Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klimatkrisen – vad kan vi göra?

Klimatförändringar, klimatkris, klimatkaos – orden syns allt oftare i nyhetsrapporteringen och många undrar: Kan vi göra något för att våra barn ska få en bättre framtid. Meteorolog Martin Hedbergs svar är: JA!

Än är det inte för sent att uppnå klimatmålen – men ingen vet om vi kommer att lyckas.
Än är det inte för sent att uppnå klimatmålen – men ingen vet om vi kommer att lyckas.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Om man ska göra en enda sak för att motverka klimatförändringar – vad har störst effekt?
– Jag tror att det viktigaste, som individ, är att ifrågasätta saker som man själv gör, säger Martin Hedberg, meteorolog som arbetar med klimatfrågor.

Meteorolog Martin Hedberg arbetar med klimatfrågor.
Meteorolog Martin Hedberg arbetar med klimatfrågor.

För snart två år sedan bestämde han sig för att sluta flyga.

– Jag var med och skrev en debattartikel om det, och sedan dess har folk undrat: ”Hur går det, hur funkar det egentligen för dig att inte flyga?” Men att sluta flyga är inte som att sluta äta, precis. Det är inga problem, det går jättebra! För ett tag sedan fick jag med mig hela familjen på semester till Italien, vi tog tåget och det var en jättetrevlig upplevelse, mycket trevligare än att flyga.

Sluta flyga har stor effekt

Att sluta flyga, är det viktigast för klimatet?
– Om man ska rangordna vad vi människor gör så har flygresorna en stor effekt. Det är också relativt lätt att avstå från flygresor, det är sällan man på riktigt måste. Det gör inte ont att inte flyga, det är bara det att vi har vant oss vid det, men väldigt många människor lever hela sina liv på jorden utan att göra en enda flygresa.

Men många som flyger kanske inte gör det för att de tror att det är svårt eller gör ont att låta bli – de kanske vill flyga? De kanske vill unna sig den där resan?
– Så kan det vara, absolut – och i så fall kanske man inte behöver säga att man aldrig mer ska flyga. Men att till exempel flyga mellan Stockholm och Göteborg är helt meningslöst, det tar tre timmar med både tåg och flyg. 

– Kanske kan man tänka att istället för att flyga då och då gör man en större flygresa vart femte år eller så, till Japan eller något annat land dit det inte är så enkelt att ta tåget, och sedan ser man till att vara där i fyra veckor eller längre om man har möjlighet – då kanske man kan unna sig. Men en weekendresa till London, det är helt liksom … Om man tycker att det är okej kan man tänka: ”Kan jag unna resten av jordens befolkning att också göra så här, fast det skulle få förödande konsekvenser för klimatet?” För det finns moraliska aspekter i de här frågorna också.

Stanna på marken. Att välja bort flyget är något av det viktigaste vi som individer kan göra för klimatet, enligt meteorolog Martin Hedberg.
Stanna på marken. Att välja bort flyget är något av det viktigaste vi som individer kan göra för klimatet, enligt meteorolog Martin Hedberg. Foto: Shutterstock

Maten vi äter spelar roll

Vad mer har stor effekt för klimatet?
– Den mat vi mat vi väljer att äta. Det bästa är om man kan avstå helt från köttet, eller minska kraftfullt på köttet. Mejeriprodukter spelar också roll. Det är en fallande skala där nötkött är värst. 

Om man verkligen gillar sitt kött och sin ost och inte vill avstå?
– Jag tror inte att man behöver känna att man måste avstå helt, men man kanske kan halvera sin köttkonsumtion. 

Allra lättast är det nog att granska och ifrågasätta sitt elavtal och sitt ekonomiska sparande – något som dessutom inte på något sätt påverkar ens livsstil, säger Martin Hedberg. 

– Om man inte redan har gjort det kan man byta till en elleverantör som har hundra procent förnybar el, eller man kanske har möjlighet att bli delägare i vindkraft. 

Om man sparar i fonder kan man även se över de valen. 

– Alla fondbolag med självaktning har gröna och/eller etiska fonder – men man får titta på kriterierna, de kan variera.

Klarar vi 1,5-gradersmålet?

Det faktum att vi är föräldrar skapar en större omtanke om framtiden, tror Martin Hedberg.
Det faktum att vi är föräldrar skapar en större omtanke om framtiden, tror Martin Hedberg. Foto: Shutterstock

Det behövs politiska beslut också, enligt FN:s klimatpanel. Vad behöver politikerna göra?
– De behöver samarbeta. De behöver förstå att det här inte handlar om partipolitik utan att klimat- och miljöfrågor är mycket större. 

Martin Hedberg har tidigare sagt att han ställer sig tveksam till realismen i att klara 1,5-gradersmålet.

– Jag är inte pessimist, men jag tror att mänskligheten kommer ha svårt att ta sig i kragen i tid för att uppnå det här. Det är så långsamma processer i naturen, när vi når 1,49 grader har vi missat chansen att stanna vid 1,5. Men det betyder inte att vi ska ge upp eller att vi har förlorat om det blir 1,6 eller 1,8 grader. 

Det är alltså inte kört?
– Nej! Jag kan inte svara på om vi kommer att lyckas eller inte, för det här är något pågående. Om vi spelar schack eller ishockey finns det ett slut, vi kan se vem som vann, men klimat- och miljöfrågor har inget slut, de rullar på hela tiden. 

Men det finns möjlighet att påverka?
– Jaja, absolut. Det som händer i samband med global uppvärmning, som i sin tur leder till klimatförändringar, är orsakat av oss människor – så det är upp till oss om vi vill begränsa utvecklingen som vi nu har satt i rullning.

Men är vi redo att göra vad som krävs för att ge våra barn en uthärdlig framtid på vår planet?

Martin Hedberg funderar en stund innan han svarar:

– Jag hoppas det.

Han funderar lite till och börjar om med ett nytt svar:

– Jag tror absolut att vi är beredda att göra vad vi kan för att minska utsläppen av växthusgaser, och jag tror att det faktum att vi är föräldrar skapar en större omtanke om framtiden. Som förälder tvingas man tänka på framtiden på ett annat sätt, därför tror jag att det i det här sammanhanget är bra att vara förälder.

För att man som förälder kan vara mer motiverad att agera?
– Ja, jag tror att föräldrar har stora möjligheter att se behoven och bry sig. Jag tror verkligen att föräldraskapet ökar behovet att se framåt. Samtidigt ska de sägas att det finns de som på grund av klimat- och miljöproblem väljer att inte skaffa barn, men när man tänker på barnens framtid, vare sig man är förälder eller inte, tänker man också på vad livet går ut på. Så mitt i dystopierna om klimathotet växer det fram nya berättelser som talar om det meningsfulla i att ändra kurs och skapa en bättre värld där vi deltar i ekosystemen för att återigen bygga upp mångfald och skapa förutsättningar för liv.

Meteorologens tips: Så kan du minska dina utsläpp av växthusgaser

Sluta flyga (eller minska på flygandet)

Sluta äta kött och andra livsmedel som produceras ohållbart (ät i alla fall mindre av det)

Välj grön el

Välj gröna/etiska fonder

När något går sönder: Reparera i stället för att köpa nytt

Handla begagnat i stället för att handla nytt

Samarbeta och dela på resurserna, till exempel verktyg, sportutrustning, bil och lantställe.

Ifrågasätt den syn på världen vi lever mitt i: Vad är meningsfullt för oss människor och vad är människans roll?

Källa: Martin Hedberg

Här kan du läsa mer om klimatet:

• Klimatkrisen – 7 saker våra barn kan uppleva innan de blir 30

• När våra barn blir vuxna – en planet i kaos?

• Parisavtalet, global uppvärmning och klimatmål – så här funkar det