Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Färdigmat till barn – hur näringsrikt är det?

Färdigmat har fått lite dåligt rykte, men rätt komponerat är färdigköpta fiskpinnar, vegobiffar och köttbullar inte så dumt. Barndietisten Sara Ask ger upprättelse till gamla och nya godingar.

Halvfabrikat? Ja, det kan faktiskt vara näringsrikt och bra!
Halvfabrikat? Ja, det kan faktiskt vara näringsrikt och bra! Foto: iStock / Getty images

• Blodpudding

Ett prima sätt att tanka på järnförråden: en medeltjock skiva blodpudding motsvarar hela dagliga rekommenderade intaget av järn för ett barn i förskoleåldern.
Finns både med och utan socker, men sockerinnehållet är inga problem så länge barnets tänder borstas noga med flour på morgonen och kvällen.
Det funkar utmärkt med vatten eller mjölk till blodpudding – att det måste vara juice till är mest en myt (däremot är det smart att äta något C-vitaminrikt till vegetarisk mat eftersom den bara innehåller den typen av järn som kroppen tar upp bäst om den får hjälp av C-vitamin).

• Köttbullar

Tillsammans med makaroner och ärter blir köttbullar en klassiker som inte behöver skämmas för sig.
Tillsammans med makaroner och ärter blir köttbullar en klassiker som inte behöver skämmas för sig. Foto: Shutterstock

Tillsammans med makaroner och ärter blir köttbullar en klassiker som inte behöver skämmas för sig.
Läs på förpackningen om du vill ha högt köttinnehåll (det kan vara allt mellan 30 och 70 procent) men kom ihåg att hemtrillade köttbullar inte heller består av 100 procent kött, de blandas också ut (med potatis eller gryn), annars blir de för hårda. Nuförtiden finns det även köttbullar där en ansenlig mängd av köttet har bytts ut mot rotfrukter eller baljväxter – eller helt vegetariska. Det är lysande! 

• Vegobiffar eller falafel

Falafel – mums!
Falafel – mums! Foto: Shutterstock

Ett knaprigt sätt att trolla in mer grönsaker i menyn. Välj gärna vegobiffar med inslag av bönor, ärter eller linser – det brukar betyda att de mättar och ger bra med näring.

• Quornbitar

Enkelt att steka och servera med exempelvis bulgur, potatismos, ris och färgglada plockgrönsaker. Produkter av soja och quorn innehåller bland annat protein, fibrer, zink och lite järn.

• Fiskpinnar

Lite fisk är bättre än ingen fisk och då kan fiskpinnar vara det enda som fungerar för barn i förskoleåldern.
Lite fisk är bättre än ingen fisk och då kan fiskpinnar vara det enda som fungerar för barn i förskoleåldern. Foto: Shutterstock

De panerade fiskbitarna må inte vara den bästa omega 3-källan men lite fisk är bättre än ingen fisk alls. Dessutom kan barn i förskoleåldern ha lättare att ta till sig panerad fisk än till exempel en fiskgryta, antagligen eftersom konsistensen och smaken är mer förutsägbar.
Paneringen suger upp en del fett, så välj gärna ett D-vitaminberikat flytande fett till stekningen för att optimera näringsinnehållet.
Servera med exempelvis potatis eller ris, grönsaker att plocka ur skålar och gräddfil med lite pepparrot för den som är ute efter lite mer smak.

• Fiskbullar

Lena och lätta att äta. Pröva gärna laxvarianterna också.
Visst, ren fisk innehåller mer näring, men fiskbullar ger också lite av varje. Och kanske kan de tjäna som inkörsport till mer avancerade fiskrätter med tiden!

Hel- eller halvfärdigt?

Rätt ord för rätter som korv, färdigtrillade köttbullar och falafel som man köper och steker på hemma, är helfabrikat.  

Halvfabrikat är till exempel havregryn och annat som bara är lite smått bearbetat, det vill säga inga färdiga produkter.

LÄS OCKSÅ: När barnet inte vill äta – 9 vanliga problem och lösningar