Vad gör man åt skorv?

Vad gör man åt skorv?

Fråga

Min son som är 4 månader har skorv i hårbotten. Jag behöver tips på hur han kan bli kvitt den? Jag har provat flera krämer men inget hjälper. Ska vi bara vänta ut det och låta det ”torka bort” av sig självt, eller finns det något vi kan göra?

Tack!

Svar

Skorv kan beskrivas som en vitgul beläggning i hårbotten, eller som olika stora feta mjäll eller flagor som kan vara gula, vita eller bruna. Under skorven kan huden vara rosa och irriterad.
Andra ord för skorv är mjälleksem eller mjölkskorv. Barnet självt verkar inte ha några besvär av den, i form av klåda eller andra symtom.
Skorv är vanligt hos små bebisar och helt ofarligt. Cirka 40 procent av alla spädbarn har skorv i hårbotten. Besvären uppstår vanligen när bebisen är någon månad gammal, och kan kvarstå tills barnet är halvåret gammalt. (Men för en del upp i 1-årsåldern.) Vad som orsakar skorv har länge varit okänt. Nu tror man att skorven sannolikt beror på en omognad av omsättningen av fettsyror i huden.
Denna omognad leder till brist på fettsyran GLA, gamma-linolensyra, som är viktig för huden. Besvären är över­gående eftersom problemet växer bort med tiden.
Skorven brukar försvinna av sig självt när barnets enzymsystem mognat. Om man vill behandla skorv i hårbotten, kan man smörja in hårbotten med till exempel salicylvaselin ihop med barnolja som får verka över natten, och sedan använda en fin kam eller mjuk borste på morgonen för att avlägsna skorven och sedan tvätta håret för att få bort det feta.  
Det finns också en relativt ny kräm, Borago by CCS, som är speciellt avsedd att användas vid mjölkskorv, eftersom den bland annat innehåller den fettsyra som huden lider brist på. Den finns på Apoteket och används som en kur tre gånger om dagen i 8–10 dagar och därefter 2–3 gånger per vecka. Krämen innehåller boragoolja som utvinns ur gurkört, och som innehåller höga halter av essentiella fettsyror med god mjukgörande effekt. Den kan även användas vid blöjirritation. 

Marianne Rydin, barnmorska och bvc-sjuksköterska

Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

4 000 artiklar om graviditet, barn & föräldraskap, inklusive ljudartiklar!

Guider för föräldrar om barnvagnar, regnkläder och att barnsäkra hemma!

Sök bland hundratals frågor & svar till vår barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Vad gör man åt skorv?
NÄSTA Äggallergi?