Experterna som hörs mest just nu

MALIN ­ALFVÉN
Yrke: Leg. psykolog (kallar sig själv föräldra­psykolog).
Ålder: 62 år.
Egna barn: Fyra.
Böcker i urval: Trotsboken, Oron som gör oss till bättre föräldrar, Tagga ner! Lagom föräldrar är bäst.
Hemsida: malinalfven.se

Psykolog som många säkert känner igen från Vi Föräldrar och från radioprogrammet Knattetimmen i Sveriges Radio P4. Författare till flera böcker. Jobbade länge inom mödra- och barnhälsovården i Stockholm, har numera egen mottagning.

Bra på att peppa hjälpsökande föräldrar med formuleringar som ”Vilken härlig unge du har!”. Försöker ständigt uppmuntra föräldrar att gå sin egen väg och att inte jaga efter det perfekta. Barn behöver se hela det mänskliga känsloregistret och det är viktigt att som förälder visa att det är okej att vara arg, ledsen, otålig och så vidare. Andra käpphästar är att låta barnet, när det är tillräckligt gammalt, få vara med och diskutera och tycka till om beslut som rör barnet självt och att det ibland kan vara smart att söka praktiska lösningar framför principfasta.

Typisk mening: ”Det absolut snabbaste och säkraste sättet att få barnet att äta mer varierat är att helt lägga ner striden” och ”jag undrar om hon är en sådan liten person som är ’mer av allt’. Det vill säga att hon är envisare, viljestarkare, känsligare, mer tänkande och fantasifullare än många andra”.

Kontroversiell:
Inte särskilt. Brukar alltid hitta en medelväg mellan barnens och föräldrarnas behov.

LARS H GUSTAFSSON
Yrke: Barnläkare och författare.
Ålder: 68 år.
Egna barn: Åtta.
Böcker i urval: Lotsa barn, Leva med barn, Växa – inte lyda.
Hemsida: larsh.wordpress.com

Många har säkert fått med sig s Leva med barn från BB eller bvc. Han är barnläkaren som är känd för sitt engagemang för barnen; skolbarn i Rosengård eller flyktingbarn i Beirut spelar mindre roll. Talar i sin senaste bok, Växa – inte lyda, mycket om sömnomsorg i motsats till somna själv-metoder, är en stark motståndare till att sätta barn i skamvrån (eller låta dem ta timeout som det oftare kallas nu för tiden) och säger att gränssättning inte har med vuxenmakt att göra – det handlar om att vara tydlig och våga ta konflikter.

Pratar mycket om förälderns roll som lots, som den som övervakar sin ”kapten” medan han/hon ska lära sig styra sin skuta. Och en lots har alltid respekt för kaptenens rätt att framföra skeppet på sitt eget sätt…

Typisk mening: ”Att respektera ett barns vilja innebär inte alls att låta barnet alltid göra som det vill. Det innebär att alltid ta sig tid att lyssna till vad barnet säger och försöka förstå varför det säger så och vad det egentligen menar. Men som vuxna har vi sedan alltid ett ansvar för barnet som innebär att vi ibland måste säga nej (…).”

Kontroversiell:
Sällan. Lugn och sansad men kan sätta ner foten om det är något han inte gillar – fast alltid med en sådan mjukhet att det knappast kan uppfattas som provocerande.

JESPER JUUL
Yrke: Familjeterapeut.
Ålder: 62 år.
Egna barn: Ett.
Böcker i urval: Ditt kompetenta barn, Här är jag! Vem är du?, Nu ska vi äta, Livet i familjen, Föräldracoachning med .
Hemsida: jesperjuul.com

Dansk familjeterapeut vars bok Ditt kompetenta barn blivit en internationell bästsäljare och som under många år coachat barnfamiljer i Vi Föräldrar. s ”Family Lab”, som utbildar terapeuter i hans anda, finns numera i elva länder. Stor förespråkare för det ärliga mötet mellan barn och förälder. Talar mycket om att man som förälder bör sätta gränser kring sig själv – inte kring barnet – och vara ärlig med vad man vill.

Testa din faktor genom att fråga dig själv vad som hade hänt om du talat till din partner på samma sätt som du pratar med ditt barn!

Typisk mening: ”Lyssna på vad den ’automatiska föräldratelefonsvararen’ säger! Hur mycket av det står jag faktiskt för – i fråga om åsikter och utifrån egen erfarenhet? Vilka repliker är överflödigt arvegods från min egen uppväxt? Vad säger jag för att jag hört personalen på daghemmet säga det? Tycker jag också så eller tycker jag något helt annat?!”

Kontroversiell:
Anklagades i hetaste curlingdebatten (felaktigt) för att stå för en ”låt gå-fostran”. Numera är det nog ingen som blir upprörd över hans jordnära resonemang – därmed inte sagt att alla håller med.

ANNA WAHLGREN
Yrke: Författare och debattör.
Ålder: 68 år.
Egna barn: Nio.
Böcker i urval: Barnaboken, Internationella Sova hela natten.
Hemsida: annawahlgren.com

Omdebatterad niobarnsmamma som är mest känd för sin sova hela natten-metod – inte att förväxla med 5-minutersmetoden. Baserar sina råd på åsikter och egna erfarenheter som hon förmedlar via sin hemsida, där hon har en stor och hängiven beundrarskara.

Stark förespråkare för fasta rutiner och tydligt föräldraskap; föräldern bör lära bebisen att följa ett schema med mat, aktiviteter och sömn. Tycker att dagens barn är alldeles för länge på förskolan och istället borde få vara mer deltagande i vårt vardagsliv, tillsammans med föräldrar och andra släktingar.

Typisk mening: ”Vid en månads ålder är ett fullviktigt barn (…) fullt i stånd att sova sju–åtta timmar i sträck under natten. (…) Efter tre, senast fyra månader sover så barnet tolv timmar per natt.”

Kontroversiell: Ja! Senast i november förra året varnade Sveriges barnläkare och barnsjuksköterskor för s råd att låta små barn sova på mage. Också s metod ”tryckpressen”, som demonstreras på hennes hemsida, har mött stark kritik. ”Tryckpressen” går ut på att barnet läggs på mage i barnvagnen som sedan körs fram och tillbaka över till exempel en tröskel. Då och då trycks bebisens huvud ner med fast hand. Svenska barnläkarföreningen har anmält s sajt till Barnombudsmannen, som dock säger sig ”inte ha någon möjlighet att granska sajten, men inte tänker släppa frågan” (Dagens Medicin 2/6 2009).

KATERINA JANOUCH
Yrke: Journalist och författare.
Ålder: 46 år.
Egna barn: Fem.
Böcker i urval: Nya Barnliv, Föda, timmarna du aldrig glömmer, Gravid, nio ­månader av väntan.
Hemsida: katerinajanouch.se

ger råd sprungna ur egen erfarenhet snarare än ur en formell utbildning. Medicintips varvas med ”5 enkla regler vid raserianfall” och en diskussion om hur – och om – man ska ingripa vid syskonbråk.

bjuder på berättelser ur livet med de egna barnen och har en avslappnad attityd till (överdrivet) fasta regler. Hon har en bakgrund som (självlärd) sex- och familjerådgivare och skriver mycket om vad som händer i vuxenrelationen när man får barn, på ett rakt och handfast sätt. Att ha Barnliv i bokhyllan är som att alltid ha en kompis att fråga – en klok och ärlig sådan.

Typisk mening: ”På bvc tyckte de att alla bebisar skulle kunna vinka vid ungefär nio månaders ålder. Men våra barn vinkade inte alls. Inte då. Ska man betrakta barnen som felprogrammerade då? Nej. Man kan strunta i vinkandet och lampa-sägandet. Det blir nog folk av bebisarna ändå.”

Kontroversiell: Njae, om man inte tycker att det är kontroversiellt att en självlärd sexrådgivare kommer med råd angående barnuppfostran.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren