Dop i kyrkan eller namngivningsceremoni, många gäster eller bara de närmaste? Fira bebisen på det vis som känns finast för just er familj – här är några idéer!

Dopkalas, namngivning eller namnfest – tips och idéer

Många föräldrar väljer att välkomna sina nya familjemedlemmar genom en ceremoni. Vissa väljer dop i kyrkan, ibland för att de är troende, ibland för att det är en tradition. Andra väljer att ha en namngivningsfest.

Agneta Lilja, lektor i etnologi på Södertörns högskola, säger att trenderna kring dop förändrats en del de senaste åren.

– Under 1970-talet var det ganska strikta dop, de var högtidliga och märkvärdiga. Går man längre tillbaka i tiden var det viktigt med dopet eftersom man annars inte var en fullvärdig samhällsmedlem. Nu för tiden är det viktigare med själva ritualen för att bekräfta och befästa bebisen till livet och världen. Nu går trenderna mot att dopen i kyrkan är mer lättsamma och personliga. Föräldrarna får bland annat vara med och välja texter som ska läsas upp, säger hon.

Simona Abraham, 30, valde att ordna ett stort kyrkligt dop i St Maria kyrka i Stockholm för sin son Jacob, 2.

– Både jag och min man har kristna värderingar och vi vill att våra barn ska vara en del av det. Jag är eritreansk-ortodox och min man är protestant. Vi bjöd in våra familjer till kyrkan och kompisarna fick komma på firandet efteråt. Anledningen till att vännerna inte var med i kyrkan var att det var ett ortodoxt dop på tigrinja (officiellt språk i Eritrea, reds anm).

– Mitt bästa tips till dig som ska ha dop är att beställa mat via catering. Det är klart att det kostar pengar, men du kan njuta av den fina dagen med familj och vänner.

Dop i kyrkan har blivit mindre vanligt de senaste åren. 46 procent av alla bebisar som föddes 2015 döptes i Svenska kyrkan. Tio år tidigare, 2005, var den siffran 68 procent. Många föräldrar väljer istället att ha en namngivningsfest, ofta med en släkting eller vän som håller i ceremonin (men vill du ha en utomstående kan du till exempel kontakta Humanisterna.se där du kan få kontakt med en officiant som håller i namngivningen).

– Det behöver inte alls vara vatten inblandat i en namngivning, som det är på dop. Man kan läsa några ord och sedan kan barnet få en symbol, som till exempel en blomsterkrans eller liknande. Det viktiga för många är att det just är en ritual och att barnet får sitt namn. Sedan kan man ha fest med vänner, släkt och bekanta. Det här med valfriheten och det icke religiösa anslaget är typiskt för vår tid, säger Agneta Lilja.

En som valde en ickereligiös ceremoni är Alexander Wetterström, 29, pappa till Moa, 1. Han ville ha ett namngivningskalas utomhus för sin dotter.

– Jag och min flickvän arrangerade lekar efter ceremonin. Jag tycker att lekar är ett roligt och avslappnat sätt för bådas familjer och släkt att socialisera på.

Johanna Kajson, eventmakare och bröllopskoordinator, säger att det är allt mer populärt att göra mycket själv när det kommer till både dop och namngivning. Många hittar inspiration från sociala medier som Pinterest och Instagram.

– Förutom att det är trendigt att hålla någon form av ceremoni för sitt barn, är det just nu mycket DIY (do it yourself) i form av vimplar, pom-poms och honey combs. Många gör egna burkar och vaser med ljus och blommor i.

– Nu för tiden är det enklare att pyssla själv eftersom det finns mycket inspiration och smarta verktyg för en schyst peng. Är du inte kreativ själv finns många gör-det-själv-kit att köpa där det följer med en instruktionsguide.

Läs också: Bloggaren Johanna Kajson om kejsarsnittet: ”Det var som i Lejonkungen”

Josefin Knave, 26, mamma till Bo, snart 2, valde att göra egna dekorationer till sonens dop.

– Jag gjorde bokstäver till hans namn som jag målade i turkost. Sedan köpte jag servetter i vitt som jag tryckte hans namn på i samma turkosa färg. Som dekorationer på borden hade jag små glasvaser med kvistar av murgröna i.

Något som Johanna Kajson märker av när hon jobbar med namngivningar är att många vill skräddarsy ceremonierna mer och mer.

– Jag var namngivningsförättare på en tillställning där föräldrarna hade skrivit både texter om namnen och löften till sina barn. Sådana löften kan läsas upp under ceremonin eller efteråt till kaffet. Även i musikval och andra texter önskar föräldrarna ha något att säga till om, varenda detalj handplockas på ett nytt sätt. Dessertborden har växt enormt de senaste åren och tårtorna är gärna amerikansk-inspirerade, säger Johanna Kajson.

Men ett dop i kyrkan eller ett namngivningskalas måste inte planeras månader i förväg och kosta flera tusen kronor. Det går att hålla nere budgeten och slippa stressen kring att ha ett stort kalas med många gäster. August Kling, 29, pappa till Ebbot, 1, hade ett litet dop för sin son.

– Ebbot var 4 månader när han döptes ute i Ljusterö kyrka i Stockholms skärgård. Vi valde att bara bjuda den närmsta familjen på dopet, inga vänner alls var bjudna. När det kom till maten ville vi ha nåt som var riktigt gott, billigt och enkelt. Vi valde att servera korv med bröd. Vi hade inget speciellt tema förutom sommar och skärgård. Efter själva dopet satt vi utomhus och firade i strålande solsken.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 5, 2016


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren