Dags att planera föräldraledigheten

Dags att planera? Läs vår jobbspecial.

 

När måste jag tala om för chefen att jag är gravid? Kan jag behålla jobbmobilen när jag är ledig? Är det säkert att jag har jobbet kvar när jag kommer tillbaka?

Under graviditeten uppstår en mängd nya frågor. Inte bara om vad som rör sig i magen, utan även om hur ekonomin blir som föräldraledig och om vad som händer med jobbet och karriären.

För många kan det kännas svårt att sätta sig in i alla reglerna som gäller för gravida och föräldralediga, men läser du bara in dig på de delar av föräldraförsäkringen som berör just dig blir det mindre komplicerat.

Sådant som har med ersättningen att göra kan vara bra att tänka igenom i förväg. Tiden med det nyfödda barnet är för de flesta både kaotisk och omtumlande.

Svårt att veta före
Hur relationen till jobbet ska se ut under föräldraledigheten, kan däremot vara bra att hålla lite öppet. Innan barnet har kommit är det svårt att veta vilken nivå av engagemang som kommer att vara lagom under föräldraledigheten.

Tiden hemma med ett litet barn upplevs väldigt olika. Vissa vill bara njuta av att under en period få ägna sig åt något helt annat än att jobba. Andra vill ha en yrkesmässig stimulans. För den som känner så finns många möjlig­heter att kombinera föräldraledighet med att utveckla sin professionella roll. Du kan studera på distans, utveckla dina nätverk, jobba deltid, planera för din fortsatta karriär, närvara vid möten.

De som håller löpande kontakt med arbetsplatsen brukar tycka att steget tillbaka till arbetslivet blir mindre, men omfattningen beror naturligtvis på vilket barn man får.

En stressfaktor
Allra viktigast är att känna efter hur man själv vill ha det den första tiden med barnet. Det är lätt att påverkas av omgivningen. Att ta på sig vissa arbetsuppgifter under föräldraledigheten kan lätt bli en stressfaktor när barnet har kommit. Ingen mår bra av att ställa för höga krav på sig själv. Att ha möjlighet att följa med i vad som händer på jobbet utan att ha press på sig tycker många är en bra lösning.
 


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren