Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Maxa föräldrapenningen – experternas bästa spartips!

Känns föräldrapenningen liten och plånboken tunn? Här är experternas bästa tips för hur du kan förbättra din ekonomin. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Läs också: 3 sätt att spara föräldradagar

Så förändras ekonomin när du har föräldrapenning

Bodil Hallin, budgetrådgivare.
Bodil Hallin, budgetrådgivare.

1. Din inkomst blir lägre

Föräldrapenningen ger knappt 80 ­procent av lönen, med ett maxtak på cirka 37 300 kronor i månaden före skatt (så du kan få ut max 80 procent av cirka 37 300 kronor). Dessutom blir skatten lite högre eftersom du inte får göra jobbskatteavdrag på föräldra­penningen. Du betalar alltså mindre skatt på inkomster som kommer från arbete. En del arbetsgivare­ betalar dock ut föräldralön och då kan du få upp till 90­ procent av din vanliga lön, säger Bodil Hallin, som är budget- och skuldrådgivare i Höganäs kommun och har koll på vad som händer med din ekonomi när du lever på föräldrapenning.

2. Du kommer att behöva köpa saker till barnet

Det som märks mest är kanske om du tycker att du behöver en större bostad eller en större bil, eller om du vill skaffa bil ifall du inte har en. Sedan kommer du förmodligen också att göra en del inköp till barnet, som barnvagn, bilbarnstol, spjälsäng och skötbord.

3.  En del utgifter minskar när du är föräldraledig

Barnet och dess tillbehör kommer ­naturligtvis att bli en ny kostnad. Å andra sidan minskar kanske vissa utgifter, som resor till arbetet, luncher ute, bio- och ­restaurangbesök, klädinköp och sådant.

Så får du föräldrapenningen att räcka längre

• Gå in på Försäkringskassans Kassakoll. Där får du en första känsla för vilket ekonomiskt läge det blir för dig under föräldraledigheten. Mer detaljerade beräkningar kan du sedan göra på Föräldrakollen på samma sajt. Efter de genomgångarna har du en bra bild över hur din ekonomi faktiskt kommer att se ut.

Gör en lista på inköpen och­ investeringarna du vill göra. Är det nödvändigt att byta till större bostad? Går det att hitta en nästan ny babysitter/bärsele/bilbarnstol på en begagnatsajt? Prata gärna med vänner och släktingar som redan har barn, de brukar ha en realistisk syn på vad man behöver och inte behöver som nybliven barnfamilj.

Om ni är två – sätt er ner och prata om hur ni vill ha det med pengar och ekonomiska prioriteringar. Hur mycket ska ni ta till gemensamma utgifter? Hur mycket ska var och en få att röra sig med? Kanske blir det stor skillnad på era respektive inkomster nu och då är det ännu viktigare att ni är överens om hur ni vill sköta hushållets ekonomi.

Föräldraledig länge – eller mer pengar

Niklas Löfgren, familjeekonom.
Niklas Löfgren, familjeekonom.

Niklas Löfgren är familjeekonomisk talesman på Försäkringskassan. Vi har frågat honom hur man ska gå till väga när man planerar sitt uttag av föräldrapenning.

1. Gör en beräkning i Föräldrakollen. Niklas Löfgren: ”Verktyget finns på Försäkringskassan.se, och där ser du snabbt hur mycket du kan få ut netto (efter skatt, reds anm), vid olika upplägg. Det är viktigt att alltid beräkna netto,­ framförallt om ni är två och ska­ bestämma vem av er som ska vara hemma under vilka perioder. Skatteutjämnande effekter kan till exempel göra så att det inte alltid lönar sig mest att låta den som tjänar minst vara hemma längst.”

2. Om du vill vara hemma så länge som möjligt, ta ut så få dagar du kan under barnets första år. Niklas Löfgren: ”Därefter behöver du ta ut föräldrapenning motsvarande din normala arbetstid om du ska få behålla ditt SGI-skydd. SGI är din ’sjukpenninggrundande inkomst’. Den baseras på din årliga arbetsinkomst och storleken på den ligger till grund för hur mycket du får i till exempel föräldra- eller sjukpenning. SGI-skydd betyder att du i vissa fall får behålla din SGI (och därmed föräldrapenning och sjukpenning) även om du inte arbetar, till exempel om du är arbetslös och anmäld hos Arbetsförmedlingen, eller alltså tar ut föräldrapenning motsvarande din normala arbetstid efter barnets första år.”

3. Om du är gravid och av någon anledning inte kan (eller vill) jobba ända fram till förlossningen har du rätt att ta ut föräldra- eller graviditetspenning i upp till två månader innan barnet föds. Graviditetspenning kan du få om du har ett fysiskt ansträngande arbete eller ett arbete med risker som gör att du som gravid inte kan arbeta. Föräldrapenningen bestämmer du själv över hur och när du vill börja ta ut.

4. Om ditt barn är fött 2014 eller­ senare kan du använda föräldra­dagarna tills barnet fyller 12 år. Niklas Löfgren: ”Efter 4-årsdagen får du dock max ha sparat 96 dagar. De andra dagarna, de som överstiger 96, ’försvinner’. Men ett antal sparade dagar kan vara bra att ha vid till exempel skolavslutningar, om du vill vara med i förskolan eller skolan en dag, pussla vid sommarlov och så vidare. För barn födda 2013 eller tidigare kan du ta ut föräldrapenning till och med den dag barnet avslutar första året i grundskolan”.

5. Tänk på att föräldraledighet och deltid påverkar storleken på din pension. Niklas Löfgren: ”Vi på Försäkringskassan ser att framförallt kvinnor, som är de som fortfarande tar största delen av­ föräldraledigheten, oftast tar ut väldigt få dagar under första året och dessutom går ner i deltid när barnet går på­ förskolan. De förlorar mycket på det här. Pensionen baseras ju på hur mycket vi jobbar. På Pensionsmyndigheten.se kan du se hur din pension påverkas av olika scenarier.”

ANNONS: Guide – hitta bästa rabatterna med Expressen Rabattkoder (Extern länk)