Kaffe kan öka missfallsrisk

Kaffe kan öka risken för missfall.

Två koppar kaffe om dagen kan öka risken för missfall, visar en färsk amerikansk studie. Samtidigt har en annan undersökning gjorts där man inte hittat några samband mellan kaffedrickande och missfall.

För de flesta gravida är det självklart att sluta röka och dricka alkohol under graviditeten. När det gäller kaffe och andra drycker med koffein är det mer olika hur man resonerar.

Livsmedelsverket råder gravida att dricka max tre koppar kaffe eller fyra till fem koppar te om dagen. Men enligt en färsk amerikansk studie, publicerad i American Journal of Obstetrics & Gynecology, löpte kvinnor som drack två koppar kaffe per dag 40 procent större risk att råka ut för missfall än de kvinnor som helt avstod från kaffe.

Forskarna har analyserat 1 063 gravida kvinnors intag av koffein.

– Mitt råd är att gravida och kvinnor som försöker att bli gravida överväger att helt avstå från koffein. Om du måste ha kaffe på morgonen låt det bli den enda koppen, säger forskaren De-Kun Li till USA Today.

Samtidigt hittade en annan studie, publicerad i Epidemiology, ingen koppling mellan intag av koffein och missfall. Den studien omfattade 2 400 gravida kvinnor, ingen av dem var dock storkonsumenter av koffein. De som drack mest drack två koppar kaffe om dagen.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren