Femminutersmetoden

Lär barnet att somna på egen hand 

Barn som somnar på egen hand vaknar inte lika lätt.

Text: Anna-Maria Stawreberg

 

 

– Det naturliga är att barn sover med sina föräldrar och vaknar flera gånger per natt.
Det menar Berndt Eckerberg, före detta överläkare vid barn- och ungdomskliniken i Falun, som har utvecklat femminutersmetoden.
Men om man inte orkar med att ständigt bli väckt nätterna igenom kan man lära sitt barn att sova på egen hand. Barn som somnar utan sina föräldrar vaknar mer sällan och har lättare för att somna om.
– Med jämna mellanrum ändras sömnen från djup till ytlig. Under perioder av ytlig sömn börjar barnets inbyggda varningssystem att pejla av omgivningen. Om det då inte känns eller låter eller luktar likadant som vid insomnandet går larmet. Somnar ett barn med mamma eller pappa intill sig, vaknar det om den personen försvunnit.
Metoden går i korthet ut på att man ser till att skapa en skön kvällsritual. Därefter lägger man barnet i sängen, släcker lampan och säger vänligt men bestämt god natt och lämnar rummet med dörren på glänt.
– Det är viktigt att man verkligen lämnar rummet för att det ska fungera, poängterar Berndt Eckerberg.
Barnet kommer troligen att protestera kraftigt genom att gråta. Och det är här som vår föräldrainstinkt kommer in.
– Instinkten säger att man ska gå in och trösta barnet, men genom att beröra barnet ”belönar” man det. I stället kan man gå in ungefär var femte minut, säga vänligt men bestämt ”nu är det natt, nu ska du sova” och lämna rummet, säger Berndt Eckerberg.
Genom att gå in till det gråtande barnet med jämna mellanrum visar man att man finns och att allt är okej.
– Den här metoden kan göras i två steg. Man börjar på kvällen, då barnet är som tröttast. I genomsnitt gråter barnet i ungefär en halvtimme. Kväll nummer två har tiden halverats och inom en vecka brukar barnet ha lärt sig att somna helt själv utan att protestera, säger Bernt Eckerberg.
Metodens andra steg är att göra samma sak när barnet av någon anledning vaknar på natten. Men för att gå vidare till det steget bör steg ett vara helt inkört.
Metoden har fått viss kritik för att man, genom att låta barnet ligga och gråta, skulle få det att känna sig sviket. Berndt Eckerberg menar att barn inte tar skada.
–Tvärtom, det har gjorts flera undersökningar över hur barnen påverkas och man har enbart kunnat visa positiva effekter på deras välmående och beteende. Den passar alla barn och jag har visat i min studie att särskilt barn som är lite ängsliga blir tryggare av att inse att de faktiskt kan somna själva. Dessutom är barnets behov av utvilade föräldrar större än behovet av tröst under insomningsfasen.
Enligt Berndt Eckerberg kan metoden användas från det att barnet är 5 månader.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Babyboken 2005

Läs mer:
>> 9 föräldrar berättar


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren