Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barnsäkra hemma: Barn 6 månader – 3 år

Vad behöver barnsäkras när barnet börjar kunna förflytta sig själv? Plötsligt blir ju trappan, spisen och teven en risk. Så här kan du göra det barnsäkert hemma.

Barnsäkra hemma – eluttag behöver vara petskyddade. Ett litet barn vill undersöka allt.
Barnsäkra hemma – eluttag behöver vara petskyddade. Ett litet barn vill undersöka allt.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Nu, under det första halvåret, är skador i samband med fall från soffor, sängar, trappor och skötbord vanliga. Heta spisplattor och het mat kan, liksom hushållskemikalier, orsaka olyckshändelser.

Allt som var aktuellt tidigare gäller fortfarande. Tänk dessutom på:

Barnsäkra höga barnstolen

Se till att den höga barnstolen är stabil. Se också till att den har ett bra bälte och använd det så att barnet inte klättrar ur på egen hand. Fäst gärna stolen i matbordet, det minskar risken för fallolyckor (det är vanligt att barn trycker ifrån med fötterna mot bordskanten så att stolen välter). Det finns särskilda ”ankare” som är till för att koppla fast höga barnstolar i bord. Lämna inte barnet utan uppsikt utan lyft ur barnet om du måste lämna rummet.

Säkert med gåstol?

Gåstolen ska vara märkt med märkningen EN1273, vilket innebär att gåstolen uppfyller ett stabilitetskrav som minskar risken att den välter, samt att den har ett trappstopp. Ha alltid uppsikt och använd inte gåstolen där det finns trappor, eftersom trappstoppet inte är en garanti. Många barn åker utför trappor och skadar sig allvarligt. Barnet kan röra sig mycket snabbt i stolen och når också längre i en gåstol än från golvet och kan därför dra i saker som till exempel bordsdukar med heta drycker eller ljuslyktor på, och strykjärn.

Läs också: Barnsäkra hemmet – steg för steg

Barnsäkra spisen

Se till att spisen har tippskydd, hällskydd och luckspärr. Om ugnsluckan blir varm kan det behövas luckskydd eller luckgaller. Vänd handtagen på alla kastruller och grytor bort från kanten, in mot väggen.

Plocka bort knivarna!

Förvara knivar och andra vassa saker så att barnet inte når. Komplettera lådor med farligt innehåll med till exempel lådspärrar så att barnet inte kan öppna dem.

Plastpåsar = kvävningsrisk

Plocka undan plastpåsar och plastkassar, och knyt ihop dem först.

Farligt med ballonger?

Håll koll om barnet leker med ballonger, de kan utgöra en kvävningsrisk om de går sönder. När barn under 7–8 år blåser upp ballonger finns en risk att de ”drar i sig” ballongen när de tar ett nytt andetag.

Farliga kemikalier för barn?

Förvara maskindiskmedel, rengöringsmedel, övriga kemikalier och mediciner så att barnet inte når, gärna i ett låsbart skåp. Lämna inte diskmaskinluckan öppen – det har hänt att barn har fått i sig maskindiskmedelsrester som har fastnat i diskmedelsfacket och det är mycket giftigt.

Barnsäkra eluttag & elektronik

Se till att alla eluttag är petskyddade. Placera elektriska hushållsmaskiner så att barnet inte kan nå dem och dra ut stickkontakten när de inte används. Tänk på att sladdar från strykjärn, vattenkokare, brödrostar och andra apparater kan vara lockande att dra i.

Barnsäkra möbler

Fäst skåp och hyllor som det går att klättra på i väggen, så att barnet inte kan få dem över sig. Tänk på att även mindre möbler kan tippa om barnet håller i dem för att dra sig upp. Plocka undan möbler och annat som barnet kan klättra på från balkongen.

Barnsäkra teven

Fäst teven i väggen eller ställ den utom räckhåll så att barnet inte kan välta den över sig.

Barnsäkra spjälsängen

Sänk botten i spjälsängen när barnet kan sitta, stå på knä eller dra sig upp – många fallolyckor inträffar när barnet försöker klättra ur spjälsängen.

Farliga leksaker?

Släng allt som är trasigt och vasst. Förvara leksakerna lågt så att barnet inte lockas att klättra för att nå dem.

Barnsäkra trappan

Trappgrindar, både ovanför och nedanför trappan, kan stoppa fallolyckor. Fäst gärna halkskydd på själva trappstegen.

Farliga snören och band?

Persienn- och markissnören hänger ofta i barnhöjd och kan bli strypfällor. Klipp isär öglan för att minska risken, och fäst snörena högt så att barnet inte når. Trådgardiner och draperier kan snurras runt halsen och bör undvikas.

Barnsäkra vassa hörn

Olycksrisken med vassa bordshörn minskar om man använder hörnskydd.

Ställ undan verktygslådan

Tänk på att den innehåller sådant som barn kan skada sig på. Ställ den utom räckhåll för små händer.

Barnsäkra fönster och dörrar

Enligt Boverkets regler ska det i nybyggda hus finnas säkerhetsbeslag och/eller spärrar på fönster och balkongdörrar så att barn inte kan få upp dem. Om det inte finns kan man själv montera sådana. Innerdörrar som brukar stå öppna kan behöva dörrstoppar för att klämskador ska förhindras – en dubbelvikt handduk över dörrens överkant kan räcka.

Halkskydd

Ta bort mattor som kan glida, eller komplettera med halkskydd under. En halkfri pall kan hjälpa barnet att nå upp till handfatet.

Barnsäkra utomhus

Kolla lekplatsen. Är klätter- och gungställningarna stadiga? Finns mjukt underlag? Fastighetsägaren är ansvarig, men ibland slarvas det. Se gärna till att trädgårdsgrinden inte är möjlig att öppna för barnet.

Barnsäkra trappgrinden

Sätt fast den ordentligt i väggen, ibland kan den behöva spännas om efter ett tag beroende på konstruktion. Kom ihåg att alltid stänga grinden!

Källor: Anna Strandberg, Konsumentverket, och Vi Föräldrars stora bok om barn.