Nackdelar med att dela föräldraledigheten

Forskare har hjälpt oss att lista 44 saker som händer när båda föräldrarna är föräldralediga. Vi undrade: Finns det inga nackdelar? Här är forskarnas svar.

Finns det inga nackdelar med att dela på föräldraledigheten?

Malin Bergström, barnpsykolog och docent vid Karolinska institutet och Stockholms universitet:

– Nej. Förr trodde man att pappor kunde störa banden mellan mamma och barn men så är det inte, vet man nu. Barn kan ha anknytningsrelationer till flera.

Anna-Lena Almqvist, docent och lektor i socialt arbete vid Mälardalens högskola:

– Jo, när män tar mer ansvar för barn och hem känner även de av stressen av dubbelarbete. En studie från Försäkringskassan visar att för männen ökar risken för sjukfrånvaro vid ett större ansvar för hemmet. Även helt jämställda föräldrapar har en ökad risk för sjukfrånvaro. Det finns också kvinnor som vill ha all föräldraledighet själva. De tycker förstås att det är en nackdel om de inte får det.

LÄS MER: 44 saker som händer när ni delar på föräldraledigheten

Thomas Johansson, professor vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Göteborgs universitet:

– Jag har svårt att se det. Det är klart att det finns de som inte vill att staten ska lägga sig i hur familjer fördelar föräldraledigheten. Men staten lägger sig alltid i åt något håll. Om de inte gör det genom delad föräldra­ledighet så kanske de gör det genom vårdnadsbidrag. Det är också ett sätt att styra.

Ann-Zofie Duvander, lektor vid sociologiska institutionen, Stockholms universitet:

– Innan det är helt klart hur föräldrarna ska dela upp sysslorna blir det ibland mer konflikter i familjen. Det kan vara svårt, men kan på sikt leda till nya och bättre roller. Och när män tar ut mer föräldra­ledighet vill en del kvinnor vara föräldra­lediga lika länge som de hade tänkt från början. För att det ska gå ihop tar de ut färre föräldrapenningdagar. Det kan ge sämre ekonomi här och nu och innebära sämre löne- och pensionsutveckling för kvinnan. Tobias Axelsson, doktorand och adjunkt i ­genusvetenskap, Örebro universitet:

– Om barnet inte har två föräldrar som är beredda att dela ansvaret för det, till exempel på grund av våldsamhet eller missbruk, riskerar det att missgynna barnets ­säkerhet, hälsa och utveckling. Och när man talar om ”delad föräldraledighet” har man fokus på heteroparförhållanden. Det tenderar att göra ensamföräldrar och samkönade par/föräldrar till avvikare som inte på samma sätt inkluderas i det politiska samtalet om vad som är bra för barn och föräldrar.

Ulrika Hagström, utredare TCO:

– Enda nackdelen, som jag ser det, är om en förälder inte klarar av att ta hand om barnet på grund av psykisk sjukdom eller missbruk. Därför är det viktigt att­ barnmorskemottagningar inte bara uppmärksammar och hjälper mammor, utan också pappor som behöver stöd och behandling.

Michael Wells, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska institutet, Solna:

– Så vitt jag vet finns inga direkta ­negativa effekter för barnet. Men om en förälder är mer progressiv och den andra mer traditionell kan de bli oense om vem som ska vara föräldraledig och hur länge. Föräldrar kan också bli mer oense om båda vill ta huvudansvaret – men fördelarna med att båda är föräldralediga länge ­överväger kraftigt.

Här hittar du alla våra artiklar om bebisar!

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren