Tvåbarnsmamman behöver avlastning, hennes partner är tar varken hand om barn eller hus. När hon vill ha barnvakt blir hon kallad "självupptagen". Är jag det? undrar hon. Psykologen svarar.

Fråga: Är jag för självupptagen som vill ha barnvakt?

Jag är mamma till två tjejer (3 år respektive 9 månader).

Vi (jag och barnen) lever tillsammans med barnens far som aldrig är hemma. När han väl kommer hem har han sååå mycket att göra med sina grejer att han inte hjälper till med varken barnen eller huset.

Jag har inte varit ledig från barn sedan vår minsta föddes och skulle behöva lite avlastning ibland. Problemet är att vi har så svårt att få tag på barnvakt.

Nu har jag till slut hittat en sida på nätet som förmedlar barnpassning. Det kändes som en bra och seriös sida, men när jag berättade detta för min mamma gick hon i taket. Hon tycker jag är självupptagen och egocentrisk och säger saker som: ”Klart du ska ta med dig barnen om du har tänkt hitta på något” och ”Alla väninnor jag har pratat med tycker likadant.”

Jag är jätteledsen. För det första pratar mamma om mig med andra, och sedan kastar hon detta i ansiktet på mig … Jag som hade tänkt lära känna en barnvakt som mina barn tycker om och som sedan skulle kunna fungera som avlastning för mig. Då skulle jag kanske kunna hitta på något all­deles själv, utan barnen, som att handla mat i lugn och ro eller att ta en promenad.

Jag vet inte riktigt varför jag skriver det här brevet, jag blev bara så ledsen av att alla har så förutfattade meningar om allting. Jag älskar mina barn, men jag kvävs snart om jag inte får vara för mig själv en stund …

Är jag självupptagen? Jag vet faktiskt ingenting längre.

a

Psykolog Malin Alfvén: Du behöver avlastning

Din mamma har gjort två saker som mor- och farföräldrar inte får göra.

För det första har hon kritiserat dig på ett sätt som borde vara förbjudet. Du har ju inte bett om hennes åsikt, antar jag. I stället borde hon försöka sätta sig in i din jobbiga situation och stötta dig och fråga dig vad du behöver hjälp med.

För det andra har hon pratat med andra om dig. Åtminstone borde hon inte ha sagt det till dig, som du skriver. Att hon tänker att du är egocentrisk må så vara, men hon får inte säga det högt.

Man kan ju undra varför din mamma säger som hon gör – varför hon är arg, för det tror jag att hon är. Är det din man som hon egentligen är arg på, precis som du antagligen är? Eller har hon dåligt samvete för att hon själv inte kan ställa upp? Eller både och kanske?

Jag tycker inte att du är självupp­tagen. Du lever som en ensamstående mamma med dina två barn och då behöver man verkligen avlastning ibland för att må bra. Det behöver alla föräldrar. Vi måste få vara ensamma med oss själva och slippa bli avbrutna i våra tankar och göromål ibland.

Att vilja vara själv betyder inte att vi inte älskar våra barn, för även om man är kär så behöver man vara ifrån varandra ibland och längta efter varandra. Det är nödvändigt, tror jag.

Och du, hur har du och din man det med gemensam tid för bara er två? Sådant behöver vi också barnvakt för. Det låter som om ni skulle ha mycket att prata om, om er relation ska hålla. Så din idé om att söka reda på en person som du och dina barn gillar, och som kan vara barnvakt, är nog alldeles nödvändig.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren