Stockholm.

Vi frågade Hans Mellin, förskollärare på förskolan Karlavagnen i Stockholm.

– Det är knepigt att ange en specifik ålder för när det är lämpligt för barn att börja förskolan, eftersom det beror väldigt mycket på hur långt barnet kommit i utvecklingen. Det är till exempel bra om de kan gå någorlunda stadigt och förstår och kan ge respons på verbal kommunikation. Att de kan sova middag utan att bli ammade och äta någotsånär självständigt, inte nödvändigtvis med bestick – fingrar är finfina grejer – är också en klar fördel, säger han.

Har du märkt att det kommer barn till förskolan som inte tar initiativ till att få in maten i munnen själva?

– Alla barn har inte fått den chansen, vet jag av erfarenhet. ”Det blir så kladdigt” är inte en så ovanlig föräldrakommentar. Så jo, jag tycker att föräldrar kan öva på att låta barnen äta själva så att barnen i alla fall inte är helt främmande för idén. Det krävs ingen drillning, det är mer på nivån att de har hållit i en sked och tillåtits pröva.

Varför är det viktigt att barnet kan sova middag utan amning före förskolestarten?

– Det kan bli ett ganska bistert ”uppvaknande” annars, i en situation som redan är fylld av nya rutiner. Att låta barnet öva på att somna utan bröstet är därför att göra sitt barn en välgärning, och ofta finns ju en pappa som kan tänkas sköta den träningen.

Visst är det sant att en del saker som är svåra att få till hemma kan fungera utmärkt på förskolan, säger Hans Melin.

– Men jag tycker nog att föräldrar kan bidra till att göra barnens, och inte minst pedagogernas, vardag lite lättare.
Går det inte så har man i alla fall försökt.

Flicka blir ledd till första dagen på förskolan av pappa

Foto: Getty Images/iStockphoto

Förskola, ja, när är det egentligen bäst för barnet att börja?

Behöver barn förskolan för att utvecklas?

Ibland uttrycker föräldrar oro för att barnet inte ska få tillräckligt med stimulans hemma och att barnet av den anledningen behöver tas om hand av pedagogiskt utbildad personal. Men det är funderingar som man kan lägga åt sidan, enligt Jenny Klefbom. Det är först i 3-årsåldern som barn kan ha behov av den typ av socialt sammanhang som förskolan erbjuder. Däremot är det ju inte alltid enbart barnets behov som styr när det är dags att börja förskolan.

– Föräldrar har givetvis egna behov av barnomsorg, säger Jenny Klefbom.

Skadligt att börja förskolan tidigt?

När det är de vuxnas behov som styr tidpunkten för förskolestarten, vilket det ju ofta är av naturliga skäl, kan det komma en oro för att det ska vara skadligt för barn att börja förskolan tidigt.

– Om förskolan är bra, med lagom små barngrupper och tillräckligt med engagerad och bra personal, finns det inget som talar för att förskolan generellt skulle vara skadlig för små barn, säger Jenny Klefbom.

Hans Mellin har jobbat i förskolan i 28 år och har tagit emot många 1-åringar.

– Det har gått bra det också, men generellt tycker jag inte att det är att föredra. Barnen är vid nyss fyllda 1 år mycket omsorgskrävande och fortfarande i behov av att knyta an till en person. Och även om man har en stabil personalgrupp är det inte så förskolan ser ut. Barnen måste klara av att växla mellan olika vuxna, och för ett så litet barn är separationen från föräldern tillräcklig, säger han.

Dåligt att börja förskolan vid 1,5 års ålder?

Hans Mellin tycker att 1,5-årsåldern är en bra ålder att börja förskolan. Vid 1,5 år har barnet, enligt honom, en annan beredskap än en 1-åring för att växla mellan olika vuxna.

Samtidigt hör man inte sällan, på forum och i föräldragrupper, att just 1,5 år skulle vara en dålig tidpunkt för förskolestart.

Finns det stöd för den uppfattningen, Jenny Klefbom?
– Jag skulle tro att det kommer från den psykodynamiska skolbildningens indelning av utvecklingen i olika faser. Enligt den börjar barn i 1,5-årsåldern att bli medvetna om att föräldern kan försvinna. Fasen kallas för närmandefasen, vilket betyder att barnet får större behov av att kolla att föräldern finns kvar och söka sig tillbaka till föräldern för att ”tanka trygghet”. En 1-åring däremot går ofta bara dit näsan pekar och är inte fullt medveten om att de kan ”försvinna”. Men att styra förskolestarten utifrån det här är inte alltid relevant, det stämmer säkert för vissa barn men inte för andra, mer frihetstörstande, säger Jenny Klefbom.

Vad säger vetenskapen?

Den vetenskapligt mest lämpliga åldern för förskolestart är snudd på omöjlig att fastställa. Den beror på så mycket, som barnets personliga utveckling, hur förskolan fungerar och vilka behov familjen har. Och kanske är det ändå bättre att titta på den faktiska situationen än att stirra sig blind på år och dagar. För det finns tillfällen i livet (snarare än åldrar) när det är mindre lämpligt att börja förskolan, menar Jenny Klefbom:

– Precis i samband med att man får ett småsyskon är inte optimalt, då riskerar man att barnet känner sig bortvalt och utskuffat ur boet. Det är inte heller bra att inte ha några marginaler i början, att köra igång för fullt med ett väldigt stressigt jobb som kräver att man alltid kommer i tid, till exempel. Och om man har haft en jobbig bebisperiod, kanske med kolik, sjukdom hos föräldern eller barnet eller andra trauman, är det nog en bra idé att försöka få lite längre tid hemma för att bygga upp en bättre grund att stå på, säger Jenny Klefbom.

Läs också ”När är det bäst att börja förskolan?” Barnpsykolog Malin Bergström svarar

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Nyheter & fördjupningar om barn, föräldraskap & graviditet

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren