Låt bebisen smaka på allt – och förebygg allergi

Ju mer varierat barnet äter, desto mindre är risken för att utveckla ­allergier senare i ­livet. Även nötter är okej, fint hackade så att barnet inte kan sätta i halsen.

Listan över mat som bebisar inte bör äta blir allt kortare. Nu visar ny forskning att det dessutom verkar vara en fördel att ge barnet så många olika livsmedel som möjligt tidigt i livet. Det kan nämligen förebygga allergier, astma och eksem senare.

Man har upptäckt att en komplex ­bakterieflora, alltså en med många olika sorters bakterier i tarmen, tidigt i livet är kopplad till minskad risk för allergier. Och detta skulle kunna vara en av ­förklaringarna till sambandet mellan tidig matintroduktion och ­minskad allergirisk.

Tarmfloran stimuleras av olika sorters mat

Karin Jonsson är nutritionist och ­doktorand inom livsmedels­vetenskap på Chalmers tekniska högskola. Hon är väl insatt i den senaste forskningen på ­området.

– Tarmflorans komplexitet ökar i takt med att andra livsmedel än bröstmjölk och ­ersättning introduceras. När bebisen börjar äta mat kommer till ­exempel ­bakterier med på köpet, och det främjar utvecklingen av tarmfloran. Tillväxten av tarmfloran ­stimuleras alltså när bebisen börjar äta olika typer av mat, säger Karin Jonsson.

– Omvänt gäller att det dröjer innan bakterie­floran blir mer komplex om man väntar länge med matintroduktionen.

Immunsystemet mognar tidigt

Tidig introduktion av mat tycks alltså ­minska risken för allergi hos barn, men ­varför det är på det viset vet man inte. En teori om matallergi är att kroppen är bättre på att utveckla tolerans mot mat tidigt i livet, ­eftersom det framför allt är då som immunsystemet mognar.

– Om barnet ammas eller inte verkar däremot generellt inte ha betydelse för ­utvecklingen av allergier överlag, säger Karin Jonsson.

Vad är det viktigaste att tänka på när man börjar introducera mat till sin bebis?

– Gör det inte för krångligt. Våga ge många olika livsmedel tidigt, redan från 4 månader, och gärna lite av varje livs­medelsgrupp. Man behöver inte ens vara rädd för nötter. Det finns till exempel saltfri nötkräm man kan ge, så att bebisen inte sätter i halsen, säger Karin Jonsson. Eller så kan man koka och mixa själv!

Gröna bladgrönsaker är liksom nötter exempel på livsmedel som många har lärt sig att man inte får ge till bebisar. Anledningen är att nitratet i gröna bladgrönsaker kan omvandlas till nitrit, som i sin tur kan hindra transporten av syre i blodet hos barn under 1 år. Men om det handlar om smakprov, som ett par tuggor, är det ingen fara.

Vänta med stora mängder mjölk

Däremot ska man vänta med stora ­mängder mjölk och yoghurt tills barnet fyllt 1 år, eftersom mjölk är så järnfattigt. Med ”stora mängder” menas att man inte ska ge ­bebisen mjölk att dricka till maten eller i flaska, men en skvätt i maten eller till ­gröten går fint.

– Det är bra att låta barnet vänja sig vid ko­mjölks­­­protein och smaken av mjölk i mindre mängd redan från matstarten, tycker Karin Jonsson.

Finns det mat som verkar vara extra viktig att ge tidigt?

– Forskningen är relativt ny, så det vet vi inte riktigt, men generellt tror jag att det är viktigare att ge många olika sorters livsmedel än att ­fokusera på enskilda. Men fisk sticker ut som ­skyddande, mer konsekvent än andra livsmedel, ­säger ­Karin Jonsson.

Finns det något utöver det som står på Livsmedelsverkets lista (se text under denna artikel) som man bör undvika att ge?

– Nej, tvärtom! Respektera Livsmedelsverkets råd, men botanisera friskt bland de livsmedel som inte finns med på listan, och ge dem gärna oförädlade i den mån bebisens mage klarar det, säger hon.

Med det menar Karin Jonsson till ­exempel att man inte behöver välja ljust bröd och vit pasta, utan att man gärna kan ge fullkornsprodukter, om bebisen inte blir för lös eller hård i magen.

– Det är bra om de får vänja sig vid fullkornssmaken, för sin framtida hälsas skull. Det finns massvis av nyttiga ämnen ­paketerade tillsammans med fullkornet och fibrerna, säger hon.

Blanda ut fullkornet

För att det inte ska bli för mycket fibrer i ­början tipsar Karin Jonsson om att man kan blanda ut fullkornspastan med någon ­grönsak som barnet gillar, till exempel ­morot eller sötpotatis. ­Kokta havregryn och korngryn, eller kokt bovete och råris, är också bra, eftersom de ­innehåller mindre av den typ av fibrer som kan orsaka ­förstoppning eller diarré.

Man kan gärna ge från sin egen mat, även om den ­saltats, enligt Karin Jonsson.

– Men när bebisen börjar äta större ­portioner bör ­maten inte vara för salt.

Om mitt barn inte vill ha den nya maten – hur ska jag göra då?

– Låt barnet smaka på många olika saker. Uppskattas inte broccoli så kanske blomkål funkar? Försök flera gånger; det kan ta tid att lära sig tycka om nya smaker. Och ge maten i olika former. Funkar inte ­morotspuré så testa kokta morotsstavar eller rå morot att suga på eller i tunna ­skivor. Det gäller att försöka vara kreativ och lyhörd. Fortsätt själv att äta, visa och erbjud nyttig mat även om barnet inte vill ha för stunden.

Som förälder blir man lätt otålig om ­dagarna går utan att man tycker sig se framsteg i barnets matintresse; det kan kännas svårt att våga ha tålamod och is i magen.

– Men stressa inte upp dig! Man stressar upp sig så himla mycket ändå som förälder, och tids nog löser det sig sannolikt, säger Karin Jonsson.

Det här ska du inte ge bebisen

Följande livsmedel bör barn undvika eller vänta med tills de fyllt 1 år:

1. Gröna bladgrönsaker (men ett smakprov går bra och är inte farligt).

2. Grön potatis (bör alla ­undvika).

3. Hela nötter och jordnötter (på grund av risk för ­kvävning, inte på grund av allergier).

4. Honung.

5. Opastöriserad mjölk (bör alla undvika).

6. Risgröt och risvälling (bör inte ges varje dag på grund av innehåll av tungmetaller).

7. Salt.

8. Socker.

9. Fänkålste (bör inte ges till barn under 4 år, eller när man ammar).

Källa: Livsmedelsverket

Mjölk- och äggallergi vanligast

Uppskattningsvis 5-8 procent av alla barn under 1 år ­har någon form av födo­ämnesallergi. De vanligaste allergierna hos spädbarn är mjölk (3-5 procent) och ägg (2-4 procent).

Källa: Caroline Nilsson, docent och barnallergiläkare, Sachsska barnsjukhuset.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 10/2016

Här kan du läsa mer om barn och allergi:

Barn och allergi – 13 frågor och svar

NUVARANDE Låt bebisen smaka på allt – och förebygg allergi
NÄSTA Vändningsförsök, sätesläge och föda i säte – så funkar det