Om man har ett barn som bits och rivs i förskolan – vad kan man göra som förälder? Vi frågade Barbara Gordan, som har många års erfarenhet som förskolepsykolog.

Porträtt av förskolepsykolog Barbara Gordan

Barbara Gordan är förskolepsykolog.

Barn som bits och rivs på förskolan är inte ovanligt. Ändå kan det kännas jobbigt som förälder – och dessutom är det svårt att veta hur man ska kunna påverka situationen; man är ju inte där när det händer! Vi bad förskolepsykolog Barbara Gordan om råd:

 1. Det är konstruktivt att se bitandet som en stressreaktion. Det handlar ofta om små barn utan ett fullt utvecklat språk. Om man ser på bitandet på det viset blir det lättare att inte fördöma barnets handling. (Här kan du läsa mer om varför små barn ibland kan bitas)
 2. Om man tidigt tar tag i problemet brukar det vara lätt att åtgärda.
 3. Det gäller att någon ur personalen tar sig an bitaren (och alltså stärker anknytningen). Låt barnet ha sina trygghetssaker, napp, nalle eller snutte, med sig på förskolan.
 4. Förskolan bör alltid ringa föräldrarna, så de vet vad som har hänt och hur det gick sedan, innan de kommer för att hämta.
 5. Någon i personalen bör vara tätt intill bitaren för att i möjligaste mån försöka hinna förebygga eller stoppa.
 6. I bästa fall kan två i personalen hjälpa. En pedagog som kan trösta det bitna barnet och en som kan ta hand om bitaren, lyfta upp barnet i famnen och säger något i stil med ”ojoj, det där blev tokigt. Nu sätter vi oss här”. Det hjälper sällan att bli arg.
 7. Personalen bör undvika att använda barnets namn när något jobbigt händer (”Nej Isabella!!”). Det skapar syndabockar.
 8. Vad ville barnet? Fråga! ”Var det så att du också ville ha en spade? Säg till mig nästa gång!”. Barnet kanske inte förstår men mår bra av det välvilliga tonfallet.
 9. När sker bitandet? I konkurrenssituationer? När det är trångt, som i hallen vid påklädningen? Före eller efter vilan? Kanske kan en pedagog helt enkelt lyfta upp bitaren och ha hen på höften i de lägena.
 10. Be att pedagogerna berättar om något roligt som det bitande barnet varit med om vid hämtning – så att det inte bara blir fokus på det negativa. 
 11. Som förälder till en bitare kan man tänka på att ta det extra lugnt hemma, ta bort alla stressmoment, gosa mycket och tagga ner på övriga tillsägelser till barnet.
 12. Kom ihåg att det går över; oftast inom ett par veckor om de vuxna är lugna och kloka, är Barbara Gordans erfarenhet.

Barbara Gordan har många års erfarenhet som förskolepsykolog i bland annat Solna kommun och Stockholms kommun. 

Här kan du läsa mer om föräldraskap, anknytning och barn i förskolan!


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Barn som bits på förskolan – vad kan man göra?
NÄSTA Klimatkrisen: 7 saker barn som föds nu kommer uppleva innan de är 30