Kolik – vad kan man göra?

Bebis + kolik = man vill inget annat än hjälpa! Men vad funkar? Akupunktur? Njaej. Minifom? Onödigt. Magdroppar? Kanske, enligt läkaren som har gått igenom forskningen.

Det är med kolik som med förkylning och ryggskott, säger barnläkaren Mats Reimer: Det går över vad man än gör. Och det går över även om man inte gör något alls. Därför är det svårt att veta vad som eventuellt kan lindra.

– Väldigt få av de behandlingar som har prövats har effekt, säger han.

Mats Reimer har gått igenom forskningen. Få studier är tillräckligt stora och/eller väl genomförda för att kunna visa tillförlitliga resultat.

– Men en speciell sorts snälla bakterier, Semper magdroppar, har visat effekt i några studier. De kan vara ett förstahandsalternativ om man vill pröva behandling, säger han.

Några av studierna i genomgången kan ha varit för små eller haft andra brister som gör att det inte går att se någon effekt även om metoden i sig skulle vara bra, påpekar Mats Reimer.

– Det här betyder alltså inte att det är bevisat att de olika metoderna inte funkar. Det betyder att det inte finns bevis för att de funkar, säger han.

Koliken går över till slut – vad man än gör

Vetenskaplighet i all ära, säger barnsjuksköterskan Margareta Elliot, som i många år har arbetat på bvc:

– Men om du har en unge som skriker och om du kan känna att nu gör jag i alla fall något, då kan det ändå vara bra med den här kolikmassagen eller vad det nu är.

Mats Reimer håller med.

– När man som förälder känner sig hjälpt är det bra. Det är jättebra om någon säger ”Gör så här”. Koliken går ju över till slut, vad man än gör – så exakt vad man gör spelar inte så stor roll. Men att göra något ger lugn och hopp.

Medan koliken pågår är det viktigt att man som förälder kan känna sig trygg i att det inte är något fel på barnet. Att man vet att barnet är friskt. Om man inte känner sig trygg med bvc:s besked bör man därför söka sig vidare till barnläkare, tycker Mats Reimer.

Kolik kan ge föräldrar sömnbrist

Egentligen tycker han mest synd om föräldrarna. Föräldrarna som inte förmår trösta, som känner sig maktlösa – och som får sin nattsömn förstörd.

– Sömnbrist är ju en tortyrmetod. Därför ska man se till att man får avlastning så att man själv får sova. Det är jätteviktigt. Om man är två föräldrar kan man turas om och ta varsin natt, eller så kan man kanske be far- eller morföräldrar om hjälp. Det behövs. Kolik är jättejobbigt, jag vet, säger han.

Två av Mats Reimers fyra barn har haft kolik. Han har starka minnen från den tiden.

– Det här att man går runt och bär på ett barn som skriker, att man vyssjar och att det inte hjälper – det är otroligt frustrerande! Man blir arg på barnet. Ljudet av spädbarnsskrik borrar sig in i hjärnan, känns det som. Därför brukar jag säga att om bärandet och vyssjandet inte hjälper, då får man lägga ner barnet en stund. Om man känner sig arg på barnet kan det till och med vara bra att göra det.

”Magdroppar kanske har effekt”

Läkaren Mats Reimer har tittat närmare på forskning om några vanliga behandlingar vid kolik. Här är hans kommentarer om sju av dem.

Dicykloverinklorid – ”bör inte ges”

– Förr kallades de ”skrik- och knip­droppar”. De var tänkta att lindra ­tarmkramp men kan i sällsynta fall ­orsaka allvarliga biverkningar. Jag tror knappt att de används idag. Dem bör man inte ge, säger Mats Reimer.

Minifom – ”ingen effekt”

– Minifom används hejvilt och rekommenderas ibland av bvc. Många föräldrar har gett det till sina barn innan de söker hjälp, men det har ingen visad effekt. Det är onödigt.

Kiropraktik – ”ingen effekt”

– Kiropraktik hade ingen effekt i den enda ­välgjorda studie som har genomförts.

Akupunktur – ”ingen effekt”

– En svensk studie har gett orimligt bra resultat. Den tror jag inte på, eftersom kontrollgruppen inte upplevde någon placeboeffekt (det vill säga effekt av verkningslös kontrollbehandling, redaktionens anmärkning). Det ­brukar kontrollgrupper göra annars. En senare studie är mycket bättre gjord, men jag tycker inte att den visar någon ­meningsfull effekt. Skriket minskade eventuellt med några minuter per dygn – det beror på hur man räknar. En tredje studie (som enligt författarna visar att akupunktur kan vara ett behandlingsalternativ, redaktionens anmärkning) tillförde enligt min mening inte något. I ytterligare en studie, norsk, användes andra ­akupunkturpunkter än i de svenska ­studierna. Den visade ingen effekt alls. Men jag tror inte att det är skadligt med ­akupunktur, säger Mats Reimer.

Gunga och åka bil – ”ingen effekt”

– Många föräldrar upplever att barnet ­lugnas av att gunga eller åka bil. Men när det byggdes en skakmaskin för att ­efterlikna de situationerna kunde man inte se någon effekt.

Probiotika (dvs ”nyttiga bakterier”) – ”kanske effekt”

– Semper magdroppar som innehåller probiotika med lactobacillus reuteri kanske har effekt. I en del studier verkar de hjälpa, men i andra visar de ingen effekt. Olika studier pekar i olika riktningar, konstaterar Mats Reimer.

Babymassage – ”ingen effekt”

– När man har jämfört spädbarnsmassage med kontrollbehandling syns ingen ­effekt.

Mats Reimers forskningsgenomgång har publicerats på Internetmedicin.se, en webbplats med behandlingsöversikter för läkare och sjuksköterskor.

Kolik – vad beror det på?

Det kallas för spädbarnskolik eller tremånaderskolik och är ofarligt – men jobbigt för både barn och föräldrar.

Inom forskningen definieras kolik som ”mer än tre timmars skrikande per dygn i mer än tre dygn per vecka hos ett friskt barn”.

– I praktiken pratar vi om kolik när barnet skriker mer än vad föräldrarna står ut med, säger barnläkaren Mats Reimer.

Kolik börjar sällan före andra levnadsveckan. Det brukar försvinna när barnet är mellan 3 och 4 månader, men ibland dröjer det längre.

Man tror att ungefär 15 procent av alla barn drabbas och får perioder när de skriker ihållande och näst intill otröstligt. Ofta är det som värst på eftermiddagar, kvällar och nätter.

Vad kolik beror på är okänt. Man tror att det finns flera orsaker. Omognad i tarmen, överkänslighet och allergi kan vara några.

En del fall kan bero på känslighet för komjölksprotein. Om barnet får modersmjölksersättning kan bvc därför föreslå att man prövar en annan ersättning som är avsedd för mjölkallergiska barn. Om barnet ammas föreslår bvc ibland att mamman prövar att utesluta komjölk ur sin kost. Det är i så fall viktigt att hon också får kalktillskott.

Många föräldrar upplever att barn med kolik har väldigt ont. Mats Reimer är inte säker på att det är så – inte alltid, i alla fall.

– Obehag känner de ju, men smärta? Man kan inte veta det. Barn skriker ju för många olika saker – när de är hungriga, när man lägger ner dem efter att ha burit dem … Jag tänker att barn med kolik kan vara känsliga för intryck.

Barnsjuksköterskan Margareta Elliot håller med:

– Jag tänker ofta att det handlar om det lilla barnets känslighet. En del skriker kanske när de känner en bubbla i tarmarna, andra märker den knappt alls, säger hon.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

4 000 artiklar om graviditet, barn & föräldraskap, inklusive ljudartiklar!

Guider för föräldrar om barnvagnar, regnkläder och att barnsäkra hemma!

Sök bland hundratals frågor & svar till vår barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Kolik – vad kan man göra?
NÄSTA Gravid och mår illa – kan någon mat lindra illamåendet?