Så mycket kostar bebisen första året

80 000 kr - Så mycket kostar första året med ett nyfött barn, enligt nya siffror från Swedbanks Institut för privatekonomi. Vad är det som kostar, då? Jo...

  • En säng, en barnvagn, en barnstol och annan utrustning
  • En större bostad. Det gäller naturligtvis inte alla familjer, men det vanliga är att växande familjer behöver större utrymme. Det samma gäller för bilen – en stor familj behöver en stor bil.
  • Samtidigt tappar föräldrarna inkomst när de är föräldralediga.
    Swedbank har räknat med genomsnittshyran för riket när de gjort sin kalkyl. Handlar det om en köpt bostad blir variationerna än större beroende på var i landet bostaden ligger.
    efter det första året sjunker kostnaderna, för att sedan stiga när barnet närmar sig skolåldern. 1,4 miljoner kronor kostar ett barn från det föds fram till det fyller 18 år, enligt Swedbank.

Vad kostade första året med bebis?

”Första året var inte dyrt alls” Viveka, 34 år, arbetssökande, och Gira, 16 månader. Bor i Umeå.
    – Första året med vårt barn har inte varit dyrt alls! Hon helammades till 6 månader, därefter delammades hon tills hon var 1 år. All mat har jag lagat själv, förutom gröt och välling. Barnvagn, babyskydd och amningskudde fick vi ärva. Vagga, spjälsäng, åkpåse, gåstol och kläder har vi fått ärva eller låna. Mat, kläder, blöjor och andra tillbehör har vi aldrig lagt mer än 1 000 kr i månaden på.

”Max 30 000 kronor gissar jag” Malin, 24 år, per- sonlig assistent, och Abra, 19 månader. Bor i Mora.
   – 80 000 kronor tycker jag låter väldigt mycket och det stämmer inte på mig. Hur mycket kan jag ha spenderat? Svår fråga men jag gissar på att det ligger runt max 25 000–30 000 kronor. Men då räknar jag verkligen med allt som har med min dotter att göra. Mitt tips är ju att ärva om man kan, och köpa kläder på loppis och barnprylsmarknader.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Så mycket kostar bebisen första året
NÄSTA Fem åkpåsar för vintern 2012