Föräldrapenning och föräldraledighet – hur ska man planera? Missa inte våra smarta tips (faktagranskade av Försäkringskassan, förstås!).

Något av vad du får veta i artikeln:

 • hur föräldrapenning funkar
 • hur mycket föräldraledighet du har rätt till
 • att man inte måste ta ut hela dagar
 • att två föräldrar kan vara föräldralediga samtidigt i 30 dagar
 • fördelar med att dela lika på föräldradagarna
 • att man kan ta ut föräldrapenning som gravid
 • var du kan hitta mer information om föräldraledighet och föräldrapenning
 • var du kan räkna ut ungefär hur mycket du kan få i föräldrapenning
 • när du, som förälder, har rätt att vara ledig

Hur påverkar föräldraledigheten ekonomin? Om man är två föräldrar – ska man dela lika eller ska någon vara hemma mer? Ska man ”bränna” all föräldrapenning innan barnet börjar förskolan eller spara tills det blivit lite större?

Läs också: 3 sätt att spara föräldradagar

Frågorna kring föräldrapenning är ofta många, och den som blir ”vän med systemet”, har störst chans att få den föräldraledighet han eller hon vill ha.

Föräldraförsäkringen – fördelar med att dela lika

Föräldraförsäkringen är en förmån, ett sätt för pappor och mammor att kombinera arbete med familjeliv, men hur bestämmer bara ni själva. Kanske väljer båda att varva föräldraledighet med arbete eller att vara hemma i längre, sammanhängande perioder.

Föräldrapenning i korthet

 • Ni får 480 dagar totalt – 390 på sjukpenningnivå och 90 på lägstanivå (180 kronor per dag). Tar ni ut sju dagar i veckan motsvarar detta 13 månader med hög ersättning och tre månader med låg.
 • För föräldrar till barn födda 2016 och senare är 90 dagar personliga. För föräldrar till barn födda före 2016 är 60 dagar personliga.
 • Innan man börjar ta ut lägstanivådagar måste man ta ut 180 dagar på sjukpenningnivå.

Det finns många fördelar med att dela lika på föräldradagarna. Den viktigaste är att barnet då får tillgång till båda föräldrarna – det är positivt för både föräldrar och barn. Att dela jämställt bidrar också till att båda föräldrarna får en bättre förankring på arbetsmarknaden, högre lön och pension och en bättre karriärutveckling.

Föräldraförsäkringen är generös och flexibel och kan därför vara lite svår att få grepp om – men det lönar sig att försöka, tycker Pia Tegnér på Försäkringskassan. Då kan man göra aktiva val som passar den egna familjen.

Hennes råd är att söka information på forsakringskassan.se och använda de verktyg som finns där för att planera sin föräldraledighet. Man kan också gå in på fifty-fifty.se och läsa om delad föräldraledighet.

Läs också: Det här händer när man delar på föräldraledigheten (med barnet och med föräldrarna!)

Kvinna med slöja har sin son i famnen – hur ska man ta ut föräldrapenning bäst?

Hur ska man planera sin föräldraledighet för att kunna vara ledig länge?

Pappaledig eller mammaledig – så här fungerar föräldrapenning

Här är några saker att tänka på när du planerar din kommande föräldraledighet och uttag av föräldrapenning:

Skilj på föräldraledighet & ersättning

Den som har barn under 1,5 år har enligt föräldraledighetslagen rätt att vara helt ledig från jobbet. Man måste inte ta ut föräldrapenning alla dagar man är ledig. Vill man vara hemma lite länge med sitt barn kanske man bara tar ut tre, fyra dagars ersättning i veckan – om man har råd.

Föräldrapenning under graviditet

Som gravid kan du börja ta ut föräldrapenning från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning. Är du sjuk har du självklart rätt att vara sjukskriven i stället, men normala graviditetsbesvär som trötthet, svullna ben och lättare ryggbesvär räknas inte som sjukdom. Har du ett fysiskt påfrestande arbete eller om det finns risker i arbetsmiljön kan du ansöka om graviditetspenning. Kontakta Försäkringskassan om du vill veta mer.

Så många dagar har du rätt till

Föräldraförsäkringen omfattar totalt 480 dagar, 240 dagar till vardera föräldern. Tvilling- och trillingföräldrar får ytterligare 180 respektive 360 dagar. Har du ensam vårdnad har du rätt till alla dagarna.

För föräldrar till barn födda från och med 2016 är 90 dagar var, alltså tre månader, personliga. De återstående 210 dagarna, eller 105 vardera, går att överlåta. Det är alltså möjligt för ett föräldrapar att fördela dagarna så att den ena får 90 och den andra 390 dagar.

För föräldrar till barn som är födda tidigare gäller de gamla reglerna, att 60 dagar, alltså två månader var, är personliga. Mer information finns på forsakringskassan.se

Pappa stryker skrikande bebis över huvudet

Partnern har rätt till 10 dagars tillfällig föräldraledighet när bebisen är född.

10 föräldradagar kring födseln

Utöver detta kommer de tio tillfälliga föräldradagarna som barnets andra förälder kan ta ut i samband med födseln.

Hela eller delade dagar?

Man måste inte ta ut hela dagar, utan kan i stället välja halva, tre fjärdedels, en fjärdedels eller en åttondedels dagar. Detta betyder att man kan jobba den del man inte tar ut ersättning för eller dela dagen med den andra föräldern.

Vara föräldralediga samtidigt?

Under barnets första år kan man ta ut max 30 så kallade dubbeldagar. Det innebär att båda föräldrarna tar ut föräldrapenning för samma dagar. Man kan inte ta dubbeldagar från de 90 dagar som är reserverade för respektive förälder.

Hur stor blir föräldrapenningen?

I Försäkringskassans tjänst Kassakollen kan du se ungefär hur mycket du kan få i föräldrapenning.

Storleken på din ersättning beror på din beräknade inkomst. Den ligger till grund för din sjukpenninggrundande inkomst, så kallad SGI. Denna används sedan för att räkna ut din föräldrapenning.

Bebis med brunt hår och bruna ögon kryper i gräset där det ligger färgglada små bollar. Barnet tittar in i kamerna.

Hur mycket pengar får man om man tar ut till exempel fyra SGI-dagar per vecka?

Vad är sjukpenningnivå?

• Under 390 av de 480 dagarna är ersättningen på sjukpenningnivå, det vill säga 80 procent av SGI, efter att den har multiplicerats med 0,97.

• Tjänar du till exempel 21 000 kronor i månaden tar man 21 000 x 12 (månader) = 252 000. 252 000 multipliceras sedan med 0,97 = 244 440. För att få fram ersättningen per dag delar man först summan med 365 och multiplicerar med 0,80 = 536 kronor per dag. Tar man ut 30 dagar i månaden blir ersättningen per månad 16 080 kronor. Tar du ut färre dagar blir ersättningen lägre.

• Högsta SGI när det gäller föräldrapenning är 10 prisbasbelopp, alltså 455 000 kronor (år 2018). På vissa företag betalar man ut en utfyllnad på den del som ligger högre än taket. Kolla med din arbetsgivare.

• De första 180 dagarna måste vara på sjukpenningnivå. Har du inte haft rätt till en SGI med högre ersättning än lägstanivån (se ”Lägstanivå”) i minst 240 dagar i följd före barnets födelse eller beräknat förlossningsdatum, betalas föräldrapenningen i stället ut på grundnivån (se ”Grundnivå”). För övriga 210 dagar finns inte samma krav.

• För att få hel föräldrapenning på sjukpenningnivå för dagar som normalt är arbetsfria (t ex lördag och söndag) måste du ta ut hel föräldrapenning dagen före eller efter de arbetsfria dagarna. Det är inte helt ovanligt, om den förälder som för tillfället jobbar mest, har betydligt högre SGI.

Lägstanivå = 180 kr per dag

De resterande 90 dagarna kallas lägstanivådagar och ger en ersättning på 180 kr per dag.

Grundnivå

Har du ingen eller låg SGI kan du få ersättning enligt grundnivån, som är 250 kronor per dag. Lägsta SGI är 24 procent av prisbasbeloppet.

Din rätt att vara ledig

 • Du har rätt att vara helt ledig från jobbet om du har ett barn som är yngre än 1,5 år.
 • Du har också rätt att vara ledig när du tar ut föräldrapenning eller är hemma med sjukt barn (detta kallas tillfällig föräldra­penning).
 • Fram tills barnet fyller 8 år eller går ut första klass har du rätt att förkorta den normala arbetstiden med en fjärdedel, alltså att jobba 75 procent.  

Läs också: Finns det nackdelar med att dela föräldraledigheten?

Källa: Artikeln är faktagranskad av Pia Tegnér, Försäkringskassan.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren