Barnpsykolog Catarina Furmark: ”Så stöttar du ditt blyga barn på Lucia”

Första Luciafiret i förskolan, äntligen! Men om man märker att ens barn inte är lika peppad som en själv – vad gör man då?

Lucia firas ofta på något sätt i förskolan. Och om man är bjuden som förälder kan det kännas som en lika stor grej som för barnet (om inte större!). Men när man väl står där, med tindrande ögon och märker att ens barn blir blygt; hur kan man stötta? Vi frågade barn­psykologen Catarina Furmark.

– Små barn vet ofta tydligt: Jag vill eller jag vill inte. Om barnet visar eller säger att det inte vill vara med i luciafirandet är det viktigt att vara lyhörd som förälder och inte tvinga barnet. Om du däremot upptäcker att barnet vill men inte riktigt vågar … då kan man försöka hitta på en lösning. Kanske känns det bättre om du går med?

Hur ska man göra om man märker att barnet blir blygt?
– Om man är på förskolan och ser att barnet blir alltför oroligt kan man säga ”kom och sitt här hos mig en stund” eller ”vill du att jag står här bredvid dig?”. Ibland skäms man kanske som förälder och funderar på varför ens barn inte vågar. Särskilt om de andra barnen inte verkar tycka att det är jobbigt alls. Då kan man påminna sig om att det inte är så viktigt. Ta ett djupt andetag och fundera hur du kan stötta utan att tvinga.

Varför kan det kännas skämmigt som förälder?
– I situationer där många föräldrar är samlade och ska ”titta” på barnen kan man känna sig särskilt utsatt. Om vårt barn till exempel börjar protestera högljutt och ”stör” eller om vi tappar greppet om situationen tror vi ofta att andra föräldrar skulle hantera det bättre än vad vi gör. Det kan vara stressande att veta att ”nu kollar alla hur jag ska hantera det här”.

När barn inte gillar att stå i centrum eller på scen i förskolan, kommer det alltid vara så då?
– Nej, det är inte alls säkert. Idag vet man att ju mer man lyssnar på barn och tar dem på allvar, desto lättare får de att själv känna när de är redo. Vissa barn är mer blyga och kommer kanske aldrig att trivas i ramp­ljuset, vi är alla olika. Viktigast är att de får känna förälderns stöd i sin önskan om att delta – eller inte delta!

Här hittar du fler artiklar om


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren