Ska vi träna våra barn på att vara artiga?

Säg nu tack för maten, titta farmor i ögonen och säg förlåt för att du puttade till ­pojken. Ska vi träna våra små barn i att vara artiga? Bloggarna Lady Dahmer och Meekatt tycker olika.

 

Läs också: ”Man kan lära barn att säga tack. Man kan dressera både barn och hundar”

Meekatt: JA!

Namn: Malin ”Meekatt” Birgersson
Ålder: 33.
Familj: Maken Freddy, 34, och barnen Alice, 5, och Elton, 2.
Bor: I Mellbystrand.
Gör: Driver föräldrablogg på meekatt.com på heltid och skriver på en bok om familjelivets mindre glamorösa sidor.
Aktuell med: Familjemässan ”Krakel & Spektakel” i Halmstad 2014.

”För mig är det en SJÄLVKLARHET att vi ska artighetsträna våra barn och att vi ska börja med detta så tidigt vi bara kan. ”Tack” var ett av de första orden mina barn sa. Artighet är en viktig del i det sociala spelet, och det ska sitta i ryggmärgen. Det handlar om sunt förnuft och att inte göra det till en ”grej”. Är vi föräldrar artiga mot barnen och vår omgivning, säger tack för maten, hälsar på folk, säger förlåt och varsågod och är hjälpsamma så växer barnen upp med detta som en naturlig del av vardagen. Jag tvingar aldrig mina barn att hälsa, tacka eller säga förlåt. Blir de blyga i ett sammanhang hjälper jag dem ur situationen genom att tacka med/åt dem. Men jag är noga med att uppmuntra dem, förbereda dem i olika situationer så att de vet vad som förväntas. Har man kalas ska man tacka för sina paket. Gör man bort sig måste man kunna säga förlåt. Barnen gör som vi gör, och jag tror att många vuxna glömmer bort att vara artiga mot sina barn och säga förlåt trots att vi förväntar oss det tillbaka. Vi ska uppmuntra artighet och vi ska visa att vi uppskattar artiga gester. Ibland får jag en känsla av att vi kanske drillar våra barn för hårt när 5-åriga Alice bjuder bort åtta av sina tio godisbitar som hon köpt till kvällsmyset eller när min 2-åring inte kan åka från kohagen utan att vråla ”Hejdå kossan! Tack för idag!! Ha de baaa!!” till alla 40 korna.”

 

Lady Dahmer: NEJ!

Namn: Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg
Ålder: 36.
Familj: Maken Oskar 33, och barnen Ninja, 5, och Tamlin, 3.
Gör: Driver Sveriges största feministblogg, ladydahmer.nu.
Bor: I Segersäng vid Nynäshamn.
Aktuell med: Föreställningen Penntricket på Maximteatern i höst.

”Vi kan ge dem sociala verktyg att bemöta sin omgivning med, men barn är inga hundar som ska dresseras eller kuvas. De är kompetenta individer som måste ges tillit att själva kunna känna efter vad som är rätt. En del barn tycker att ögonkontakt är obehagligt, andra tycker att det är jobbigt att säga hej när det förväntas. Eller också tycker barnet inte att hen gjorde fel och vill därför inte be om ursäkt, och då kan vi inte dundra in där med aktoritära metoder som egentligen bara är ett utövande av makt snarare än ett samarbete.
”Förlåt” är ett av de mest missbrukade orden bland förskolebarn idag. De liksom hasplar ur sig det innan smockan lagt sig, på ren rutin och ofta i panik. Sedan är det bra, tror de. Bara man säger förlåt så kan man göra vad som helst. Vad många vuxna inte verkar fatta är att empati och hänsyn är tusen gånger viktigare att lära ut än en meningslös fras som ungarna varken förstår innebörden av eller bryr sig om.
Detsamma gäller andra artighetsfraser som vi vuxna lärt oss att uppskatta. Men det fina med barn är att de fullkomligen suger i sig allt vi gör och säger utan att det aktivt behöver präntas in. Jag fostrar mina barn främst genom att vara en förebild. Vill jag att mina barn ska lära sig tacka eller säga förlåt så visar jag det genom att själv alltid göra det. Och jag räknar med att de tar efter!”


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Ska vi träna våra barn på att vara artiga?
NÄSTA Jonas Cramby är ny krönikör på Vi Föräldrar