Fixa ekonomin efter skilsmässan

Bestäm hur ni ska göra vid en eventuell separation medan ni fortfarande är kära. Det rådet ger Pengar 24:s chefredaktör Annka Creutzer.

Förutom att det är känslomässigt jobbigt att separera är det en tuff ekonomisk påfrestning. SEB:s privatekonom Gunilla Nyström har räknat ut att en skilsmässa kostar i snitt 1,4 miljoner kronor, utslagen på tio år.

Det viktigaste för att en separation ska genomföras så smärtfritt som möjligt är att man har gjort upp om hur man vill skiljas – medan man fortfarande levde tillsammans. Att tala om sådana saker medan man är kär och planerar för ett liv tillsammans känns svårt för de flesta. Att dessutom ta kontakt med jurister och skriva avtal för värsta tänkbara scenario känns ännu svårare.

Men det är precis så man ska göra, tycker Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar24 och en av Sveriges mest erfarna experter på privatekonomi. Hon har några tips på hur man kan tänka för att göra det nödvändiga pappersarbetet känslomässigt uthärdligt.
– Det är faktiskt en kärlekshandling att sätta sig och gå igenom vad som händer om en part i äktenskapet dör.

Man kan ju säga att alla äktenskap slutar med att man delar på sig, döden blir ju också en sorts skilsmässa.
– Så i samband med att man går igenom vilka konsekvenser ett dödsfall får kan man passa på att reda ut vad en eventuell skilsmässa skulle innebära, säger Annika Creutzer.

Hur ska man tänka när man står inför en separation?

– Jag rekommenderar att man delar in skilsmässan i tre delar. Känslorna ska man ta separat, behöver man tala med en psykolog eller terapeut ska man göra det.

– Den andra delen är juridiken, man ska se till att alla papper om skilsmässan och dess konsekvenser skrivs på ett korrekt och rättvist sätt. Här är det viktigt att man tar hjälp av en advokat eller en jurist.

– Den sista biten är ekonomin, även här ska man ta hjälp av ett proffs, som en bankman, en revisor eller den jurist som hjälper dig med skilsmässan för att få en fullständig bild av ekonomin och hur delningen ska ske på ett bra och rättvist sätt.

Annika Creutzer tycker att de forna makarna så snabbt som möjligt ska försöka dela upp tillgångarna och sätta vad man kommer överens om på pränt. Om man är oense om att skiljas är det bäst att parterna tar hjälp av ombud. Då minskar risken för att skilsmässan förstörs av girighet eller bitterhet.
En skilsmässa är tuff för både mannen och kvinnan, men statistiskt sett är det vanligt att kvinnan får det tuffare ekonomiskt efter skilsmässan.
– Det är klassiskt att kvinnan tror att relationen ska hålla för alltid och går ner i arbetstid för att vara mer med barnen. Därför tycker jag att det är självklart att den som går ner i arbetstid får sin partners premiepension under de åren.

Hur ska man tänka kring barnen?
– Det är bra att sätta sig ner tillsammans och reda ut vilka kostnader som finns. Man kan ha ett gemensamt bankkonto, man kan komma överens om att den ena parten tar vissa kostnader och den andra tar andra.
– En sak att tänka på är barnets sparande, ska det stå barnets namn eller ska det stå på en eller båda föräldrarna?

Läs mer


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren